Birkózás: a szigetvári Módos család három nemzedéke az utánpótlásért

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.25. 09:00
Címkék
Jól ismert a birkózást kedvelők körében a Módos család neve, amelynek négy tagja – egyben három generációja – napjainkban is sikeres utánpótlás-nevelő munkát végez. A Magyar Ezüst Érdemkereszttel és Mester-M díjjal is kitüntetett 85 éves szakemberrel, Módos Jánossal; fiával, Csabával és két unokájával, az olimpiai bronzérmes Péterrel és ifjabb Módos Csabával beszélgettünk.

A szigetvári birkózás edzőlegendája, a 85 éves Módos János sportolóként is figyelemre méltó sikereket ért el: felnőttválogatott volt, az országos bajnokságok négyszeres ezüstérmese, és ez Polyák Imréék sikerkorszakában igen rangos teljesítménynek számított. Ő lehetett volna a város első olimpiai szereplője, de az 1960-as római játékokról kéztörés miatt lemaradt. Nem sokkal később, 1963-ban úgy döntött, felhagy a versenysporttal, és tudását átadja a szigetvári fiataloknak.A szigetvári birkózás edzőlegendája, a 85 éves Módos János sportolóként is figyelemre méltó sikereket ért el: felnőttválogatott volt, az országos bajnokságok négyszeres ezüstérmese, és ez Polyák Imréék sikerkorszakában igen rangos teljesítménynek számított. Ő lehetett volna a város első olimpiai szereplője, de az 1960-as római játékokról kéztörés miatt lemaradt. Nem sokkal később, 1963-ban úgy döntött, felhagy a versenysporttal, és tudását átadja a szigetvári fiataloknak.

A 2017-es Mester-M díjátadón balról jobbra ifjabb Módos Csaba, Módos Péter, Módos János és Módos Csaba
A 2017-es Mester-M díjátadón balról jobbra ifjabb Módos Csaba, Módos Péter, Módos János és Módos Csaba

A 2017-es Mester-M díjátadón balról jobbra ifjabb Módos Csaba, Módos Péter, Módos János és Módos Csaba

A Magyar Ezüst Érdemkereszttel és Mester-M díjjal is kitüntetett szakember 56 éves edzői pályafutása alatt megannyi magyar bajnok mellett 16 olyan versenyzőt nevelt, aki olimpián, világ- vagy Európa-bajnokságon indult. Válogatott tanítványai 21 érmet gyűjtöttek ezeken a versenyeken. Módos János nem titkolja, karrierje legbüszkébb pillanata az volt, amikor unokája, Péter felállt a 2012-es londoni olimpia dobogójának a harmadik fokára.

„Sosem felejtem el azt a pillanatot. A szigetvári művelődési házban több százan gyűltek össze, és szurkoltak Petinek – emlékezik vissza. – Abban a pillanatban, amikor a magasba emelték a kezét a bronzmeccsen, elégtételt éreztem amiatt, hogy nem juthattam el a római olimpiára.”

Már akkor tudta, hogy Péterből nagy birkózó lesz, amikor Budapestre költöztette őt és unokatestvérét, Csabát, az akkor induló Mr. Tus birkózó-sportiskolába:
„Vékony kisgyerekként, csupán húsz kilósan jött először edzésre a Szigetvári Birkózó Sportegyesületbe, ráadásul kicsit ijedt is volt. Nem sokkal később mindenki Csontinak kezdte el becézni, mivel nem akart megnőni. Ennek ellenére amikor kilencedikes korában mentem velük Budapestre, ő úgy döntött, hogy a hatalmas hátizsákját egészen a pályaudvartól saját maga cipeli a kollégiumig. Azt mondta: »Papa, nekem mostantól mindent egyedül kell elérnem!«”

Nem csak János tudhat maga mögött szép edzői sikereket: fia, Módos Csaba szintén a klubban dolgozik 35 éve, tanítványai 91 magyar bajnoki aranyérmet szereztek. Csaba fia, ifjabb Módos Csaba is Szigetváron, valamint a serdülő kötöttfogású válogatott szakvezetőjeként tevékenykedik, két év alatt egy arany-, két ezüst- és három bronzérmet nyert irányítása alatt a csapat a korosztályos Európa-bajnokságokon. Módos Péter 2015-ben vállsérülés miatt hagyott fel az élsporttal, ezután a serdülő-, majd a kadétválogatott mellett tevékenykedett, és az idén bejelentették, hogy Sike András társaként lesz a felnőttkeret edzője, de az edzéseken továbbra is segíti az utánpótlás-korcsoportok felkészülését.

Így fogadták Módosék Péter, amikor hazaérkezett Londonból az olimpiai bronzérmével
Így fogadták Módosék Péter, amikor hazaérkezett Londonból az olimpiai bronzérmével

Így fogadták Módosék Péter, amikor hazaérkezett Londonból az olimpiai bronzérmével

„Egyértelmű volt, hogy mindannyian kitartunk a birkózás mellett, és edzők leszünk, hiszen imádjuk, ez a sportág az életünk. A családi összejövetelek alkalmával semmi másról nem beszéltünk, csak erről a sportról – még a karácsonyi vacsora közben is. Csabát és Pétert sem kellett noszogatni, hogy karrierjük után is a szőnyeg mellett maradjanak. A birkózásban megannyi kihívás van, és mi folyamatosan azon agyalunk, miképpen neveljünk minél több kiválóságot” – mondja az idősebb Csaba, aki egyebek között Galambos Ramónát vezette szép sikerekig.

Nagybátyja szavaival az olimpiai érmes Péter is egyetért:
„Amikor le kellett tennem a lantot, megkérdeztem magamtól, mihez is értek. Rájöttem, hogy csak a birkózáshoz. Minden szeretetet és törődést, amit kaptam, vissza szeretnék adni. Sportolóként és edzőként is a legmotiválóbb példaképet követhetem: a nagypapámat. Ő olyan élményeket ad a gyerekeknek, amelyeket soha nem felejtenek el. Persze fontos neki az eredményesség, de a legfontosabb mindig az volt, hogy igazán jó embert neveljen belőlük. Soha nem a pénzért vagy a sikerekért csinálta, hanem azért, hogy a tanítványai megállják a helyüket napjaink nehéz világában.”

Ifjabb Módos Csaba arról beszél, szerinte milyen az igazán jó edző:„Azt hiszem, mind a négyen hasonlóképpen vélekedünk az utánpótlás-nevelésről. Az első és talán a legfontosabb feladatunk az, hogy a gyerekekkel és a szülőkkel is meg kell szerettetni a sportágat, a munkát azonban már a legkisebbek között is meg kell követelni. Elengedhetetlen, hogy belelássunk fiataljaink lelkébe, mindegyiket úgy kezeljük, ahogyan az a személyiségének megfelel. Így a tanítvány mély bizalommal ajándékoz meg minket. Később a szakmai felkészültségünkkel tarthatjuk fenn a szoros kapcsolatot; minél többször ki kell emelni, mit rontott el egy-egy mérkőzésen, még akkor is, ha győztesen jött le a szőnyegről. A taktikai és technikai hiányosságairól tudnia kell, ezáltal tanulhat a leggyorsabban. A következetesség, az igazságosság és a szeretet nélkülözhetetlen.”

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik