Vizes vb: Hosszú Katinkától és Kapás Boglárkától sem várható el a címvédés

Vágólapra másolva!
2022.06.11. 12:49
null
Hosszú Katinka 400 vegyesen az idei világranglista harmadik helyét foglalja el, így minden esélye megvan az éremszerzésre (Fotó: Tumbász Hédi)
Négy magyar (öt számban) győzött három évvel ezelőtt Kvangdzsuban, két világbajnokunktól most nem biztos, hogy remélhetjük a címvédést a budapesti vizes vb-n.

A kvangdzsui világbajnokság után mind a ketten belevetették magukat a munkába: Hosszú Katinka a 200 és 400 vegyes, Kapás Boglárka a 200 pillangó címvédőjeként készült az olimpiára – hittük, s persze hitték, hogy egy évvel később ebben a három számban Tokióban is magyar aranyéremnek örülhetünk.

Csakhogy a koronavírus-járvány miatt az egy évből kettő lett, a halasztás pedig mindkét klasszisunk életében hozott valamiféle törést.

Hosszú Katinkáéban azt, hogy minden versenyt eltörölt a Covid, így alapjaiban rengett meg a felkészülési rendszere.

Megyek, de nem tudom, hogy hová, merre  – mondogatta eleinte Hosszú, aztán volt időszak, amikor nem is ment, még az uszodába sem. – Azokban a hónapokban többször megengedtem magamnak, hogy nem mentem le edzésre. Úgy gondoltam, felesleges olyankor ragaszkodni az edzéshez, amikor nem tudjuk, meddig tart a versenyek nélküli időszak.”

Olyannyira sokáig tartott, míg helyreállt a világ rendje, és Hosszú Katinka újra versenyről versenyre járhatott, hogy a klasszis ráérzett arra is, milyen boldog fiatalként önfeledten élni az életet.

S bár a 2021-es budapesti Európa-bajnokságon összegyűjtött minden éremből egyet, négyszáz vegyesen győzött, kétszáz pillangón (Kapás Boglárka mögött) a második lett, míg kétszáz vegyesen harmadikként ért célba, vagyis kezdett összeállni sok minden, mégis másként, máshogy vágott neki pályafutása ötödik olimpiájának – Tokióban pedig valójában nem sikerült semmi: négyszáz vegyesen ötödik lett, kétszáz vegyesen hetedik, kétszáz háton nem jutott tovább az előfutamokból, a kétszáz pillangótól pedig visszalépett.      

Nem tudom megmondani, mi miért történt. Próbáltam magamban tartani a lelket, mondogattam, hogy ezt még összerakom, azt meg másként csinálom, akkor jobb lesz, másként állok hozzá, és akkor is jobb lesz, de semmi sem volt jó…”

Hosszú pihenőt engedélyezett magának a háromszoros olimpiai bajnok, ám az nem fordult meg a fejében, hogy végleg búcsút intsen az uszodák világának, mi több, januárban bejelentette, szeretné megszerezni századik érmét világversenyen – most 96-nál jár.

A nyilatkozataiból olybá tűnik, a budapesti világbajnokságon egyet mindenképpen szeretne hozzátenni („A budapesti világbajnokságon már egy bronzéremre is azt mondanám, hogy elégedett vagyok. Nagyon messze vagyok a régi önmagamtól, az egy másik Katinka volt – azt hiszem, újra ugyanoda, ugyanarra a szintre, ahol voltam, már nem tudok visszajutni.”), és erre minden esélye megvan, hiszen 400 vegyesen szépen lépeget előre, jelenleg az idei világranglista harmadik helyén áll, az elsőtől, a fiatal kanadai Summer McIntoshtól majdnem hét másodperc választja el, viszont a második helyen álló ausztrál Kaylee McKeown ezen a távon nem indul a Duna Arénában (a 400 vegyes mellett Hosszú 200 vegyesen és 200 pillangón lép rajtkőre, s minden bizonnyal ott lesz a 4x200-as gyorsváltóban is).

Kapás Boglárkát másfajta trauma érte az olimpia előtt néhány hónappal: váratlanul elhunyt húga, Vanda, s bár Virth Balázs tanítványa megpróbálta a lehetetlent, a gyász és a fájdalom erősebbnek bizonyult – a tokiói negyedik helyet ennek ellenére kudarcként élte meg az Újpesti TE versenyzője, azóta pedig inkább a lelkére koncentrál, hiszen tudja, a medencében is csak akkor lehet ismét a régi, ha rend és nyugalom költözik belé. Mindezek miatt címvédést nem várhatunk Kapástól, sőt, sokáig az is kérdéses volt, indul-e 200 pillangón a hazai vb-n, de mert egyre jobban magára talál, vállalja a számot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik