Labdarúgás: az U16-os és az U15-ös válogatott is remek hetet zárt

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.04.20. 08:48
Címkék
A magyar labdarúgó-válogatottak két legfiatalabbika, az U15-ös és az U16-os együttes is felkészülési mérkőzéseken lépett pályára a múlt héten. A csapatok rangos riválisok ellen szerepeltek eredményesen, ami biztató a lassanként közelgő tétmeccsek előtt.

Az U17-es, az U19-es és az U21-es fiúk, majd a két utánpótlás-leányegyüttes Eb-selejtezői után újabb hazai korosztályos labdarúgócsapatok léptek pályára nemzetközi mérkőzéseken. A múlt héten a két legifjabb válogatottra vártak felkészülési összecsapások.

Az U15-ös fiatalok kétszer is legyőzték a horvátokat a múlt héten Forrás: MLSZ
Az U15-ös fiatalok kétszer is legyőzték a horvátokat a múlt héten Forrás: MLSZ

Az U15-ös fiatalok kétszer is legyőzték a horvátokat a múlt héten  •  Forrás: MLSZ

Az U15-ös csapat 2021 második felében kezdett együtt dolgozni Sándor György szövetségi edző vezetésével. A fiatalok azóta több meccsen is megmérették magukat (korábban a szlovénokkal, az északmacedónokkal és a törökökkel is megmérkőztek), most pedig a horvátok ifjú korosztályos csapatával találkoztak. Az Újpesten rendezett összecsapások első felvonásán először ünnepelhetett győzelmet ez a korosztály: szoros meccsen egy hajrágól döntött a mieink javára. A visszavágó még jobban sikerült, ami nem csak az eredményben (Barkóczi Barnabás mesterhármasával 3–1 ide), hanem a mutatott játékban is megmutatkozott. A két siker örömteli, Sándor György azonban kiemelte, elsősorban nem a győzelem, hanem az építkezés a fontos a játékosok jelenlegi életszakaszában.

Az egy évvel idősebbekre olaszországi túra várt. Szintén kétszer léptek pályára a korábban a francia és a német válogatottat is legyőző házigazdákkal, a veretlenségüket azonban nekik is sikerült megőrizniük a két találkozón. A Belvon Attila által irányított csapat az első találkozón egy-egy büntetőnek és pontrúgásnak köszönhetően nyert 2–1-re a Pisához közeli Tirreniában, majd a második találkozón is közel járt a győzelem megszerzéséhez: Fenyő Noah átlövésével jutottak előnyhöz a magyar fiatalok, de az olaszok a hajrában egyenlítettek.

Jövőre a hazai korosztályos Eb-n bizonyíthat a mostani U16-os válogatott Forrás: MLSZ
Jövőre a hazai korosztályos Eb-n bizonyíthat a mostani U16-os válogatott Forrás: MLSZ

Jövőre a hazai korosztályos Eb-n bizonyíthat a mostani U16-os válogatott  •  Forrás: MLSZ

Az U16-osoknak nem az olaszok elleni volt az első komoly skalpjuk, az elmúlt hónapokban a dánokat és a belgákat is legyőzték, ami megsüvegelendő eredmény. Pláne annak figyelembe vételével, hogy nem kezdődött zökkenőmentesen a keret építése. A fiatalok a korosztály első „válogatottévében”, 2020-ban a járvány miatt nem tudtak nemzetközi mérkőzést játszani, így az első tapasztalataikat – az U15-ösökhöz hasonlóan – a múlt év második felében szerezték csak meg.

„Nagyon szép eredmény az olaszok elleni négy pont, de ami még fontosabb, az a mutatott produkció. Persze, van még hová fejlődnünk, a jövőben az egyének csapatjátékon belüli helyének megtalálására, a teljesítmény minőségére helyezzük a hangsúlyt. Örülök, hogy a srácok mertek játszani, kezdeményező futballt mutattak be, és nagyrészt megvalósították, amit elterveztünk– értékeli a csapat múlt heti teljesítményét Belvon. – Az együttesünk hosszú út elején jár, de már kezdjük megtalálni azt a gerincet, amire lehet építkezni. Ebben a korban még folyamatosan változnak a játékosok, ezért óvatosan kell fogalmazni, akár a fizikai, a szellemi vagy a technikai adottságokról, képességekről beszélünk. A COVID-helyzet miatt az első évben még nem tudtunk meghívni külföldön – például Angliában, Spanyolországban, Németországban – szereplő játékosokat az összetartásainkra, de ma már szerencsére ők is tudnak csatlakozni hozzánk.”

Az említett két válogatottnak tétmeccsei még nincsenek, az U16-osok számára viszont már akad belátható időn belül megoldandó feladat: egy éve az UEFA végrehajtó bizottsága Magyarországnak ítélte a 2023-as U17-es Európa-bajnokság rendezési jogát, így a fiatalok jövőre biztosan ott lehetnek a korosztályos kontinensviadalon.

„Biztos vagyok benne, hogy rendszeresen megfordul a fejekben, hogy hazai rendezésű Eb-n játszhatunk. Aki válogatott, az értelemszerűen benn akar maradni a keretben, aki pedig mostanáig nem kapott meghívót, javítani akar a teljesítményén. Nagyon hosszú az út addig, bárki bekerülhet a válogatottba – remélem, hogy ez minden srácnak elegendő motivációt jelent. A cél, hogy amire eljön az idő, a legjobb csapattal vágjunk neki az Eb-nek, és minőségi játékot mutassunk be. Ha így lesz, akkor bárkivel felvehetjük a versenyt.”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.  

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik