130-ig jutott a Dallas és a Sixers, New Orleansban is kikapott a Jazz

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2021.03.02. 09:05
null
New Orleansban is kikapott a Jazz (Fotó: Getty Images)
Túlórában nyert a Brooklyn, javított a Portland, Nikola Jokics vezetésével győzött a Denver – ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 

Orlando Magic–Dallas Mavericks 124–130

Túldobta ellenfelét a Dallas. Egyik csapat sem nagyon akart, vagy tudott védekezni ezen a mérkőzésen, de a Mavsben végül idegenben is több tűzerő volt, mint a tartalékos, ráadásul átmenetileg Evan Fournier-t is elveszítő Magicben. A texasiaknál természetesen Luka Doncic vezette a show-t (33 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz, 5/10 tripla), Jalen Brunson 24 ponttal és 9/13 jó dobással szállt be a padról, a második félidőre az addig botrányosan dobó Kristaps Porzingis is feljavult, úgyhogy egyszerűen túldobták az Orlandót - a harmadik negyed elején még egálra álltak, aztán emeltek a tempón és a játékrész során tíz pont feletti előnyt építettek ki. Ezt be tudták osztani a záró etapban és bár az utolsó percben közelített a Magic, de komoly veszélyt már nem tudott jelenteni – a Mavs az utóbbi tizenkét meccséből kilencedszer nyert és másfél mérkőzésre van a nyugati ötödik Spurstől.

A védekezés hiányzott. Steve Clifford, a hazaiak vezetőedzője elégedett volt csapata támadójátékával, főleg hogy ebben amúgy egyáltalán nem szoktak jeleskedni, a védekezésen viszont meglepődött, sokkal többet várt maguktól ezen a találkozó. A vereség okát is itt kell keresni, de ne menjünk el szó nélkül amellett sem, hogy a több sérüléssel bajlódó Evan Fournier a harmadik negyedben kivált – ott még egálra álltak, nélküle viszont nem tudták tartani a lépést és mire visszatért, már a Dallas kezében volt a mérkőzés. Fournier végül így is dobott 26 pontot 5/8 triplával 27 perc alatt, Nik Vucsevics (29 pont, 15 lepattanó, 8 gólpassz, 5/8 tripla) is remekelt, de Carter-Williams és Ross is alaposan megszórta a Dallast – ennek örülhetnek, a védekezésnek és az ebből fakadó vereségnek viszont nem, hiszen így már csak a Detroitot előzik meg Keleten.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 29/15, Fournier 26/15, Carter-Williams 18/3, Ross 18/9
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 33/15, Brunson 24/9, Porzingis 17/9

Philadelphia 76ers–Indiana Pacers 130–114

Az All-Starok hozták a számaikat, a cserék pedig a meccset. Joel Embiid (24 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz 27 perc alatt) és Ben Simmons (18 pont, 6 lepattanó, 7/11 mezőnyből 28 perc alatt) is megdobta a maga pontjait úgy is, hogy bőven jutott nekik pihenő, míg a cserepadról érkező két extra teljesítmény hozta a győzelmet a keleti listavezető számára. Shake Milton 26 ponttal, 9/14 jó dobással és 4 gólpasszal szállt be, míg Furkan Korkmaz 19 ponttal és 6/13 triplával tolta meg a szekeret, ráadásul ők intézték el a meccset a harmadik negyedben: a már addig is elbillentő találkozó hirtelen 30 pontos Philly-előnnyé változott, miközben Korkmaz 13, Milton pedig 9 pontot tett hozzá ebben a játékrészben. A záró etap innentől formalitássá vált, ezért is pihenhettek a sztárok, a Sixers magabiztos játékkal, látványos meccsen hozott egy sima győzelmet, úgyhogy továbbra is őrzi első helyét a konferenciában.

Esélytelen Pacers. Nem volt válasza a vendégcsapatnak a Sixers játékára, Myles Turner borzasztóan nézett ki akár Joel Embiiden, akár a kisemberekkel szemben, ha duplázták Embiidet, akkor abból jöttek a kiosztások és az üres triplák, egyszerűen nem tudták megállítani ellenfelüket. Nate Björkgren vezetőedző szerint egy-két elrontott játék annyira szétszedte őket fejben, hogy utána már mindent rosszul csináltak, így a második negyedben is jelentős hátrányba kerültek, majd a 9-10 pont körüli állásról jött a Milton-Korkmaz páros extrája, amely végleg eldöntötte a mérkőzés sorsát. Sorozatban negyedszer, az utóbbi 15 meccsükből pedig 11. alkalommal kaptak ki, úgyhogy nagyon rossz irányba haladnak, jól jön nekik az All-Star szünet.

A 76ers legjobb dobói: Milton 26/9, Embiid 24/3, Korkmaz 19/18
A Pacers legjobb dobói: Brogdon 20, Sumner 18/3, Sabonis 15

Chicago Bulls–Denver Nuggets 112–118

Jokics jelentette a különbséget. A Chicago nem tudott mit kezdeni a Denver MVP-jelöltjével, Nikola Jokics 39 ponttal, 14 lepattanóval és 9 gólpasszal zárta a mérkőzést, ráadásul az utolsó negyedben végképp megállíthatatlannak bizonyult – csapata leadta a 15 pontos fórját, úgyhogy kézbe vette az ügyet és egymaga 17 pontot szórt a záró etapban. Kulcspillanatokban mindig hozott egy fontos játékot, volt egy 2+1-e is két perccel a vége előtt, amikor már egy ponttal a Bulls vezetett és ez volt az a játék, amely után már nem adták ki a kezükből az előnyt - a következő támadásból Jamal Murray bevert egy triplát, majd ismét Jokics következett, az utolsó tíz másodpercben pedig 4/4 jó büntetővel megnyerték a meccset a vendégek. Mike Malone vezetőedző nem is nagyon foglalkozott a győzelemmel, csak Jokicsot emelte ki: mint mondta, örök kérdés, hogy ki kivel kezdene felépíteni egy franchise-t, hát ő éppen Jokiccsal kezdené, úgyhogy jó helyzetben van...

Ezt sem tudta megnyerni a Bulls. A szoros végjátékok elvesztése nagyon fájó probléma az egész szezon során Chicagóban és ezúttal is ez jelentette a vesztüket, igaz, Billy Donovan szerint összességében jobban játszottak a kulcsidőszakban, mint legutóbb a Phoenix ellen. Visszajöttek a 15 pontos hátrányukból, szorossá tették a negyedik negyedet és ott Jokics extrájára is volt válaszuk a túloldalon, így bő két perccel az órán ők vezettek két ponttal. Itt azonban két elrontott védekezés és egy kimaradt tripla megfordította a dolgokat, ennyi pedig elég is volt ahhoz, hogy kikapjanak - hátul nem tudták megoldani a helyzetet, elöl nagyjából egyben voltak, igaz, az utolsó percben Zach LaVine labdát vesztett egy lépéshibával. Zsinórban második hasonló vereségüket könyvelhették el, úgyhogy nincsenek playoff-helyen, a szünet előtt még New Orleansban javíthatnak.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 23/3, White 20/6, Williams 13/6, Valentine 13/9
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 39, Murray 24/12, Porter Jr. 17/6

New Orleans Pelicans–Utah Jazz 129–124

A festékben verte meg a ligaelsőt a Pelicans. Érdekes, hogy ott tudta megnyerni a meccset a New Orleans, ahol nem nagyon vártuk, méghozzá Rudy Gobert körül: a festékben 74–56-ra győztek a hazaiak, a lepattanózást 53–39-re húzták be és a francia center gyakorlatilag tehetetlennek bizonyult ellenük. Főleg Zion Williamson (26 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) volt számára foghatatlan, a Pelicans fiatal erőembere folyamatosan „elpusztította” Gobert-t és a Jazz belső védekezését, ő maga is sok dobását tudta ott befejezni, valamint a kiosztásai is ültek, amelyekből a többiek tudták megbontani a már rendezetlen listavezetőt. Jól jellemzi a meccs képét, hogy a New Orleans összesen 7/11 triplával zárta a meccset, itt a bedobott hármasok mellett főleg a kísérletek száma döbbenetes – a túloldalon Bojan Bogdanovic éppen ugyanígy 7/11-gyel zárt egymaga. A harmadik negyedben mindenesetre dominált a Pels, addig hátrányban volt, ott viszont Williamson 15 pontot szórt a palánk alól, voltak gólpasszai is, csapata pedig 40–24-re nyerte a játékrészt – innentől fordult a kocka és bár a végén visszazárkózott a Utah, de fél percnél Williamson elsüllyesztett két büntetőt, majd egy jó védekezés után Josh Hart duplája állította be a végeredményt.

Akadozik a Jazz. Két meccsel ezelőtt Miamiban kapott ki a ligaelső, most itt sem állt össze a csapatvédekezés, lehet, hogy némi porszem került a gépezetbe Utah-ban. Támadásban nem voltak gondjaik, az említett Bogdanovic 31 pontot szórt a 7/11 triplájával, Gobert ott hozta magát 22 ponttal, de Mitchell és Clarkson is elérte a 20-as határt, nem ezzel volt probléma, egyszerűen védekezésben átjáróház volt az általában jól lezárt festékük, a pontháborúból pedig most ők jöttek ki vesztesen. Mitchell szerint most mindannyian dühösek, mert semmi váratlant nem csinált a Pels, nem voltak fáradtak, egyszerűen nem volt megfelelő a mentalitásuk, a hozzáállásuk, ami nem történhet meg - most Philadelphiába látogatnak, így kiemelt rangadón javíthatnak.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 26, Williamson 26, Ball 23/9
A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 31/21, Gobert 22, Mitchell 21/3

San Antonio Spurs–Brooklyn Nets 113–124 – hosszabbítás után

Elsőre még elrontotta a Nets. Már a rendes játékidőben is megnyerhette voina ezt a mérkőzést a Brooklyn, a vendégeknél James Harden szenzációsan játszott (30 pont, 14 lepattanó, 15 gólpassz, 0 eladott labda), de Kyrie Irving (27 pont, 7 gólpassz, 6/10 tripla, 0 eladott labda) és Bruce Brown (23 pont, 10/13 mezőnyből) is biztos fegyvernek számított – két perccel a vége előtt vezettek is 10 ponttal, de egy kissé érthetetlen összeomlás után, a dudaszó pillanatában Dejounte Murray kiegyenlített, ezzel hosszabbításra mentette a meccset. A ráadásban aztán már nem olvadt le többször a Nets, Irving gyorsan bedobott két triplát, dobatott egyet Brownnal is, Harden is hozzátett öt pontot, összességében 16–5-re nyerték ezt az öt percet, itt már nem volt kérdés – kicsit túlórázni kellett, de csak megvan az újabb győzelem, az All-Star előtt pedig még elmennek Houstonba, ami Harden számára különleges meccs lesz...

Mindent megtett a Spurs. A hazaiak nem adták olcsón magukat, DeMar DeRozan (22 pont, 11 gólpassz) és Dejounte Murray (19 pont, 8 gólpassz) révén egyben volt a támadójátékuk, Lonnie Walker IV 5/10, Patty Mills 4/8 triplát tett hozzá, szétosztottak 30 gólpasszt és szoros meccset játszottak, de a végén jobbnak bizonyult náluk a Brooklyn. Védekezésben nem tudtak mit kezdeni Hardennel, aki folyamatosan megtalálta a legjobb megoldást és bár a rendes játékidő utolsó pillanataiban nagy bravúrral megmenekültek, de ezúttal ennyi volt tőlük a maximum – a továbbra is öt játékosát nélkülöző csapatot Gregg Popovich vezetőedző így is dicsérte a küzdeni tudásáért, most a Knicks ellen kellene valahogy javítani.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 22, Murray 19/3, Walker 19/15
A Nets legjobb dobói: Harden 30/9, Irving 27/18, Brown 23/6

Houston Rockets–Cleveland Cavaliers 90–101

Sexton extrát játszott. Küszködős, izzadós mérkőzést vívtak a felek, ahol egyikük sem tudott igazán érvényesülni támadásban, de a Clevelandnél akadt egy olyan extra teljesítmény, amely mögé be tudtak állni a többiek. Collin Sexton 39 pontig jutott 12/20-as mezőnymutatóval és 4/8 triplával, ráadásul 8 gólpasszt is kiosztott, ezzel megadta az alapot a vendégcsapatnak, ehhez 14 pontot és 7 gólpasszt hozzátett Darius Garland, 15 lepattanóval dupla-duplázott Jarett Allen és ketten a kispadról is elérték a tízpontos határt - ez már elég volt ahhoz, hogy ha nem is könnyedén, de a Rockets fölé nőjenek. A nagyszünetben még csak egy ponttal vezettek és a záró etap elején is mindössze négy egység volt közte, de az utolsó játékrészben sikerült még rátenniük egy lapáttal – ott egy 13–0-s futással léptek meg és a hátralévő időben már beosztották az előnyüket. Ezzel sorozatban negyedszer tudtak nyerni, ami az idei leghosszabb ilyen jellegű sorozatuk - érdekes, hogy éppen egy tízes vereségszéria után történik velük mindez...

Tovább lefelé. Zsinórban 12. mérkőzését veszítette el a Houston, amely most ugyan sokáig tartotta magát, de ezúttal sem volt benne elég pont ahhoz, hogy nyerni tudjon. John Wall mindent megtett, sokáig egyedül vitte a hátán csapatát és végül 32 pontig jutott 5 gólpasszal, de rajta kívül egyedül Victor Oladipo jutott náluk nyolc (!) pont fölé és ő is 21 dobásból kaparta össze a 20 egységét. Így nem lehettek vérmes reményeik, nem kaptak ki nagyon, de ilyen támadójátékkal nyerni sem igazán lehet – most fogadják a Brooklynt, maradjunk annyiban, hogy nem ők az esélyesek.

A Rockets legjobb dobói: Wall 32/3, Oladipo 20/6, Brown 8/6
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 39/12, Garland 14, Osman 11/9

Portland Trail Blazers–Charlotte Hornets 123–111

Franchise-rekord. Klubcsúcsnak számító 24 darab hárompontost süllyesztett el a Blazers, ez volt a kulcs a hazaiak sikeréhez, akik nemes egyszerűséggel túldobták fáradtabb ellenfelüket. Az első negyedben még a Hornets vezetett, aztán átvette az irányítást a Portland és a kilenc ponttal nyert harmadik játékrészben meg tudott lépni – innentől már végig kézben tartották a dolgokat és vezettek 19 ponttal is, mielőtt ezen javított kicsit a Charlotte. A hazaiaknál Damian Lillard (23 pont, 10 gólpassz) mellett főleg Carmelo Anthony villogott, aki 29 ponttal, 6/10 triplával, 5 labdaszerzéssel és 2 blokkal szállt be a kispadról, ő volt a találkozó legjobbja - persze a 21 pontos, 10 lepattanós, 5/7 triplás Rob Covington is hozzátette a magáét, de a triplazáporból szinte mindenki kivette a részét. Négy vereség után nagyon kellett ez a győzelem a Blazersnek, Melo pedig a meccs után mezt cserélt LaMelóval: az ifjabb Ballt nagyra tartja a Portland veteránja, ezt most is kimutatta...

Fáradt volt a Charlotte. Az előző esti utolsó pillanatos győzelem után most tompábbnak tűnt a Hornets, az akkor 42 pontos karriercsúcsot szóró PJ Washington most megállt három (!) egységnél, talán rajta látszott ez leginkább. LaMelo Ball azért így is igyekeztt pörgetni csapatát és beszórt 30 pontot 5/7 triplával, plusz kiosztott 8 gólpasszt és ellopott 4 labdát is, mellette Terry Rozier (20 pont, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Malik Monk (19 pont, 7/13 mezőnyből) is igyekezett, de védekezni nem nagyon volt már erejük, a sokpontos meccsen pedig most egyszerűen lenyomta őket a hazai pályán játszó Portland.

A Trail Blazers legjobb dobói: Anthony 29/18, Lillard 23/18, Covington 21/15
A Hornets legjobb dobói: Ball 30/15, Rozier 20/9, Monk 19/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Orlando Magic–Dallas Mavericks 124–130
Philadelphia 76ers–Indiana Pacers 130–114
Chicago Bulls–Denver Nuggets 112–118
New Orleans Pelicans–Utah Jazz 129–124
San Antonio Spurs–Brooklyn Nets 113–124 – hosszabbítás után
Houston Rockets–Cleveland Cavaliers 90–101
Portland Trail Blazers–Charlotte Hornets 123–111

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik