Ha minden nem is jó, de a vége igen: könnyed siker a spanyolok ellen

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2009.07.31. 10:03
Címkék
Az elején még gyengélkedett, de végül sima, ötgólos sikerrel búcsúzott a magyar női vízilabdacsapat a római vizes világbajnokságtól. Petrovics Mátyás együttese a 7. helyen végzett a tornán.
Valkai Ágnes (fehér sapkában) ezúttal nem lőtt gólt, mégis simán nyertünk a spanyolok ellen
Fotó: Reuters
Valkai Ágnes (fehér sapkában) ezúttal nem lőtt gólt, mégis simán nyertünk a spanyolok ellen
Valkai Ágnes (fehér sapkában) ezúttal nem lőtt gólt, mégis simán nyertünk a spanyolok ellen
Fotó: Reuters
Valkai Ágnes (fehér sapkában) ezúttal nem lőtt gólt, mégis simán nyertünk a spanyolok ellen

Kifejezetten rosszul kezdődött a 7. helyért játszott helyosztó a magyar női vízilabda-válogatott számára: a spanyolok gyorsan két góllal megléptek, de a magyar szakmai stáb egy kapuscserével, Tomaskovics Eszter egy szép lövéssel megállította őket…

A nehézségeken ezzel túl is tette magát a nemzeti csapat, ugyanis hamar jött az egyenlítés, majd Kisteleki találatával a fordítás is. Szűcs Gabriella bombájával már 4–2 volt, innentől pedig fokozatosan húzott el a magyar válogatott, a harmadik negyed közepére már öttel mentünk – 9–4-nél a sötét sapkás spanyolok már igen kedvetlenek voltak.

10–5-nél, Pelle Anikó csodás, kapufás bombája után még kedvetlenebbek: alighanem felmérték, hogy ezen a mérkőzésen nem terem nekik babér, maximum a tisztes vereség lehet a cél.

Az utolsó játékrészre ötgólos előnnyel forduló magyar válogatott simán megtartotta a fórt, sőt növelte is: a kitűnően játszó Drávucz Rita félmagasan kilőtte a háló jobb oldalát, ezzel már 11–5-re vezettünk. Drávucz nyolcvan százalékos gól/lövés mutatóval büszkélkedhetett, ez korábban is jól jött volna…

A magyar női csapat kiegyensúlyozottan és jól játszva nyerte meg utolsó mérkőzését a római vizes világbajnokságon – más kérdés, hogy miért nem láttunk az előző meccseken ilyen teljesítményt. A válogatott a hetedik helyen végzett, ez holtversenyben az 1998-assal a legrosszabb eredménye a magyar együttesnek a világbajnokságok történetében.

"Még ötven százaléknál sem tartunk a csapatépítésben, de amit hat hét alatt, a szűkre szabott közös munkával el lehetett végezni, azt elvégeztük a vb előtt. Többet nem tehettünk, ez most ennyire volt elég. Mindenesetre a spanyolok ellen bizonyítottuk, hogy mire vagyunk képesek, hova jutottunk ennyi idő alatt is. A vb előtt mások, a riválisaink zömmel a Világligában játszottak, s készülhettek fel kellőképpen Rómára, mi csak edzőmeccsekkel, ami nem ugyanaz. Rutint, tapasztalatot kell szereznünk, mert nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, apróságokon múlik, hogy adott esetben nyersz vagy veszítesz egy góllal. Téthelyzetek kellenek, és sok-sok munka, közös gyakorlás, hogy bárkivel felvehessük a versenyt. Az úton elindultunk, bízom benne, hogy lesz türelem és bizalom irántam, irántunk, hogy végigcsinálhassuk. Az újoncok beépítése sikerült, egységes volt a csapat, összekovácsolódott, s a fiatalok hozták az elvárhatót kivétel nélkül, ki ezen, ki azon a meccsen mutatta meg, a válogatottban a helye. Ha mégis ki kell emelnem valakiket, akkor a kapus Gyöngyössy Anikót említeném az első helyen, de újonc létére szinte végig nagyon jól teljesített Szűcs Gabriella is. Összességében azt mondhatom, hogy nyugodt lelkiismerettel fekszem le, s úgy is ébredek holnap, de egy kis hiányérzettel is, mert némi szerencsével a hetedik helynél jóval előrébb is végezhettünk volna." – értékelte a szereplést Petrovics Mátyás az MTI-nek.

VIZES VB, NŐI VÍZILABDA

A 7. HELYÉRT
Magyarország–Spanyolország 11–6 (4–3, 3–1, 3–1, 1–1)
Róma, 200 néző. Vezette: Flahive (ausztrál), Ni Shiwei (kínai)
MAGYARORSZÁG: Horváth P. – Valkai Á., Pelle 2, Takács O., Brávik F., DRÁVUCZ 4, Kisteleki D. 2
Csere: GYÖNGYÖSSY A. (kapus), Tóth I., Tomaskovics 2, SZÜCS G. 2, Keszthelyi, Poszkoli
SPANYOLORSZÁG: Del Soto – PAREJA 2, Lopez-Escribano, L. López 1, M. Garcia, Gil 1, Messeguer
Csere: C. López 1, Pena 1, Domenech, Hagen
Gól – emberelőnyből: 5/1, ill. 10/2
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: L. Lopez (18. p.)

MESTERMÉRLEG
PETROVICS MÁTYÁS, szövetségi kapitány: – Azt kértem a lányoktól, hogy derüljön ki a mérkőzésen, mit is tudnak valójában, mi az amit megtanultunk a hathetes felkészülés során, s ezúttal harminckét percen keresztül szinte hibátlanul játszottunk.
JOAN JANÉ, szövetségi kapitány: – Nagyon szomorúan fogunk hazautazni. Azt gondolom, a csapatom ennél többet képes, de hiányzott a lányokból a győztes mentalitást. Nagyon kemények a magyarok, az ilyen csapatok ellen pedig mindent sokkal jobban kell csinálni, mint máskor, viszont legalább megtapasztalhattuk, mit tettünk rosszul.

A MAGYAR CSAPAT SZEREPLÉSE A 2000-ES ÉVEK VILÁGBAJNOKSÁGAIN

  • 2009 7.
  • 2007 4.
  • 2005 1.
  • 2003 5.
  • 2001 2.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik