Hosszabbítás után megvédte címét a Kansas City Chiefs a Super Bowlban

Vágólapra másolva!
2024.02.11. 23:41
Mecole Harmdan elkapása után a Kansas City Chiefs megvédte címét, Patrick Mahomes lett a döntő MVP-je (Fotó: Getty Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) döntőjében a Kansas City Chiefs hosszabbítás után 25–22-re legyőzte a San Francisco 49erst, ezzel megvédte Super Bowl bajnoki címét.

AMERIKAI FUTBALL
NFL, SUPER BOWL
Kansas City Chiefs–San Francisco 49ers  25–22 (0–0, 3–10, 10–0, 6–9, 6–3)
Las Vegas, Allegiant Stadium. V.: Bill Vinovic

ÖSSZEFOGLALÓ

Tovább épül a dinasztia vagy hosszú idő után újra felér a csúcsra a 49ers? – előzetesen ez volt az 58. Super Bowl legnagyobb kérdése. A Kansas City Chiefs irányítóklasszisa, Patrick Mahomes hatéves kezdőkarrierje során már negyedszer jutott el az idény utolsó meccséig, míg a túloldalon az évek óta bivalyerős San Francisco 49ers keretet egy 2022-ben draftolt irányító, a hetedik kör utolsó választásával megszerzett Brock Purdy vezette volna csúcsra Las Vegasban. A várakozás tehát hatalmas volt, és utólag elmondhatjuk: a meccs nem is okozott csalódást izgalmak tekintetében.  

Az első negyedet mindkét támadósor hidegen kezdte: a 49ersnek volt egy fumble-je (Christian McCaffrey), a Chiefs támadófala pedig nem állt a helyzet magaslatán, összesen egy első kísérletet szerzett úgy, hogy Mahomes 9 yardot passzolt. Ezzel szemben a túloldalon Purdy 100 yard fölé jutott. 

A második játékrész elején a 49ers mezőnygólt rúghatott a vezetésért, Jake Moody pedig 55 yardról (NFL-rekord Super Bowlban) sem hibázott. Mahomesék ezután jól haladtak, Mecole Hardman a semmiből mutatott be egy hatalmas elkapást, de Isiah Pacheco a következő játékban elvesztette a labdát. A San Francisco nem tudta ezt kihasználni, puntolt, de a Kansas sem tudott pontokat felrakni a táblára. Purdyék a következő támadássorozatban jól haladtak, majd egy trükkös játékkal zárták le a drive-ot: Jauan Jennings passzolt touchdownt McCaffreynek. Ekkor bő négy perccel a negyed vége előtt 10–0-ra vezetett a 49ers. A következő támadósorozatban a Chiefs egy 26 yardos mezőnygóllal zárta le a félidőt Harrison Butker révén.

Az első két negyed legmeghatározóbb pillanata az volt, amikor a félidőt összesen 1 elkapással és 1 yarddal záró Chiefs-sztár, Travis Kelce leordította vezetőedzője, Andy Reid fejét. A Halftime Showman Usher lépett fel, a harmadik negyedet pedig a címvédő kezdte. Mahomes kisebb meglepetésre eladta a labdát – az interceptiont Ji’Ayir Brown jegyezte. A következő két drive-ból punt lett, a 49ers utána sem tudott haladni, a Chiefs viszont újabb mezőnygólt szerzett – Butker 57 yardról vágta be a rúgást, megdöntve ezzel az ezen a meccsen felállított NFL-rekordot. Ezzel lett 10–6! A harmadik játékrész végén a 49ers nemhogy nem tudott haladni, egy punt visszahordás során el is vesztette a labdát. Ezt ki is használta a Chiefs, Mahomes passzolt TD-t Marquez Valdes-Sctantlingnek, így már a címvédő vezetett 13–10-re

A negyedik játékrészt egy jó támadósorozattal zárta a 49ers, végül ismét Jennings lépett elő, ezúttal egy TD-elkpasással, de az extra pont kimaradt (16–13). A Chiefs ezután bár közel került a célterülethez, csak mezőnygólt rúgott (16–16), a 49ers pedig több mint öt és fél perccel a vége előtt kapta vissza a labdát. A terv az volt, hogy innen már lepörgeti az órát a 49ers, de végül be kellett érnie egy 53 yardos Moody-mezőnygóllal (19–16)

Szűk két perccel a vége előtt jöhetett a Chiefs egy potenciális győztes drive-val. A második félidőben brillírozó Kelce 10 yardon belülre is eljutott, de így is csak mezőnygól lett a vége (19–19), szóval jöhetett a Super Bowlok történetének második hosszabbítása. A San Francisco McCaffrey vezérletével végigvitt egy szép támadást, de a TD nem jött össze, az újonc Moody mezőnygóljával 22–19 lett. A Chiefs ment a meccsbemaradásért, de gyorsan negyedik kísérletre került sor. Ekkor Mahomes megfutotta az első kísérletet, majd levezényelt egy tökéletes támadást, melynek végén az egész évadban pocsék Mecole Hardman kapott el egy győztes touchdownt, így lett 25–22 a vége! 

A Kansas City Chiefs tehát öt idény alatt harmadszor nyerte meg a Super Bowlt, 2005 óta először védett címet, Patrick Mahomes pedig három gyűrűnél és két alapszakasz MVP-címnél tart, vitathatatlanul csatlakozott a sportág legnagyobbjai közé. A Chiefs bebizonyította, hogy az alapszakasz kevésbé számít, a lényeg, hogy a rájátszásra száz százalékos formában legyél, hiszen a lényegi dolgok mindig ott dőlnek el. A San Francisco 49ersnek pedig ezúttal 2013 és 2020 után ezúttal sem jött össze, így hiába az NFL történetének egyik legsikeresebb csapata, ebben az évezredben még nem tudott bajnoki címet nyerni.  


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik