Kosárlabda: kitettek magukért idén is az U18-as lányok

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.29. 18:10
Címkék
„Büszkék lehetünk erre a nyárra is, hiszen az Eb-ezüstérem mellett nem fest rosszul világbajnoki tizedik hely sem annak tükrében, hogy a miénk volt a torna legfiatalabb csapata. A lányok megint megmutatták, milyen hatalmas a küzdőszellemük; nagy erő kellett ahhoz, hogy felálljanak, és tovább harcoljanak a japánok elleni vereség után.

Kiváló, ám meglehetősen fárasztó három héten van túl a Völgyi Péter vezette U18-as leány kosárválogatott (14 mérkőzést játszott gyakorlatilag egyhuzamban). Az egésza szarajevói korosztályos A divíziós kontinensbajnokságon kezdődött, amelyen− a bravúros teljesítménynek köszönhetően− ezüstérmet akasztottak a hölgyek nyakába. A szülői ölelésekért aztán nem érkeztek hazaDombai Rékáék,mivel utaztak is tovább Bangkokba, az U19-es világbajnokságra.Dombai Rékáék,mivel utaztak is tovább Bangkokba, az U19-es világbajnokságra.

Tudott örülni az Európa-bajnoki ezüstéremnek az U18-as leányválogatott Forrás: FIBA
Tudott örülni az Európa-bajnoki ezüstéremnek az U18-as leányválogatott Forrás: FIBA

Tudott örülni az Európa-bajnoki ezüstéremnek az U18-as leányválogatott  •  Forrás: FIBA

A thaiföldi tornára egyébként úgy jutottak ki a lányok, hogy 2018-ban a harmadik helyen zárták az udinei U18-as kontinenstornát, ráadásul három héttel korábban negyedikek lettek a minszki U17-es vb-n. Tavaly a következő sorrendben zárult a világbajnokság: 1. Egyesült Államok, 2. Franciaország, 3. Ausztrália, 4. Magyarország.

Meglepő csoportbeosztást kellett elkönyvelniükAngyal Barbaráéknak, hiszenaz amerikaiakkal és az ausztrálokkal egy kvartettbe kerültek− Dél-Korea mellett.

A vezetőedző a vb előtt a következőképp nyilatkozott honlapunknak:

„Erőnlétben utolértük magunkat, habár borzasztó napokat éltünk át, kínszenvedés volt. A pályán derül ki, mennyit is vett ki belőlünk az Eb. Tavaly fordítva volt: a vb-t követte a kontinensbajnokság. Akkor jól kezdtük a második megméretést, viszont az utolsó két meccsre már nagyon elfáradtunk.”

A papírforma aztán érvényesült a C jelű kvartettben: Koreát nagyon magabiztosan győzték le a lányok (92−68), Ausztráliától (71−81) és az Egyesült Államoktól (50−95) kikaptak, így csoportharmadikként jutottak a nyolcaddöntőbe, ahol megismétlődött tavalyi vb negyeddöntőjének párharca: a magyar−japán.

Ezúttal a japánok kerekedtek Angyal Barbaráék (fehérben) fölé Forrás: FIBA
Ezúttal a japánok kerekedtek Angyal Barbaráék (fehérben) fölé Forrás: FIBA

Ezúttal a japánok kerekedtek Angyal Barbaráék (fehérben) fölé  •  Forrás: FIBA

Ez volt a torna legfontosabb ütközete Varga Alízéknak. A tét a következő volt: vereség esetén az alsóházba kerülnek, viszont ha nyernek, úgy valamelyest könnyebb ellenféllel, a belgákkal kellett volna farkasszemet nézniük az elődöntőbe jutásért.

Az újabb csoda ezúttal elmaradt; a japánok frissebben mozogtak, jobban bírták a végét; visszavágtak a 2018-as vereségért Mányoky Rékáéknak (76−68).

„Tizenkét ponttal húztak el az első két negyedben. Péter azt mondta a meccs után, ha úgy kezdünk, ahogyan játszottunk az utolsó két felvonásban, akkor nyerünk. Habár feljöttünk három pontra a zárófelvonásban, ezúttal hiányoztak azok az extra dobások, amelyek eddig jellemzőek voltak ránk. A kegyetlenül gyors japánoknak túl sok ziccert engedtünk az elején. Tudni kell, hogy ez volt a tizenegyedik meccsünk sorozatban, ráadásul mindegyik nagyon kemény. Semmi kétségem sincs afelől, ha az első mérkőzésünket ellenük vívjuk, úgy mi kerülünk ki győztesen. Ez van, ilyen a sport, akkor kell jobbnak lenni, amikor lehetőség adódik. Egy biztos, nem állunk meg, tovább küzdünk a kilencedik helyért!”− mondta a válogatott irányítója, Angyal Barbara a sorsdöntő vereség után.

A magyarok a következő fordulóban a házigazdákkal találkoztak, könnyed diadalt arattak (85−58), majd az argentinokat is megverték (66−61), így léphettek pályára a 9. helyért. Mondhatni, Dombaiék„bekeretezték” a világbajnokságot, mivel az ellenfél Dél-Korea válogatottja volt, csakúgy, mint az első csoportmeccsen.

Ám ezúttal az ázsiaiak bizonyultak a jobbnak, 77−63-ra legyőzték a lányokat, akik így tizedikként zárták a vb-t.

Jól mutatja, mennyire kemény kvartettbe kerültek a magyarok, hogy a finálét az amerikaiak játszották az ausztrálokkal szemben, így a mind a két ág „döntőjét” a C csoportból érkező együttesek vívták.

„Nagyon fáradtak voltak a lányok a végére, az utolsó energiatartalékukat is felhasználták. Habár az első félidőt szépen játszották a koreaiak ellen, voltak jelei a koncentráció hanyatlásának. A második két negyedet már a teljes dekoncentráltság jellemezte részünkről, ennek köszönhettük a vereséget. Mindazonáltal büszkék lehetünk erre a nyárra is, hiszen az Eb-ezüstérem mellett a világbajnoki tizedik hely nem fest rosszul annak tükrében, hogy a miénk volt a torna legfiatalabb csapata. A lányok megint megmutatták, milyen hatalmas a küzdőszellemük; nagy erő kellett ahhoz, hogy felálljanak, és tovább harcoljanak a japánok elleni vereség után. Rettenetesen hosszú volt az elmúlt néhány hét, most már csak egy dolgot szeretne mindenki: hazamenni”− zárja le Völgyi mester.

LEÁNY U19-ES VILÁGBAJNOKSÁG, BANGKOK
Végeredmény
1. Egyesült Államok, 2. Ausztrália, 3. Spanyolország, ...10. Magyarország
A magyar válogatott mérkőzései az Európa- és világbajnokságon
U18-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZARAJEVÓ, JÚLIUS 6−14.
Csoportkör
Magyarország−Fehéroroszország 97−61
Magyarország−Oroszország 76−34
Magyarország−Szerbia 71−54
Nyolcaddöntő: Magyarország−Belgium 83−73
Negyeddöntő: Magyarország−Csehország 90−61
Elődöntő: Magyarország−Franciaország 67−56
Döntő: Olaszország−Magyarország 70−62
U19-ES VILÁGBAJNOKSÁG, BANGKOK, JÚLIUS 20−28.
Csoportkör
Magyarország−Dél-Korea 92−68
Ausztrália−Magyarország 81−71
Egyesült Államok−Magyarország 95−50
Nyolcaddöntő: Japán−Magyarország 76−68
9−16. helyért: Magyarország−Thaiföld 85−58
9−12. helyért: Magyarország−Argentína 66−61
9−10. helyért: Dél-Korea−Magyarország 73−66
A magyar válogatott kerete
Angyal Barbara, Boros Júlia, Boros Berta, Budácsik Dorottya, Dombai Réka, Horváth Fruzsina, Keita Aya Júlia, Kiss Angelika, Mányoky Réka, Szirony Dorina, Varga Alíz, Wentzel Nóra

Egyéb korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik