Birkózás: Szőke egyelőre emésztgeti, hogy ott lesz Tokióban

Vágólapra másolva!
2021.05.09. 20:50
Címkék
A kötöttfogású birkózók 97 kilós mezőnyében a 21 éves Szőke Alex kiharcolta a tokiói kvótát a világkvalifikáción. A szófiai aranyérmes, friss olimpikonnal beszélgettünk.

Az ESMTK 97 kilogrammos kötöttfogású birkózója, a 21 esztendősSzőke Alexszombaton kétnagyon sima győzelemmel bejutott a legjobb négy közé a szófiai ötkarikás világkvalifikáción. Az olimpiai kvóta sorsáról határozó elődöntőben pedig magabiztosan, 6-1-remúlta felül végül az olaszok, grúziai származású Európa-bajnoki ezüstérmesét, Nikoloz Kakhelashvilvit. A magyar birkózó-válogatott legfrissebb kvótáját begyűjtő, Szőkét kérdeztük az álomszerűen alakuló napról.Szőke Alexszombaton kétnagyon sima győzelemmel bejutott a legjobb négy közé a szófiai ötkarikás világkvalifikáción. Az olimpiai kvóta sorsáról határozó elődöntőben pedig magabiztosan, 6-1-remúlta felül végül az olaszok, grúziai származású Európa-bajnoki ezüstérmesét, Nikoloz Kakhelashvilvit. A magyar birkózó-válogatott legfrissebb kvótáját begyűjtő, Szőkét kérdeztük az álomszerűen alakuló napról.

Fotó: Martin Gábor / MBSZ
Fotó: Martin Gábor / MBSZ

 •  Fotó: Martin Gábor / MBSZ

„Az egész héten minden tökéletesen alakult, remekállapotban éreztem magam már a kiutazásunk napján is, viszont a verseny napjára ez végképp kicsúcsosodott. Az első küzdelmeknek kirobbanó formában vághattam neki, és fejben is nagyon fókuszált voltam. Szerencsére ez egészen a nap végéig kitartott. A olasz versenyző elleni kvótamérkőzésen higgadtnak és türelmesnek kellett maradnom az utolsó másodpercekig, ám eközben végig abszolút felszabadultan birkóztam, nem éreztem a nyomást, mindez pedig meghozta a gyümölcsét. Hatalmas öröm ezt megélni, hogy elértem az áhított célt, és ott lehetek az olimpián."

De vajon Alex felfogta-e már, hogy ott lesz az ötkarikás játékokon Tokióban?

„Még barátkozom a gondolattal, emésztgetem a tényt. Nem igazán tudatosult még, de a rengeteg adrenalin sokáig dolgozott rendesen bennem, így emiatt aludni sem nagyon tudtam az éjszaka. Próbáltam valamennyit pihenni azért, mivel úgy készültem a vasárnapi meccsre, ha már itt vagyok, akkor jó lenne az aranyat is bezsebelni a kvóta mellé."

Ami sikerült is neki, hiszen a vasárnapra maradt döntőben cseh ellenfele, Artur Omarovvégül nem állt ki, így mérkőzés nélkül húzta be a magyar fiatal az aranyérmet is a tokiói indulás mellé a bolgár fővárosban.

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik