Labdarúgás: Urbányi István az új kispesti koncepcióról

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.07.22. 13:32
Címkék
Urbányi Istvánnal, a Budapest Honvéd sportigazgatójával a kispesti klub készített nagyinterjút, amelyben az Amerikából hazatérő szakember elmagyarázza az egyesület új szakmai koncepcióját. A lényeg: a fiatal játékosok minél hatékonyabb beépítése a felnőttek közé.

Áprilisban tért haza Amerikából, és lett a Budapest Honvéd új sportigazgatója Urbányi István. Az érkezésével együtt pedig a kispesti egyesület szakmai koncepciója is megváltozott– erről beszélt a napokban a klubnak adott nagyinterjújában.Urbányi István. Az érkezésével együtt pedig a kispesti egyesület szakmai koncepciója is megváltozott– erről beszélt a napokban a klubnak adott nagyinterjújában.

„Az elsődleges: nem akadémiában, NB III-as vagy NB I-es csapatokban gondolkodunk, hanem utánpótlás- és felnőtt programban. Amikor hazaérkeztem, túl az első csapat hullámzó szereplésén, az egyik legszembetűnőbb problémának azt találtam, hogy két egymástól független rendszer működik, a felnőttcsapat és az akadémia működése szakmailag nincs megfelelően összehangolva, nincs egységes filozófia, stílus és játékkoncepció."

Urbányi István azt szeretné, hogy a fiatalok mindig tűzközelben, szem előtt érezzék magukat a Honvédban Forrás: Budapest Honvéd/Facebook
Urbányi István azt szeretné, hogy a fiatalok mindig tűzközelben, szem előtt érezzék magukat a Honvédban Forrás: Budapest Honvéd/Facebook

Urbányi István azt szeretné, hogy a fiatalok mindig tűzközelben, szem előtt érezzék magukat a Honvédban  •  Forrás: Budapest Honvéd/Facebook

A játékosként a klubbal két bajnoki címet és Magyar Kupát nyert sportvezető ezért alakított a rendszeren, például azzal, hogy összevonta a Honvéd első és második csapatának keretét.

„A pontos megfogalmazás talán az, hogy nem választjuk külön a kereteket. Megszűnik az eddig külön kezelt NB III, az elképzelés lényege, hogy az úgynevezett felnőttprogramban, ami nagyjából 40 játékost jelent, már mindenki – kortól és státusztól függetlenül – ugyanabban a szellemiségben, stílusban, és metodika szerint készüljön. Ezt a gyakorlatban úgy oldjuk meg, hogy kisebb csúszással kezdi a munkát a két csoport, de mindkét társaság megkapja a komplex programot a pályán és a konditeremben is."

„A fiatalok kezdenek korábban, velük Mezei Tamás és Nagy István ugyanúgy elvégezteti a prevenciós és egyénre szabott kondicionáló feladatokat, mint később az első keret játékosaival. A fiatal csoport ezt követően a pályán folytatja a gyakorlást, ahova az első keret is megérkezik – egymás mellett tréningezik a két csapat, szóval ezzel kicsit felidézzük a klasszikus korszakot is. Kiesik egy belső védő a felnőtt edzésből? Szükség van egy plusz támadóra a gyakorlathoz?„Gyere, Kicsi”– szóltak át ilyenkor a „tarcsikhoz” anno."

Urbányi István bízik benne, hogy a megváltoztatott koncepció még jobban elősegíti az utánpótlásból kikerülő fiatalok felnőttfutballba történő integrálását.

„A cél természetesen az, hogy a legjobbak a legjobbakkal gyakoroljanak, hogy folyamatosan látható legyen egy elérhető cél a fiatalok előtt. Mivel egyidőben több csapatunk is kiváló körülmények között edzhet, így a fiatalok folyamatosan testközelből érzik az első csapat jelenlétét – ez pedig extra motivációt jelent számukra. A már említett csúsztatott kezdés miatt legtöbbször a fiatalok korábban végeznek, és örömmel látom, hogy az egész csoport kint marad és figyeli az első keretet. Ezzel kialakul egy szorosabb napi kapcsolat is: egy visszapasszolt labda Gazdagnak, egy tréfás megjegyzés Hiditől, vagy akár egy kötetlen edzés utáni labdázás a nagyokkal."

„Természetesen szeretnénk, ha ezt a folyamatot a felnőttjátékosok is erősítenék, ezzel is segítve a fiatalok fejlődését. Ezt szolgálta az is, hogy már az Újpest elleni edzőmérkőzésen is több első csapatban futballozó játékos szerepelt a fiatalok mellett. Kamberrel például Bódog Tamás és én is beszéltem a meccs előtt, kértük, hogy legyen amolyan mentora ennek a társaságnak, aki mentalitásával, rutinjával is példát, illetve utat mutat a következő generációnak."

„A győri edzőtáborba is viszünk 2002-es, 2003-as születésű játékosokat, azt akarjuk, hogy aki a felnőttprogramban szerepel, érezze, hogy tűzközelben, állandóan szem előtt van. A vezetőedző kiválasztásánál is fontos szempont volt, hogy partner legyen az akadémistáink fejlesztésében, a felnőtt futballba integrálásukban."

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik