Kardvívás: Szűcs Lucáék megbeszélték, magyar döntő lesz az up-vb-n

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.30. 09:02
Címkék
„Az Eb-n tavaly is rosszul szerepeltem egyéniben, a vb-re azonban összeszedtem magamat, és megnyertem. Abban bíztam, hogy az idén is hasonló forgatókönyvet írhatok. Ősszel elvileg megrendezik versenyt, gőzerővel készülök rá: sokat erősítek és futok a Margitszigeten” − mondta a honlapunknak adott interjúban a BVSC-Zugló kadétvilágbajnok kardvívója, a 17 éves Szűcs Luca.

Bravúrt bravúrra halmozott az évad elején a BVSC-Zugló kadétvilágbajnok kardvívója, a 17 éves Szűcs Luca: a budapesti junior vk-versenyen nyert arany-, valamint a szocsi és a sosnowieci viadalon szerzett ezüstérme után a legesélyesebbek egyikeként vágott neki a poreci utánpótlás Európa-bajnokságnak, amely mégsem az elképzelései szerint alakult.Szűcs Luca: a budapesti junior vk-versenyen nyert arany-, valamint a szocsi és a sosnowieci viadalon szerzett ezüstérme után a legesélyesebbek egyikeként vágott neki a poreci utánpótlás Európa-bajnokságnak, amely mégsem az elképzelései szerint alakult.

Szűcs Luca (jobbról) nem bírt a török Erbil Nisanurral a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon Forrás: EFC
Szűcs Luca (jobbról) nem bírt a török Erbil Nisanurral a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon Forrás: EFC

Szűcs Luca (jobbról) nem bírt a török Erbil Nisanurral a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon  •  Forrás: EFC

Egyéniben meglepetésre csak a 32-es tábláig jutottál Horvátországban, a korosztályos Eb juniormezőnyében...

A török Erbil Nisanurral találkoztam a nyolcaddöntőbe jutásért. Korábban még soha nem győztem le őt: tavaly, a foggiai kadét-kontinensviadalon és az idei, segoviai világkupaversenyen egyaránt tőle kaptam ki. Nagyon izgultam. A csoportkör még viszonylag jól sikerült: egy asszóban maradtam alul – úgy voltam vele, ez még belefér. Amikor megláttam, hogy Erbil lesz az első ellenfelem a táblán, stresszelni kezdtem. Ezt persze próbáltam leplezni, de nem sikerült, ráment a továbbjutásom: 15:8-as vereséget szenvedtem.

Végül sikerült javítani, elvégre csapatban megnyertétek az Eb-t.

Egyikünk sem szerepelt az elvárásainak megfelelően egyéniben, emiatt borzasztóan el voltunk keseredve. Általában hamar túlteszem magam az ehhez hasonló helyzeteken, de ezúttal nem ment olyan könnyen: a másnap délelőtti edzésen még el is sírtam magam. A lányokkal aznap szinte egymáshoz sem szóltunk, mert mindenki kiborult. Kimentünk a tengerpartra sétálni, ez nagyon sokat jelentett, feloldódtam. Attól kezdve észhez tértünk, összekaptuk magunkat, végig húztuk egymást, és megcsináltuk. A győzelem azonban nem kárpótolt – inkább úgy fogalmaznék, hogy segített elfelejteni a történteket.

Jó formában utaztál az Európa-bajnokságra?

Nem mondhatnám. Egy hónappal előtte, a budapesti U23-as európai körversenyen már nem úgy ment a vívás, ahogyan szerettem volna. Aztán egy hétig büntetésben voltam, nem mehettem edzésre, ráadásul a combom is megsérült, emiatt további egy hetet ki kellett hagynom.

Büntetésben? Rossz fát tettél a tűzre?

Nem fogadtam szót a mesternek, Bódy Istvánnak, aki egyazon asszón belül végig ugyanazt a taktikát javasolta. Eleinte betartottam az utasítását, de minden tus után bekiabálta még egyszer. Érthető tehát, hogy az ellenfél rövid időn belül felkészült arra, amit szeretnék csinálni. Valami mást kellett kitalálnom, teljesen összezavarodtam, és kikaptam.

Mit szólsz ahhoz, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az április elejére tervezett, Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságot?

Nagyon szomorú vagyok. Az Eb-n tavaly is rosszul szerepeltem egyéniben, a vb-re azonban összeszedtem magamat, és megnyertem. Abban bíztam, hogy az idén is hasonló forgatókönyvet írhatok. Ősszel elvileg megrendezik versenyt, gőzerővel készülök rá: sokat erősítek és futok a Margitszigeten. A múlt héten már két kör is ment egyben. Remélem, hamarosan vívni is tudok. A felnőtt-világranglistán tizenegyedik Pusztai Liza az Európa-bajnokságon nem volt ott, de az Egyesült Államokba ő is utazik, úgyhogy csapatban most is az aranyérem lesz a cél. Mi több, Lizával már azt is megbeszéltük, hogy az egyéni döntőjében is találkozunk egymással!

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik