A zárónapon dőlt el, hogy a Bulls az alapszakasz győztese

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.04.27. 10:34
null
Asik Ömer és a Bulls ebben az alapszakaszban riválisai fölé emelkedett (Fotó: Reuters)
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában mára virradóra egy 13 meccses dömpinggel zárult le az alapszakasz. Ezen a játéknapon már csupán a pozicionáláson volt a hangsúly, és bizony, ami érdekesség megtörténhetett, az meg is történt, hiszen a mai eredmények alapján a nagyon feljövőben lévő New York a Miamival kezdi majd az első kört, a Memphis–Clippers párharc igen izgalmasnak ígérkezik, az alapszakasz-csapatnak kikiáltott Oklahoma City pedig megkapta a tavalyi bajnok Dallast. Nézzük is, hogyan jutottunk el az előbb említett párosításokhoz, és miként lett a valaha volt legrosszabb NBA-csapat a Charlotte Bobcats, amely zsinórban 23-adszor vesztett...



Atlanta Hawks–Dallas Mavericks 106–89

Ez volt a leginkább tétmeccs a maiak közül, hiszen a Dallas számára lehetett volna sansz egy helyet javítani és feljebb lépni a 7. pozícióból, az Atlanta (mely az előzetes hírekkel ellentétben még nem kaphatta vissza Al Horfordot) pedig a Boston elleni első körös párharc pályaelőnyének bebiztosításáért küzdött. A 23 pontos Josh Smith és csapata gyorsan egyértelművé tették, hogy ki az úr a háznál, a 38–21-es első negyed után nem maradtak nyitott kérdések, de mindkét csapat elégedett lehet, hiszen a texasiaknak is a legjobb matchup a lehetőségek közül a Thunder, amellyel tavaly éppen a főcsoportdöntőben harcoltak.
A Hawks legjobb dobói: Josh Smith 23, Teague 17, Joe Johnson 15
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 22, Beaubois 13, Terry 11

Detroit Pistons–Philadelphia 76ers 108–86

Jó kérdés, hogy egyáltalán nyerni akart-e a Philadelphia Detroitban, vagy inkább az Iguodaláék számára nem túl jó párosítást sejtető Miamit akarta elsősorban elkerülni a Sixers, de az biztos, hogy a Pistons és Ben Gordon által bemutatott második negyedbeli pontzuhatag után akármit megpróbálhatott volna a vendég gárda, minden hiába lett volna.

Történt ugyanis, hogy Ben Gordon bő 6 perc leforgása alatt 7(!) hármast dobott be, a hazai alakulat pedig 11-et értékesített távolról ebben a játékrészben! Ben Wallace búcsúmeccse tehát remekül sikerült detroiti szempontból, az egész csarnok fejpántban jelent meg a csapat legendájának búcsúztatásán! A Collins-legénység a Chicagóval kezdi a rájátszást.
A Pistons legjobb dobói:
B. Gordon 26, Stuckey 13, Villanueva 11
A 76ers legjobb dobói: Hawes 16, Meeks 15, S. Young 12

Memphis Grizzlies–Orlando Magic 88–76

Hedo Türkoglu visszatért ugyan a floridaiaknál, de a Magic így is korán elszállt Memphisben, ahol a hazaiak ezzel a diadallal bebiztosították pályaelőnyüket a Clippers elleni párharcban. Az 5 fontos emberét pihentető Orlando már napok óta tudja, hogy az Indianával kezd a hétvégén startoló playoffban. A Memphis így nyugodtan kísérletezgethetett is, Zach Randolph például újra kezdőként szerepelt, Mike Conley (0 pont) pedig teljesen passzív volt támadásban.
A Grizzlies legjobb dobói: M. Gasol 22, Gay 20, Mayo 15
A Magic legjobb dobói: Türkoglu 18, Harper 16, Wafer 11

Chicago Bulls–Cleveland Cavaliers 107–75

A Bulls Rose, Korver és Deng pihentetésével együtt is könnyedén ki tudta harcolni az abszolút alapszakasz-győzelmet, ahogy tette azt tavaly is az utolsó játéknapon. Az Irvinget mostanra újra elvesztő Cavaliers még csak meg sem tudta nehezíteni a 25-öt szóró Lucas húzta chicagóiak dolgát. A Bulls a Sixers ellen startol, a Cavs pedig kezdheti a nyaralást. A vendégeknél is volt egy nagy (valószínűleg) búcsúzó, a hírek szerint Jamisont már nem látjuk többet jelenlegi csapatánál.
A Bulls legjobb dobói: Lucas 25, Noah 13, J. Butler 12
A Cavaliers legjobb dobói: T. Thompson 13, Sloan, Harangody, Jamison 12-12

Golden State Warriors–San Antonio Spurs 101–107

Nem meglepő módon kimenőt kapott a teljes Spurs-alapcsapat, ám a 34 pontos karriercsúcsot repesztő Mills 12 gólpasszal még remekül is irányította a tartalékokat, akik ha szorosan is, de behúzták az oaklandi győzelmet. Blair 22 pontos, 13 lepattanós dupla duplája mindent elmond a Golden State palánkalatti erejéről, James Anderson 19-es performansszal pedig jelen helyzetben még érthető is. A San Antonio a Jazz ellen kezdheti meg a rájátszást.
A Warriors legjobb dobói: C. Wright 25, K. Thompson 17, Tyler, Jenkins 16-16
A Spurs legjobb dobói: Mills 34, Blair 22, J. Anderson 19

Boston Celtics–Milwaukee Bucks 87–74

A Garnettet jegelő Celtics megcselekedte, amit megkövetelt a bostoni haza, azaz megnyerte a Bucks (tartalékjai) elleni mérkőzést és ezzel az Atlantára helyezte a nyomást, hiszen így a Hawks mindenképpen kellett, hogy nyerjen a Dallas ellen az első körös pályaelőny miatt. Rajon Rondo visszatért és folytatta 10 gólpassz feletti sorozatát, ami így 24 meccsesre nyúlt a szezon végére, John Stockton 1992-es csúcsa így csak a következő szezon elején dőlhet majd meg, hiszen a Jazz legendája 29 ilyen produkciót hozott zsinórban, Rondo mai 15-ös asszisztterméséhez még kell 5 másik jövőre. Paul Pierce kisebb sérülést szedett össze, de a hírek szerint ez nem fogja akadályozni a Hawks elleni párharcban.
A Celtics legjobb dobói: Bradley 14, Pierce 12, Pietrus, Hollins 9-9
A Bucks legjobb dobói: To. Harris 16, Leuer 15, Jennings 12

PLUSZ-MÍNUSZ
A nap hőse: Ben Gordon és a Detroit Pistons – a rutinos hátvéd 7(!) triplát dobott be csak a második negyedben, ugyanebben a játékrészben a Detroit 11 hárompontost értékesített, aminél jobbat soha sem tudott összehozni egy másik gárda sem a liga históriájában.
A nap lúzere: Egyértelműen a ma pályára sem lépő Oklahoma City, hiszen Duranték megkapták a nyakukra a Dallast, akik ellen 2. kiemeltként pályaelőnnyel együtt sem mehetnek biztosra.

Charlotte Bobcats–New York Knicks 84–104

A Knicks megtehette volna, hogy megkegyelmez a zsinórban 23-adszor bukó és ez által a liga történetének valaha volt legrosszabb alapszakasz-mutatóját (7–59) produkáló Charlotte-nak, de a 22-t dobó Smith vezette vendégek úgy gondolták, az a jobb nekik, ha a Miami Heat ellen kezdhetik majd meg a playoffot. Chandler, Davis és Anthony pihent, Stoudemire eközben erődemonstrációt tartott a gyűrű alatt, a társak pedig szétdobták a Bobcats gyűrűjét.
A Bobcats legjobb dobói: Henderson 21, K. Walker 13, D. White 11
A Knicks legjobb dobói: JR Smith 22, Stoudemire 21, Harrellson 18

Minnesota Timberwolves–Denver Nuggets 102–131

Óriási ruhát kapott ajándékba a búcsúzó Brad Miller és csapata hazai pályán a 6. kiemelésért küzdő Denvertől, a győztes csapat így a számára jó párosításnak tűnő (vagy jobbnak, mint a Thunder) Lakers ellen készülődhet. A visszavonuló center tiszteletére ugyanúgy mindenki fejpántban jött a meccsre, mint ahogy azt tették Detroitban Ben Wallace búcsúztatásánál, de ez sem segített, McGee és társai zsákolóshow-t tartottak Minnesotában.
A Timberwolves legjobb dobói: Barea 20, Pekovics 18, Beasley 13
A Nuggets legjobb dobói: McGee 19, Afflalo 18, Gallinari 17

Utah Jazz–Portland Trail Blazers 96–94

A dicséretes hajrával rájátszásba jutó Jazz számára már biztos volt a feldobás előtt is, hogy a Spurs lesz az ellenfele az első körben, ám becsületből jelentős hátrány(ok) ledolgozása után is meg tudta verni a Corbin-legénység a 20 pontos Hickson húzta Portlandet. A kezdők eleget pihentek is a találkozó alatt, az újonc Alec Burks 18-as karriercsúcsával vezette diadalra övéit.
A Jazz legjobb dobói: Burks 18, Favors 15, Kanter, J. Howard 12-12
A Blazers legjobb dobói: Hickson 20, Flynn 18, N. Smith 16

Washington Wizards–Miami Heat 104–70

A szezont hatos győzelmi szériával záró fővárosi alakulat alapos versében részesítette a nagy hármasát pihentető Miamit. A Heat megkapta ellenfeléül a kellemetlen New Yorkot, amiből akár érdekes párharc is kerekedhet, a Wizards pedig bizakodóan tekinthet a jövőbe és építkezhet tovább a nyáron.
A Wizards legjobb dobói: Mo Evans 18, Nené, Seraphin 15-15
A Heat legjobb dobói: Cole 14, E. Curry 10, M. Miller, J. Jones, Chalmers 8-8

Houston Rockets–New Orleans Hornets 84–77

Az utóbbi 12 mérkőzéséből 8-at megnyerő nyugati sereghajtó jól küzdött, ám végül elbukott Houstonban, ahol a playoffról éppen lemaradó Rockets a 27-et szóró Budinger hathatós segítségével érte el (újra) az idény végére a pozitív mérleget. A vendégek az abszolút tartalékokkal is megmutatták, hogy van bennük spiritusz és jövőre másról szólhat a szezonjuk, mint a kizárólagos tankolás.
A Rockets legjobb dobói: Budinger 27, Dalembert 11, C. Lee 10
A Hornets legjobb dobói: Dyson 15, Watkins 13, L. Thomas, Aminu 11-11

Sacramento Kings–Los Angeles Lakers 113–96

Mivel a Los Angeles-ieknek már biztos volt a 3. pozíciójuk, így Bynumot, Bryantet, Gasolt és Barnets nem küldték pályára, a 7 meccsre elmeszelt World Peace-t pedig nem is játszathatta Mike Brown mester, a lelkes Kings pedig kihasználta a helyzetet és győzelemmel búcsúzott a szezontól. A Lakers a Denverrel kezd majd az első körben, s nem biztos, hogy túlzottan egyszerű dolga lesz.
A Kings legjobb dobói: Cousins 23, T. Evans 21, J. Thompson 17
A Lakers legjobb dobói: McRoberts 16, Sessions, Ebanks 14-14

Toronto Raptors–New Jersey Nets 98–67

A Nets utoljára szerepelt New Jerseyként, hiszen jövőre már Brooklyn Nets néven küzdenek majd a ligában, egy "folyóval" arrébb, New Yorkban. A teljes "faguriga kettővel" lejátszott, mindkét gárda számára tét nélküli csatát az élete meccsét hozó Ed Davis (24 pont, 12 lepattanó), illetve a 19 pattanót szerző Alabi és az 5-5 triplát értékesítő Forbes, Anderson páros hozta a kanadaiaknak, a vendégeknél nem akadt említhető egyéni teljesítmény.
A Raptors legjobb dobói: E. Davis 24, Forbes 23, A. Anderson 20
A Nets legjobb dobói: A. Morrow, A. Johnson 11-11, J. Williams, G. Green 10-10

A JÁTÉKNAP TÍZ LEGJOBB JELENETE

NBA
ALAPSZAKASZ, 120. (UTOLSÓ) JÁTÉKNAP
Atlanta Hawks–Dallas Mavericks 106–89
Boston Celtics–Milwaukee Bucks 87–74
Chicago Bulls–Cleveland Cavaliers 107–75
Detroit Pistons–Philadelphia 76ers 108–86
Houston Rockets–New Orleans Hornets 84–77
Minnesota Timberwolves–Denver Nuggets 102–131
Utah Jazz–Portland Trail Blazers 96–94
Washington Wizards–Miami Heat 104–70
Toronto Raptors–New Jersey Nets 98–67
Memphis Grizzlies–Orlando Magic 88–76
Charlotte Bobcats–New York Knicks 84–104
Golden State Warriors–San Antonio Spurs 101–107
Sacramento Kings–Los Angeles Lakers 113–96
RÁJÁTSZÁS, AZ ELSŐ KÖR PÁROSÍTÁSA ÁGRAJZ SZERINT
KELETI FŐCSOPORT AZ ALAPSZAKASZBAN
Chicago Bulls (1. kiemelt)–Philadelphia 76ers (8.) 2–1
Atlanta Hawks (5.)–Boston Celtics (4.) 1–2
Indiana Pacers (3.)–Orlando Magic (6.) 1–3
Miami Heat (2.)–New York Knicks (7.) 3–0
NYUGATI FŐCSOPORT
San Antonio Spurs (1.)–Utah Jazz (8.) 3–1
Memphis Grizzlies (4.)–Los Angeles Clippers (5.) 1–2
Los Angeles Lakers (3.)–Denver Nuggets (6.) 3–1
Oklahoma City Thunder (2.)–Dallas Mavericks (7.) 3–1
Az elöl álló csapatok jobb alapszakaszmérlegüknek köszönhetően élvezhetik a pályaelőnyt az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcokban.
AZ ALAPSZAKASZ VÉGEREDMÉNYE
Keleti főcsoport
1. x–Chicago 66 50 16 75.8 13–1 38–10 7–3 Ny3
2. x–Miami 66 46 20 69.7 9–5 35–13 6–4 V2
3. x–Indiana 66 42 24 63.6 9–4 29–19 8–2 V1
4. x–Boston 66 39 27 59.1 8–6 32–16 7–3 Ny2
5. x–Atlanta 66 40 26 60.6 11–3 31–17 7–3 Ny2
6. x–Orlando 66 37 29 56.1 8–7 30–18 4–6 V1
7. x–New York 66 36 30 54.5 8–6 28–20 7–3 Ny3
8. x–Philadelphia 66 35 31 53.0 7–6 28–20 6–4 V1
9. Milwaukee 66 31 35 47.0 7–8 24–24 3–7 V2
10. Detroit 66 25 41 37.9 4–11 20–28 4–6 Ny1
11. Toronto 66 23 43 34.8 7–8 15–33 3–7 Ny1
12. New Jersey 66 22 44 33.3 5–9 16–32 3–7 V6
13. Cleveland 66 21 45 31.8 3–12 13–35 2–8 V4
14. Washington 66 20 46 30.3 7–7 16–32 8–2 Ny6
15. Charlotte 66 7 59 10.6 1–14 5–43 0–10 V23
Nyugati főcsoport
1. x–San Antonio 66 50 16 75.8 12–4 35–13 10–0 Ny10
2. x–Oklahoma City 66 47 19 71.2 10–3 34–14 6–4 V1
3. x–LA Lakers 66 41 25 62.1 9–5 32–16 6–4 V1
4. x–Memphis 66 41 25 62.1 7–8 26–22 8–2 Ny6
5. x–LA Clippers 66 40 26 60.6 7–7 29–19 6–4 V2
6. x–Denver 66 38 28 57.6 6–7 22–26 8–2 Ny4
7. x–Dallas 66 36 30 54.5 8–5 26–22 5–5 V2
8. x–Utah 66 36 30 54.5 9–4 25–23 7–3 Ny5
9. Houston 66 34 32 51.5 6–8 23–25 3–7 Ny1
10. Phoenix 66 33 33 50.0 9–5 23–25 4–6 V3
11. Portland 66 28 38 42.4 4–10 20–28 1–9 V7
12. Minnesota 66 26 40 39.4 4–9 19–29 1–9 V2
13. Golden State 66 23 43 34.8 7–8 16–32 1–9 V2
14. Sacramento 66 22 44 33.3 3–10 16–32 3–7 Ny1
15. New Orleans 66 21 45 31.8 3–11 14–34 6–4 V1
A csapatnév után a meccsszám, a győzelmek és a vereségek száma, a százalékos mutató, a divízión, illetve a konferencián belüli mérleg, a legutóbbi tíz mérkőzés mérlege, illetve a győzelmi (Ny)/vereségsorozat (V) hossza szerepel.
x=bejutott a rájátszásba
Az alcsoportok éllovasainak garantált helyük van a főcsoport első négy kiemeltje között.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik