Férfi vízi Eb: férficsapatunk hazahozná az aranyérmet

Vágólapra másolva!
2022.09.10. 09:13
null
Fantasztikus egyéni teljesítmények a védelemben, számtalan sikeres blokk és védés, mindeközben nemzeti csapatunk együtt örül együtt lélegzik, és ha kell, a falon is átmegy (Fotó: Mirkó István)
Rövid idő alatt hatalmas utat járt be a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely a világbajnok spanyolok legyőzése után a házigazda horvátokkal csap össze a Splitben zajló kontinenstorna döntőjében.

Negyvennyolc nappal ezelőtt sétált ki életében először címeres pólóban a medence partjára Varga Zsolt, hogy szövetségi kapitányként edzést vezényeljen annak a 19 játékosnak, akikkel elkezdte az Európa-bajnoki felkészülést. Klasszisok hiányoztak abból a keretből, amely tele volt fiatalokkal, és igazából senki sem tudta, hogy a balul sikerült hazai világbajnokság hosszúra nyúló árnyékában mire lesz képes az új csapat az új kapitánnyal.

A szív, az akarat, a fegyelem és a kitartás döntött
„Nagyon boldog vagyok, elképesztő volt ezt a meccset megélni. Azt beszéltük meg, hogy végig koncentrálni kell, mert a spanyol csapat jól úszik, lefordul, minden hibát kihasznál és góllal büntet. Az volt a legfontosabb eleme a játékunknak, hogy ezt a gyors mozgást megakadályozzuk, és mellette volt tizenkét blokkunk, ami önmagáért beszél. Feldolgoztuk ezt a győzelmet, már csak a következő ellenfélre koncentrálunk, meg akarjuk nyerni az Eb-t!” – húzta alá Molnár Erik, a magyar válogatott bekkje.

Most pedig Eb-döntőt játszik az együttes a házigazda horvátokkal Splitben.

Ez már önmagában elképesztő eredmény, és magunk is tanúsíthatjuk, a Spaladium Arena lelátóin több szó esik a magyar férfiválogatott hihetetlenül rövid idő alatt bejárt útjáról, mint a döntőbe némi segédlettel bejutó hazai válogatottról. Nyilván nem megy még minden tökéletesen – az időtényező miatt nem is mehet –, mégis jó látni ezt a csapatot, ahogyan megőrül a blokkok után, ahogyan együtt lélegzik, és ha kell, a falon is átmegy. Varga Zsolt erőt, hitet és perspektívát adott a magyar férfi vízilabdának, így ez az Eb a döntő eredményétől függetlenül sikertörténet, de hát senki sem akar itt megállni, ha már egyszer sikerült eljutni a fináléba.

„Hatalmas energiákat mozgattunk meg. Hallottuk eleget, hogy a spanyol csapat jobb, a világbajnok, esélyesebb, s ez keltett bennünk egy kis felszabadultságérzést. De Varga Zsolt hangsúlyozta a mérkőzés előtt, hogy nem lehet bennünk ilyen, az első perctől maximálisan koncentrálva kell játszanunk, és bizonyítottuk, hogy ez így tényleg működik. A negyedik negyedben is úgy robbantunk, mintha akkor kezdődött volna a meccs” – így Vogel Soma a magyar válogatott kapusa.

Méghozzá teljesen megérdemelten.

Az a csapat, amelyik az Eb-elődöntőben a világbajnok spanyolok ellen bemutat tizenkét blokkot, a kapusa – jelesül Vo­gel Soma – meg ugyanennyi védést, amelyik akkor sem esik össze, amikor először hátrányba kerül a tornán, ráadásul rögtön kétgólosba, az teljes joggal formál igényt az aranyéremre. Még akkor is, ha a várhatóan nyolcezer horvát szurkoló előtt – ezren csak lesznek a magyarok is – kell megküzdeni a hazai pálya minden előnyét élvező házigazda válogatottal.

Úgy néz ki, Varga Zsolt vezetésével válogatottunk ki tudott lépni a hazai világbajnoki kudarc árnyékából (Fotó: Mirkó István)
Úgy néz ki, Varga Zsolt vezetésével válogatottunk ki tudott lépni a hazai világbajnoki kudarc árnyékából (Fotó: Mirkó István)

„Ez a siker hatalmas fegyvertény. Bár még nem jutottunk sehova, ide vezethet az az út, amelyet elkezdtünk, és ehhez hasonló eredményeket érhetünk el, ha ilyen lelkesedéssel játszunk” – mondta Varga Zsolt a spanyolok legyőzése után. „Ugyanakkor a legfontosabb, hogy ne söpörjük a problémákat a szőnyeg alá, fontos látnunk a hiányosságainkat, a jelszó továbbra is munka, munka, munka! Fantasztikus egyéni teljesítmények voltak védekezésben, elképesztő volt, hogy mennyit blokkoltunk, ha ezt így tovább tudjuk vinni, szombaton is nagyon jó mérkőzést tudunk játszani.”

„Az volt bennem, hogy le tudjuk győzni a spanyolokat, ha olyan jól védekezünk, mint ahogyan eddig. Tizenkét blokkunk volt, illetve Soma is nagyon jól védett. Ilyen védekezésbeli teljesítménnyel tudom, hogy bárkit el tudunk verni – most a világbajnokot sikerült. Sokat dolgoztunk a parton is azért, hogy ez a csapat így nézzen ki kívülről. Ez tényleg óriási csapatteljesítmény volt, jó érzéssel megyünk neki a döntőnek” – fogalmazott Zalánki Gergő, a magyar válogatott balkezese.

Méghozzá, mint írtuk, a horvátok ellen. Sokan, a világbajnoksághoz hasonlóan, Spanyolország–Olaszország finálét vártak az Eb-n is, a két csapat végül valóban összecsap egymással, de csak a bronzéremért. A magyar és a horvát válogatott ugyanis borította a papírformát.

„Nem mi voltunk a mérkőzés esélyesei. A spanyolok megnyerték a világbajnokságot, ráadásul egy hiányzó kivételével ugyanazzal a kerettel vannak itt” – értékelt a két gólt szerző Manhercz Krisztián.

„Szerencsére működött, ami eddig az egész Európa-bajnokságon. Önfeledt védekezés, rengeteg blokk, Vogel Soma jó védései jellemezték a játékunkat, és Nagy Ádám három gólját is ki kell emelni, mint ahogy Molnár Erik gólja a végjátékban vagy Burián Geri találata a nagyszünet előtt mind-mind fontos volt. Amikor arról beszéltünk, hogy a világbajnokság után megváltoznak a szerepkörök, és ezeknek a játékosoknak is több terhet kellett vállalniuk, erre gondoltunk. Mikor tegyék meg, ha nem az Eb-elődöntőben?”

„Nagyon örülök, hogy elértük a célunkat, és döntőt játszhatunk ebben a fantasztikus atmoszférában. Az elődöntőben kihoztuk magunkból a lehető legtöbbet, és ez elég volt az olaszok legyőzéséhez. Nem láttam végig élőben a magyarok meccsét, de egyértelműen irányították a játékot a spanyolok ellen, és sokkal jobban vízilabdáztak ellenfelüknél. Felkészülünk belőlük, megpróbáljuk ismét a legjobbunkat adni, aztán kiderül, hogy ez elég-e a legyőzésükhöz” – fejtette ki várakozásait Marko Bijac, a horvát válogatott kapusa.

Mondjuk, a döntőben is el tudnánk képzelni hasonló játékot.

Zalánki Gergőt egyébként még a szlovénok elleni nyitó meccs után kérdeztük a körülményekről, és ő jó másfél hete nagy lelkesedéssel beszélt a helyszínről, majd hozzátette, jó lenne telt házas meccset játszani a horvátokkal az Eb utolsó napján, lehetőleg valamelyik előkelő helyezésért.
Valóra vált a kívánsága – már „csak” el kellene rontani a készülő horvát népünnepélyt.

Jansik Szilárd
Jansik Szilárd
Következik: Horvátország
A horvátok eddigi egyetlen Európa-bajnoki címüket hazai környezetben szerezték, a 2010-es zágrábi kontinenstorna döntőjében könnyedén, 7–3-ra győzték le Olaszországot. Két évre rá aztán a legjobb nyolc közé sem jutottak be, majd két Eb-n is a negyeddöntő jelentette a végállomást, ugyanakkor a világbajnokságokon rendre kijött a lépés, sorozatban három bronz és egy ezüst után öt éve a Margitszigeten értek fel a csúcsra. A döntőben nyolcezer magyar szurkoló előtt győzték le 8–6-ra a mieinket, ám a két csapat azóta lejátszott hat tétmérkőzéséből csak a 2019-es vb bronzmérkőzését tudták megnyerni, ezt követően a világligában és az olimpiai negyeddöntőben is a magyar válogatott volt a jobb.
Azóta szinte kicserélődött Ivica Tucak együttese, a tokiói keretből kilencen nincsenek ott az idei Európa-bajnokságon, amelyen a fiatalokra is fontos szerep hárul, elég csak a 2001-es születésű Marko Zuvelára  gondolni, aki a torna eddigi öt mérkőzésén hét gólt szerzett. Természetesen a rutinos klasszisok is hozzák, amit tudnak. A különös kalamajka után behívott centert, Josip Vrlicet még úgy is nehezen tudják tartani az ellenfelek, hogy a megszokottnál kevesebb bejátszás jutott el hozzá, Marko Bijac biztos pont a kapuban, Luka Bukic pedig a kapásoldalról szórja a gólokat.
A horvát válogatottnak Málta (19–5) és Franciaország (13–7) legyőzése után a görögök elleni 5–5-ös döntetlen is elég volt az első helyhez csoportjában, egyben az automatikus nyolc közé jutáshoz, ahol Grúzia nem jelentett akadályt (15–5). Az elődöntőben aztán a friss vb-ezüstérmes olasz válogatottat búcsúztatta 11–10-es győzelmével a házigazda, amely 12 év után ülhet fel ismét a kontinens trónjára. Ebben már csak egy rivális tudja megakadályozni, nevezetesen a címvédő magyar válogatott – reméljük, meg is teszi!

FÉRFI VÍZILABDA
EURÓPA-BAJNOKSÁG, SPLIT
A 7. HELYÉRT
14.00:
Montenegró–Grúzia (Tv: M4 Sport+)
AZ 5. HELYÉRT
15.30:
Görögország–Franciaország
A 3. HELYÉRT
18.00:
Spanyolország–Olaszország (Tv: M4 Sport)
DÖNTŐ
20.30:
Magyarország–Horvátország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik