Kosárlabda: többet reméltünk csapatunktól a leány U16-os Eb-n

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.08.31. 15:21
Címkék
Felemás érzésekkel távozhat Észak-Macedóniából az U16-os leány kosárválogatott, miután – az idei európai ifjúsági olimpiai fesztivál ezüstérmeseként – a tizenegyedik helyen zárta az A-divíziós Európa-bajnokságot.

Jó esélyekkel vágott neki leány U16-os kosárválogatottunk a szkopjei A-divíziós kontinensviadalnak, hiszen nem sokkal korábban a baki EYOF-on a második helyen zárt. Jó esélyekkel vágott neki leány U16-os kosárválogatottunk a szkopjei A-divíziós kontinensviadalnak, hiszen nem sokkal korábban a baki EYOF-on a második helyen zárt.

A hölgyek dolga viszont már a csoportkörben sem volt egyszerű: afinnek tavaly jutottak az első osztályba, jó erőt képviselő együttes. Az oroszok is kemény diónak ígérkeztek, nekik ugyanis volt miért visszavágniuk a magyaroknak… A harmadik párharcot az olaszokkal vívták a lányok; sokat elárul az erejükről, hogy az idén az U20-as és az U18-as Európa-bajnokságot már megnyerték. A vezetőedző, Szkocsovszki Igor arról beszélt a csoportkör előtt, hogy másodikak szeretnének lenni a kvartettben, míg a tornán a negyeddöntőbe jutás a cél.

Küzdelmes nyaruk volt Sitku Zsuzsannáéknak (fehérben) Forrás: FIBA
Küzdelmes nyaruk volt Sitku Zsuzsannáéknak (fehérben) Forrás: FIBA

Küzdelmes nyaruk volt Sitku Zsuzsannáéknak (fehérben)  •  Forrás: FIBA

A lányok − meglepetésre − kikaptak Finnországtól (63−70) a nyitányon.

„Változtattak a rendszerükön − így a mester. − Sokkal agresszívebben léptek fel ellenünk, mint ahogyan azt előzetesen vártuk. Sajnos erre támadásban és védekezésben sem volt válaszunk.”

A folytatás még nehezebbnek ígérkezett, hiszen a rivális az orosz válogatott volt. A két alakulat jól ismeri egymást; az EYOF elődöntőjében 67−64-re a magyarok nyertek. A csata ezúttal is szoros volt, ám végül az oroszok kerültek ki belőle győztesen (66−69).

És az olasz együttes pedig még csak ezután jött! A magyar válogatott győzelmi kényszerben volt, hiszen vereség esetén az Eb egyik legnagyobb esélyesével, a francia csapattal találkozott volna nyolcaddöntőben. Erre azonban nem került sor, a magyar kosarasok parádés játékot bemutatva nyertek 64−48-ra, így a körbeverés után csoportmásodikként jutottak tovább.

Ezt követően jött a hidegzuhany: Habling Laráéknak esélyük sem volt Litvánia fiataljaival szemben (60−74), emiatt az alsóházba kerültek, és a kilencedik helyért küzdhettek tovább.

„Elemeztük a litvánokat a párharc előtt. Úgy láttuk, hogy a rendszerünk tökéletesen passzol az övék ellen, így nem agyaltunk különösebb turpisságokon. A védekezésünk megint nem úgy működött, ahogyan kellett volna. Hiába próbáltunk kapaszkodni, a harmincpontos hátrány már nagyon csúnyán festett” − elmélkedett a szakember.

Az alsóházban aztán rendkívül magabiztosan hozták az első ütközetüket a magyarok: negyven ponttal, 72−32-re a svédek fölé kerekedtek, s egy lépéssel közelebb kerültek a kilencedik helyhez. Ezután viszont érkezett az újabb meglepetés; másodjára sem bírtak Krasovec Liliék a finnekkel, ezúttal 64–59-re kaptak ki. A tizenegyedik helyért aztán könnyedén, 65–52-re múlták felül a görögöket.

„Ha azt vesszük figyelembe, hogy a legjobb nyolcba kerülés volt a célunk, úgy nem annyira jó ez a helyezés, és ezt sajnáljuk. A versenyen ugyanakkor látható volt, hogy az A és a B csoport jóval keményebb volt, mint a C és a D. Azt hiszem, a realitás volt ezen a helyen végezni tudván, hogy sokkal nehezebb dolgunk volt, mint a másik ágon levőknek. Megfigyelhettük, hogy voltak olyan alakulatok, amelyek sokkal jobban feküdtek a stílusunknak (például az oroszok vagy az olaszok), ráadásul a lányok határozottabban léptek fel ellenük, felszívták magukat. Az egyetlen meglepetés a litván csapat volt. Felkészültünk belőlük, ám senki nem gondolta, hogy ilyen komoly erőt képviselnek. Ki kell emelnem, hogy a játékosok teljesítményével elégedett vagyok”−összegzett Szkocsovszki.

A tornát végül az oroszok nyerték meg a litvánok és a spanyolok előtt.

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik