Kosárlabda: kikapott a japánoktól a magyar csapat az U17-es vébén

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.24. 14:16
Címkék
Japán csapata visszavágott Völgyi Péter tanítványainak a tavalyi, minszki leány U17-es világbajnokságon elszenvedett vereségéért. Az ázsiaiak 76−68-ra nyertek a bangkoki U19-es vb nyolcaddöntőjében, így Dombai Rékáék az alsóházban folytatják a tornát.

„A második játékrészben nem működött, ami az elsőben, a magyarok ugyanis rendre kihagyták lehetőségeiket.A 29,5 százalékos magyar dobóteljesítmény eredménye húsz perc után 34–28-as előnyt jelentett a japánoknak.”„A második játékrészben nem működött, ami az elsőben, a magyarok ugyanis rendre kihagyták lehetőségeiket.A 29,5 százalékos magyar dobóteljesítmény eredménye húsz perc után 34–28-as előnyt jelentett a japánoknak.”

Már tavaly is nagyot kellett küzdeniük Angyal Barbaráéknak (fehérben) a japánok ellen Forrás: FIBA
Már tavaly is nagyot kellett küzdeniük Angyal Barbaráéknak (fehérben) a japánok ellen Forrás: FIBA

Már tavaly is nagyot kellett küzdeniük Angyal Barbaráéknak (fehérben) a japánok ellen  •  Forrás: FIBA

„A harmadik negyedben Völgyi Péter lányai próbáltak minél többet dolgozni a szélről, s két pontra sikerült is felzárkózniukDombai Rékagyönyörű hárompontosával.Wentzel Nóraegyenlített, s két percre rá a vezetést jelentő kosarat is behajította.”

„Az utolsó három percben kiegyenlítődött a játék, de a magyar lányok esélyt sem adtak arra, hogy innen fordítson ellenfelük. Végül nagyon jól mutató végeredménnyel, parádés második játékrésszel nyert 74−62-re a magyar válogatott, s ezzel beverekedte magát a világbajnokság elődöntőjébe, ahol megküzdhet az Amerikai Egyesült Államok alakulatával.”

Részleteket olvashattak a tavalyi, minszkileány U17-es világbajnokság negyeddöntőjéből, amelyet Angyal Barbaráék vívtak a japánok ellen. Nem véletlenül idéztük az akkor elődöntőbe jutást jelentő fantasztikus pillanatokat; Völgyi tanítványai a bangkoki U19-es világbajnokság nyolcadddöntőjében találkoztak újra ázsiai riválisukkal (mindkét csapat közel ugyanabban az összetételben lépett pályára, mint 2018-ban). Dombaiék akkor a negyedik helyen zárták a vb-t, és eddig jóval nehezebb dolguk van, mint az előző tornán: egy csoportba kerültek a tavalyi bajnok amerikaiakkal, valamint a bronzérmes ausztrálokkal, akik most is jobbnak bizonyultak, így csoportharmadikként kvalifikálták magukat a 16 közé. A japánok a második helyen zárták a D jelű kvartettet, emiatt kerültek ismét össze Mányoky Rékáékkal a playoff-mérkőzésen.

Jól kezdték a párharcot a magyarok: Varga Alíz és Kiss Angelika is eredményes volt, így négypontos előnyre tettek szert. A japánok nagyon keményen védekeztek, gyorsan és pontosan játszottak, és ezzel meglepték Dombaiékat. Ohara egyenlített a triplájával, majd Todo és Ikadarévén a negyed végére a vezetést is átvették a távol-keletiek (15−19).

Ezúttal a japánok örülhettek a végén Forrás: FIBA
Ezúttal a japánok örülhettek a végén Forrás: FIBA

Ezúttal a japánok örülhettek a végén  •  Forrás: FIBA

A különbséget aztán csak nőtt: Kono ötöt, Isimaki és Ikada kettőt-kettőt dobott (15−27). Három percet kellett várni az első magyar kosárra, Kiss törte meg a csendet. Utána aztán jött Dombai ésBoros Júlia is; négy pontra faragták a hátrányt. A lendület azonban elfogyott, a japánok folyamatosan, szép betörésekkel korrigáltak: Todo, Imori, Kono és Takehara remeklésévela félidőre hatalmas hátrányba taszították Wentzeléket (25−37).

A harmadik felvonás felére aztán öt pontra kapaszkodtak fel a lányok, aztán viszont hibát hibára halmoztak támadásban és védekezésben egyaránt, miközben a japánoknak szinte minden bejött. Todo és Isimaki triplája elég volt, hogy tízpontos hátránnyal vágjanak nekiBudácsik Dorottyáék az utolsó játékrésznek (47−57).

De még ekkor sem adták fel a magyarok! Boros és Angyal jóvoltából egy perc alatt hat pontot szereztek. A remény öt perccel az utolsó sípszó előtt éledt fel igazán, amikor mindössze három pontra csappant Todóék előnye− Dombaiék lendületét tekintve, abszolút megoldható feladatnak tűnt a fordítás. A japánok azonban nem ijedtek meg; szépen zárták a védekezésüket, és stabilan tartották vezetésüket.

Így elmaradt az újabb csoda. a magyar U19-es leány kosárválogatott 76−68-as vereséget szenvedett Japán csapatától, tehát a 9−16. helyért küzdhet tovább. Az első ellenfél az alsóházban a hazai pálya előnyét élvező thai alakulat lesz pénteken, magyar idő szerint délelőtt 10.30-kor.

LEÁNY U19-ES VILÁGBAJNOKSÁG, BANGKOK
Nyolcaddöntő
Japán−Magyarország 76−68 (19−15, 18−10, 20−22, 19−21)
A magyar csapat pontszerzői
Dombai Réka 13 pont, Mányoky Réka 13 pont, Angyal Barbara 10 pont, Boros Júlia 10 pont, Kiss Angelika 7 pont, Varga Alíz 7 pont, Kéita Aya 4 pont, Budácsik Dorottya 2 pont, Wentzel Nóra 2 pont

Egyéb korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik