Úszás: Hosszú Katinkának 400 vegyesen nem adnak esélyt a vb-n

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.06.02. 07:59
null
Egyre több érv szól amellett, hogy Hosszú Katinka érmet szerezhet 400 vegyesen a Duna Arénában (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Czinege Melinda)
Summer McIntosh feltűnése átrendezte 400 vegyesen az erőviszonyokat, ám ha valaki képes felvenni a versenyt a fiatal kanadaival, az Hosszú Katinka.


15 évesen ritkán szoktak világranglistát vezetni úszásban, 400 vegyesen meg aztán kiváltképp igaz ez a megállapítás, 2022 márciusa óta viszont mégiscsak ez a helyzet: Summer McIntosh már tavaly feltűnt – akkor éppen azzal, hogy a kanadai olimpiai válogatón 200 gyorson legyőzte a toronymagas esélyest, az akkor már olimpiai bajnok (100 gyors) Penny Oleksiakot.

A győzelem mellett az 1:56.19 perces idő is mutatott valamit, például azt, hogy soha korábban nem úszott ilyen jól női versenyző 14 évesen.

McIntosh 200, 400 és 800 gyorson rajtkőre léphetett az olimpián, és tagja volt hazája 4x200-as gyorsváltójának – Tokióból két negyedik hellyel tért haza (400 gyors és 4x200 gyorsváltó).
Mindez azok után, hogy 2020 legelején rákot diagnosztizáltak édesapjánál, ugyanezen év áprilisában pedig elhunyt az edzője, Kevin Thorburn.

És idén márciusban újra villant a tinilány, 400 vegyesen 4:29.12 percet úszott, ezzel olyan nagyságok közé emelkedett, mint Hosszú Katinka, a kínai Je Si-ven, az ausztrál Stephanie Rice és a zimbabwei Kirsty Coventry – ők azok, akik ezen a távon áttörték a 4:30-as határt. Elfogultság ide vagy oda, azt azért jegyezzük meg, hogy közülük mindössze egy úszónak sikerült többször is, négyszer – őt Hosszú Katinkának hívják.

Summer McIntosh feltűnésével persze némiképp átrendeződött a budapesti világbajnokság éremvárományosainak tábora 400 vegyesen, némi meglepetésre a swimswam.com szakportál a szám aranyesélyének mégsem a kanadai lányt, hanem Ohasi Juit gondolja.

A japán úszó persze nem akárki, ő nyerte meg a 400 vegyest a tokiói olimpián, ám azóta nemigen villog: azt hagyjuk is, hogy az egyéni csúcsa eleve messze van a legjobbakétól (4:32.08), ám az igencsak megkérdőjelezi az úszóportál jóslatát, hogy Ohasinak az idén még csak 4:40 alá sem sikerült beférkőznie...

A portál tippelése így fest a 400 vegyes kapcsán: az arany Ohasié lesz, McIntosh végez a második helyen a Duna Arénában, míg az amerikai Emma Weyant ér oda a harmadik helyre.

„Nem lennék őszinte, s nem állnék két lábbal a földön, ha azt mondanám, hogy a hazai rendezésű világbajnokságon újra az aranyéremre hajtok. Ismerem magam, ráadásul azt is tudjuk, hogy a kanadai Summer Mcintosh már 4:29-et úszott az idén négyszáz vegyesen, én meg az országos bajnokságot 4:38-cal nyertem”   
– nyilatkozta Hosszú Katinka április végén, a debreceni ob után.

Csakhogy a mi favoritunk (igen, igen!) azóta folyamatosan javul ezen a távon (olyannyira, hogy az idei

világranglista harmadik helyén áll, és már „becsúszott” 4:36 alá) – ellentétben a vetélytársaival. Sós Csaba szövetségi kapitány visszafogottan bizakodó („Katinka a tavalyi országos bajnokságon, majd a hazai kontinensviadalon jól úszott, aztán valami mellément a felkészülés során. Meglátjuk, hogy ezúttal hogy sikerül a csúcsformába hozás. A fiatal kanadai Summer McIntosh a 4:29-es idejével bejelentkezett négyszáz vegyesen a vb-aranyra, ám továbbra is úgy gondolom, hogy Katinka éremesélyes ebben a számban.” ), mi valamivel bátrabbak vagyunk, amikor rögzítjük: Hosszú Katinka igenis arany­esélyes 400 vegyesen!

Hozhatnánk persze milliónyi érvet, például a hazai pálya előnyét, az évek során szerzett temérdek tapasztalatot, a tavasszal látott egyértelmű fejlődést, nem tesszük, a szemünknek és a szívünknek sokkal inkább hiszünk, de fogalmazhatunk úgy is, hogy a megérzés mondatja velünk azt, hogy a világbajnokság úszóversenyeinek utolsó napján csodát is láthatunk a Duna Arénában...

 

A KÉP KATTINTÁSRA NAGYOBB LESZ!
A KÉP KATTINTÁSRA NAGYOBB LESZ!

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik