Labdarúgás: véget ért a magyar up-válogatottak tavaszi meccsdömpingje

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.04.23. 13:12
Címkék
Nem unatkoztak a magyar utánpótlás labdarúgó-válogatottak idén tavasszal: a fiúk és a lányok esetében is pályára lépett az összes korosztály, közülük többen Eb-selejtezőkön bizonyíthattak.

Kifejezetten sűrű program előtt álltak a magyar utánpótlás-válogatottak február elején, hiszen több korosztályra is Eb-selejtezők vártak, míg a többi együttes felkészülési mérkőzéseken tarthatott állapotfelmérést.

Közel járt az Eb-kvalifikációhoz az U19-es válogatott Forrás: MLSZ
Közel járt az Eb-kvalifikációhoz az U19-es válogatott Forrás: MLSZ

Közel járt az Eb-kvalifikációhoz az U19-es válogatott  •  Forrás: MLSZ

A nemzeti együtteseket tekintve a két legfiatalabb korcsoport, az U15-ös és az U16-os gárda egyaránt edzőmeccseken vett részt az elmúlt hónapok során. Az előbbiek Sándor György szövetségi edző vezetésével 2021 második felében kezdték meg a közös munkát, ami az első nemzetközi találkozóikon érezhető volt, tavasszal azonban már összeszokottabb csapat képét mutatták: a márciusi, törökök elleni mérkőzéseken egy döntetlennel és egy vereséggel végeztek, az áprilisi, horvátok elleni duplameccs alkalmával viszont már az első, majd a második győzelmüket is elkönyvelhették. Az eggyel idősebbek – akik a 2023-as, hazai rendezésű korosztályos Európa-bajnokságra készülnek – komoly skalpokat szereztek az elmúlt két hónapban: márciusban a belgákat, áprilisban az olaszokat sikerült legyőzniük; biztató eredmények egy évvel a kontinensviadal előtt. Rajtuk kívül az U18-as fiatalok is felkészülési találkozókon szerepeltek – ők az ősszel kezdődő Eb-selejtezőkre hangolnak, nem is rosszul, a héten Bulgária együttesét kétszer is megverték.

Tétmeccseken az U17-es, az U19-es és az U21-es együttes is megmérette magát. A két fiatalabb csapat az Eb-selejtező elitkörében bizonyíthatott, és egyik esetben sem állt messze a kvalifikáció: az U17-esek négy szerzett ponttal végeztek a csoportjuk második helyén Hollandia mögött, ami alapesetben továbbjutást ért volna, az oroszok kizárása viszont átírta a forgatókönyvet, így jelenleg a ukránok által fémjelzett kvartett végeredményétől függ a sorsuk, amelynek mérkőzéseit a napokban játsszák. Az U19-esek fél lábbal már az Eb-n érezhették magukat márciusban. A dánok elleni, győztes főpróba után az izraeliek és a skótok ellen négy pontot szereztek az elitkörben, így csoportelsőként várták a törökök elleni, utolsó meccset. A drámai végjáték azonban nem a javukra döntött, ellenfelük az utolsó 10 percben fordítani tudott, így Tímár Krisztián csapata sem jutott ki a nyári kontinensviadalra. A legidősebb, tehát az U21-es korosztály esetében a tavalyi eredmények után kijelenthettük, hogy az Eb-kvalifikációra már csak papíron van esély, ennek ellenére nem feltett kezekkel vívták meg a két márciusi meccsüket a Gera Zoltán vezette fiatalok. Előbb hazai pályán verték San Marinót, majd a csoportban előttük álló lengyelekkel játszottak döntetlent idegenben.

A lányok sem pihentek az elmúlt időszakban, az U17-es és az U19-es válogatott is Eb-selejtezőkön lépett pályára. Az előbbire az ukránok visszalépésével csak két csapat várt, a spanyolok és a csehek alkotta hármasban a középső helyet sikerült megszereznie Schumi Dorottya csapatának. Az U19-esek is a második helyen végeztek, két győzelemmel és egy vereséggel – a száz százalékos olaszokkal nem bírták tartani a lépést, így egyik leányválogatott sem lesz ott a közelgő Eb-n.

Jelen állás szerint legközelebb nyáron láthatjuk játszani a hazai utánpótlás-válogatottakat: június elején az U18-asok és az U21-esek is mezt húznak. Előbbiek a dánok, a svédek és a finnek korosztályos legjobbjaival fognak farkasszemet nézni, utóbbiak a németek és a lettek ellen fejezik be az Eb-selejtezős szereplésüket.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik