Kosár: a 9. helyért is szívvel küzdenek a leányok az U19-es vb-n

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.25. 19:26
Címkék
„Azért vagyunk ennyire jó csapat, mert meg tudjuk beszélni azt, amikor ennyire nehéz helyzetbe kerülünk. Tisztában vagyunk vele, ha továbbjutunk, akkor a belgákkal szemben valamelyest könnyebb dolgunk lett volna, mint az utóbbi fordulóban. Persze, a tény fájó, de ezen túl kell lendülnünk, megyünk tovább a kilencedik helyért” − összegzett Wentzel Nóra, az U19-es leány kosárválogatott játékosa a japánok ellen elveszített nyolcaddöntőt követően a bangkoki világbajnokságon.

Nem állt meg az U18-as leány kosárválogatott a szarajevói U18-as A divíziós Európa-bajnokság után. Völgyi Péter tanítványai− parádés teljesítménnyel− ezüstérmet szereztek Bosznia-Hercegovinában, és már indultak is tovább Bangkokba, az U19-es világbajnokságra.

„Erőnlétben utolértük magunkat, habár borzasztó napokat éltünk át, kínszenvedés volt. A pályán derül ki, mennyit is vett ki belőlünk az Eb. Tavaly fordítva volt: a vb-t követte a kontinensbajnokság. Akkor jól kezdtük a második megméretést, viszont az utolsó két meccsre már nagyon elfáradtunk”− mondtaVölgyi a kontinenstorna után.

Ezúttal a japánok kerekedtek Angyal Barbaráék (fehérben) fölé Forrás: FIBA
Ezúttal a japánok kerekedtek Angyal Barbaráék (fehérben) fölé Forrás: FIBA

Ezúttal a japánok kerekedtek Angyal Barbaráék (fehérben) fölé  •  Forrás: FIBA

Arról már korábban beszámoltunk,hogy meglehetősen érdekes csoportba kerültek Dombai Rékáék. Tavaly a következő sorrendben zárult a minszki U17-es világbajnokság: 1. Egyesült Államok, 2. Franciaország, 3. Ausztrália, 4. Magyarország. A válogatottak összetétele ráadásul rendkívül hasonló volt, mint a tavalyi vb-n, ehhez képest a C csoportba sorsolták− a magyarok mellett− az amerikaiakat, az ausztrálokat és a dél-koreaiakat. A papírforma aztán érvényesült: Koreát legyőzték a lányok, Ausztráliától és az Egyesült Államoktól kikaptak, így csoportharmadikként jutottak a nyolcaddöntőbe, ahol a − szintén− jól ismert japánokkal néztek farkasszemet.

És, hogy honnan ismerik őket?

„Az utolsó három percben kiegyenlítődött a játék, de a magyar lányok esélyt sem adtak arra, hogy innen fordítsanak a japánok. Végül nagyon jól mutató végeredménnyel, parádés második játékrésszel nyert 74−62-re a magyar válogatott, s ezzel beverekedte magát a világbajnokság elődöntőjébe, ahol megküzdhet az Amerikai Egyesült Államok alakulatával.”

Részletet olvashattak a tavalyi U17-es vb fantasztikus negyeddöntőjéből. A párharc tehát megismétlődött, ámezúttal a japánok kerültek ki győztesen;76−68-ra legyőzték Varga Alízékat szerdán, így a magyarok az alsóházban folytatják a versenyt, a 9-16. helyért.

„Tizenkét ponttal húztak el az első két negyedben. Péter azt mondta a meccs után, ha úgy kezdünk, ahogyan játszottunk az utolsó két felvonásban, akkor nyertünk volna. Habár feljöttünk három pontra, ezúttal hiányoztak azok az extra dobások, amelyek eddig jellemzőek voltak ránk. A kegyetlenül gyors japánoknak túl sok ziccert engedtünk az elején. Tudni kell, hogy ez volt a tizenegyedik meccsünk sorozatban, ráadásul mindegyik nagyon kemény. Semmi kétségem sincs afelől, ha az első mérkőzésünket ellenük vívjuk, úgy mi kerülünk ki győztesen. Ez van, ilyen a sport, akkor kell jobbnak lenni, amikor lehetőség adódik”− mondta a válogatott irányítója, Angyal Barbara a vereség után honlapunknak.

De a mester hogyan látta a párharcot?

„A sokadik olyan ütközetünk volt az utóbbi pár hétben, amikor vesztes helyzetben áll össze igazán a védekezésünk és a játékunk. Ezúttal sajnos, nem volt elég az igyekezetünk. A végén, amikor mindössze három pontra voltunk tőlük, ziccereket hagytunk ki, és ez nem fért bele. Jelenleg nagyon el vannak kenődve a lányok. Azon leszünk a szünnapon (csütörtökön – A szerk.), hogy összeszedjük őket lelkileg, hiszen nincs megállás, küzdenünk kell a kilencedik helyért!”

„Azért vagyunk ennyire jó csapat, mert meg tudjuk beszélni azt, amikor ennyire nehéz helyzetbe kerülünk. Tisztában vagyunk vele, ha továbbjutunk, akkor a belgákkal szemben valamelyest könnyebb dolgunk lett volna, mint az utóbbi fordulóban. Persze, a tény fájó, de ezen túl kell lendülnünk, megyünk tovább”− összegzett Wentzel Nóra.

A lányok első ellenfeleaz alsóházban a hazai pálya előnyét élvező thai alakulat lesz pénteken, magyar idő szerint délelőtt 10.30-kor.

Egyéb korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik