Férfi vízi: Tokió fontosabb, mint az idei hazai vb – Gerendás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.05. 09:46
null
Gerendás György (balra) eredményes csapatot szeretne Tokióra (Fotó: Szabó Miklós)
Gerendás György igent mondott Märcz Tamásnak, a magyar férfi vízilabda-válogatott újdonsült szövetségi kapitányának, így a szakmai stáb tagjaként segíti a budapesti világbajnokságra készülő csapat munkáját. A Ferencváros szakmai igazgatója tudja, a közönség sikert vár el a hazai vb-n, ám fontosabbnak tartja, hogy a 2020-as tokiói olimpiára eredményes együttes kovácsolódjon össze.

 

„Kétségkívül ezt a munkát lezártnak tekintettem – vallotta be őszintén a Ferencvárosnál szakmai igazgatóként is dolgozó Gerendás György a waterpolo.hu-nak. – Úgy voltam vele, megpróbáltuk [Benedek] Tibivel, sajnos nem jött össze a jó olimpiai eredmény, de ő biztos csinálja tovább. Mint többször kifejtettem már, meglepett, egyúttal sajnáltam, hogy nem folytatja. Miután kiderült, hogy pályázat lesz, és Tibi nem adja be, felvetődött az én nevem is, ám eldöntöttem, nem foglalkozom vele. Ha négy éve nem adtam be, akkor most miért tettem volna? Itt a sok fiatal kolléga, rajtuk a sor.”

„A pályázatírás előtt keresett [Märcz] Tomi, hogy beszéljünk. Gondoltam a köztünk lévő kimondottan jó viszony miatt esetleg tanácsot kér, beszélünk a tapasztalatokról, a csapatról. Ez így is volt, ám meglepetésemre aztán felvetette, hogy ha megnyerné, szívesen dolgozna velem, és lehet, hogy ezt bele is írná a pályázatába. Nos, hogy végül beleírt-e, nem tudom, mindenesetre végül nem tudtam neki nemet mondani, ha úgy érzi, segíteni tudok, számíthat rám.”

„Tartom, mégiscsak lépcsőzetesen lehet előrehaladni. Tudom, hogy Tomi szeme előtt a pesti világbajnokság ott lebeg, ez normális, ám vállalom a véleményem: ez csak az orrunk hegye, tovább kell látni ennél. A magyar póló, tetszik, nem tetszik, attól függ igazán, hogy az olimpián milyen sikereket érünk el. A pesti világbajnokságon hatalmas füst lesz, mindenki látja majd, ám én azt gondolom, az az igazán fontos, hogy abból a parázsból, ami a füst alatt lesz, lángot tudjunk majd csiholni. Ehhez pedig az új kapitánynak új csapatot kell kialakítania. Ha ez a világbajnokság pár száz kilométerrel arrébb, mondjuk Bécsben, Pozsonyban, Kassán vagy Belgrádban lenne, ahol szintén sok magyar szurkolna a lelátókon, másként állnánk az egészhez. Értem én, hogy a hazai világbajnokság az a hazai világbajnokság, a szurkoló, sőt mindenki akarja a sikert, ez így is van rendjén, mindazonáltal a vízilabda-társadalomnak, a vezetésnek az a dolga, hogy négy év múlva olimpiai esélyes csapatot küldjön Tokióba. Azaz ezt az egy évet sem szabad elveszni hagyni a továbblépés szempontjából!”

„Anélkül, hogy bárkit is kritizálnék, van három alapposzt, amelyen az utóbbi időben valamiért nagyon elmaradtunk. Végy egy elsőrangú kapust, bekket, centert, máris megvan a csapatod, szokták nem véletlenül mondani. Nos, ezeken a posztokon markáns játékosok az elmúlt tizenkét évben nem jöttek fel az utánpótlásból. Nagy Viktor, Decker Attila, Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám, Kis Gábor, Hárai Balázs, ők voltak az utolsók, nem véletlen, hogy tulajdonképpen ők azok, akik a válogatottban egymást váltva vagy együtt játszottak a legjobbak között. Félreértés ne essék, vannak jó játékosok, ám olyan, akire gondolkodás nélkül azt mondhattuk volna, na, ő olyan jó kapus, bekk vagy center lesz, mint amilyen jó szélső Varga Dumi, sajnos egy sem. És ez probléma. Ezért mondom, most idő, megfontoltság, nem megasztárépítés, hanem iszonyat nagy meló kell válogatott szinten is, csak így lehetünk eredményesek.”

A Gerendás Györggyel készült teljes interjút ide kattintva elolvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik