Érdekes folyamat szemtanúi lehettünk a labdarúgó NB I tavaszi szezonjában, ami az U21-es, illetve fiatalabb játékosok szerepeltetését illeti. A téli szünetben, a 16. forduló után még azt ecseteltük, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség által részben visszavezetett „fiatalszabály” – azok a csapatok, amelyekben átlagosan egy, 1999. január 1. után született labdarúgó mind a 33 fordulót végigjátssza, az idény végén 50 millió forintos pluszdíjazásban részesülnek – ellenére is csökkentek a korosztály játékpercei az előző évadhoz képest. Kerestük az okokat, hogy a fordulós átlag miért esett vissza 457 percről 350-re. Ősszel három csapat, a Mezőkövesd, a Paks és az Újpest egyáltalán nem küldött pályára fiatalt, de a Mol Fehérvárban és a Kaposvárban is 45 percnél kevesebbet játszottak az U21-esek. Tavasszal aztán minden megváltozott…

Borbély Ákos (13) tavasszal alapemberré vált a Kaposvárban  Fotó Lang Róbert/ Somogyi Hírlap

Borbély Ákos (13) tavasszal alapemberré vált a Kaposvárban  •  Fotó: Lang Róbert/ Somogyi Hírlap

Már az idei első körben, vagyis a 17. fordulóban csúcsot jelentő 574 percet töltöttek a pályán a fiatalok, majd némi visszaesés következett, de az átlag úgy is jóval az őszi számok fölött alakult. A 22. forduló pedig áttörést hozott, azóta ugyanis a négyből háromszor 600 percnél is többet játszottak az ifjú labdarúgók, ebben az idényben korábban egyszer sem volt erre példa. A legújabb rekordot a 24. forduló hozta 808 perccel. A tavaszi, fordulónkénti átlag az őszi 350 perc helyett 516 percre emelkedett. Már csak egyetlen olyan klub van – a Mezőkövesd –, amely nem állított még be 21 év alatti fiatalt ebben az idényben bajnoki meccsen.

Hogy minek köszönhető a változás, arról csak sejtéseink lehetnek, de az említett 50 millió forint valószínűleg szerepet játszik ebben. Azt nem állíthatjuk, hogy mindegyik klub azért szerepeltet több fiatalt, hogy elérje a plusztámogatáshoz szükséges 2970 percet. Például a Mol Fehérvárban biztosan nem azért mutatkozott be a bajnokságban Nyári Patrik (18 éves) és Szabó Levente (20), mert a klub megcélozná az említett bónuszt, ahogy a Paksban sem ezért játszott a tavasszal két meccsen 37 percet Szendrei Ákos (17). Ellenben a Kaposvár pálfordulása – amely meghatározta a fiatalok játékperceinek emelkedését –, nehezen magyarázható mással.

A somogyiaknál ugyanis ősszel alig-alig játszott fiatal, a saját nevelésű, 19 éves Borbély Ákosnak jutott három meccsen 29 perc, a télen pedig három légióst is szerződtetett a klub, akik a tavaszi szezon elején rendre lehetőséget is kaptak. Viszont azt követően, hogy a csapat velük is sorozatos vereségeket szenvedett és már csak matematikai esély maradt a bennmaradásra, a 22. fordulótól változtatott a klub a játékospolitikáján. Attól kezdve Borbély minden meccsen játszik, három találkozón végig a pályán volt, és mivel ő 1999 után született, a percei duplán számítanak. Ráadásul a Rákóczi a téli átigazolási időszak utolsó napján kölcsönvett két fiatalt a DVSC-től, a 18 esztendős Pintér Ádámot és a 21 éves Bévárdi Zsombort. Pintér a következő héttől már folyamatosan játszott is, a legutóbbi két fordulóban végig a pályán volt, az ő percei is duplán számítanak, két hete a Mezőkövesd ellen pedig Bévárdi is beállt 35 percre. A Kaposvár így a téli 29 percét kilenc forduló alatt – a duplázásokkal együtt – feltornázta 1237 percre. Ez azt jelenti, hogy a hátralévő nyolc bajnokin átlagosan 216 percet kell szerepeltetnie a fiatalokat Waltner Róbert vezetőedzőnek, ami gond nélkül meg is lehet, hiszen ha Pintér és Borbély is végigjátszik egy találkozót, az máris 360 percet jelent (a dupla percek miatt) – ilyen a focimatek magyar módra…

Ugyanakkor nemcsak Kaposváron látni változást az U21-es játékosok szerepeltetése terén. Az Újpest 19 éves támadó középpályása, Csongvai Áron ősszel 12 meccsen a lilák második csapatában szerepelt a BLSZ I-ben, hét gólt szerzett, és egy meccsen kooperációs kölcsön keretében a Vácban is pályára lépett az NB II-ben. A tavaszi rajton már az NB I-ben is bemutatkozott, január óta 396 percet játszott az élvonalban, de sem gólt, sem gólpasszt nem tudott hozzátenni az idén már öt bajnokit elveszítő lilák szerepléséhez. Az ő összes elérhető játékperce nem elegendő a 2970 perces határhoz, rajta kívül pedig az Újpest FC jelenlegi keretében csak a 20 éves kapus, Tomori Zoltán tartozik a támogatott korosztályba, de ő még nem szerepelt az NB I-ben.

Tavasszal tűnt fel az élvonalban a Puskás Akadémia balhátvédje, a 21 esztendős Deutsch László, aki ősszel jó teljesítményt nyújtott az NB II-es Csákvárban, azóta pedig négy mérkőzésen 352 percet kapott az első osztályban. Említést érdemel még az ugyancsak tavasszal bemutatkozó és már 160 percnél járó 18 éves debreceni Baráth Péter. Jó tavasza volt eddig a 20 éves Kiss Tamásnak is, aki a PAFC-tól került a télen kölcsönbe a DVTK-hoz, melyben eddig minden mérkőzésen kezdett. Az idényben legtöbbet szereplő U21-es játékos címért ketten versengenek: az őszi első Bolla Bendegúz (20 éves, ZTE) 1717 perccel még mindig vezet, de már csak három perccel van elmaradva tőle Kusnyír Erik (20, DVSC), aki eddig 27 perc híján a teljes tavaszt végigjátszotta. Folytatás egyelőre – az MLSZ újabb döntéséig – elnapolva.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport