Nyílt vízi úszás: Rasovszky négy év után nyert vk-viadalt

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.05.20. 13:54
null
Fotó: Dömötör Csaba, archív
Rasovszky Kristóf nyert a világkupa-sorozat második állomását Golfo Aranciban, Betlehem Dávid az ötödik lett.

 

Vártuk már ezt a győzelmet – nálunk jobban persze csak maga Rasovszky Kristóf várta, aki ugyan rendre az élmezőnyben végzett a versenyeken eddig is, ám az aranyérem hiányzott…

Szombaton Szardínia partjainál azonban újra a régi Rasovszkyt láttuk a vízben, és a 2019 augusztusában Kanadában szerzett vk-arany után újra elsőként érintette meg a célpanelt a világkupa-sorozatban (az eltelt időben egy Európa-kupa-viadalon, tavaly márciusban Eilatban végzett az első helyen).

Szokolai László tanítványa végig az élbolyban úszott, bátran vállalkozott arra is, hogy vezesse a mezőnyt, és hiába hajráztak az ellenfelek, Rasovszky végig kitartott: 2.5 másodperccel verte meg az Európa-bajnok olasz Domenico Acerenzát – Betlehem Dávid az ötödik helyen ért célba, s ez szintén kiváló teljesítmény, figyelembe véve, hogy a fiatal úszó nemrég érettségizett, ráadásul maga mögé utasította a sportág egyik legjobbját, a szintén olasz Gregorio Paltrinierit.

„A jó dolgokra várni kell – mondta vidáman Rasovszky Kristóf a verseny után. – Nem volt könnyű menet, amikor a második kör végén kimentünk frissíteni, egy olasz komolyan feltartott, mire kievickéltem (Szokolai) Laci bához az italomért, vesztettem vagy húsz métert. Ebben a fázisban Gregorio Paltrinieri komoly tempót diktált, emiatt szét is szakadt a mezőny, nekünk is meg kellett húzni Dáviddal, hogy utolérjük újra. Aztán a negyedik kör kifejezetten lassúra sikeredett, emiatt annyira nem voltam boldog, mert azért az üldözőbolyban is akadt olyanok, akik nem rossz úszók. Az utolsó két körre ezért erősítettem, ha már Paltrinieri nem pörgött fel, igaz, mint utóbb elmondta, ő ekkorra elfáradt. Úgyhogy megint mentünk elöl hatan, bár a hajrára fordulva egyszer csak feltűnt egy német sapka, amin kissé meglepődtem: kiderült a fiatal Oliver Klemet utolért bennünket, és elég komolyan jött, végül harmadik lett. Nekem viszont nagyon összeállt a vége, már két hete, Egyiptomban is éreztem, hogy a finisben én vagyok a leggyorsabb, ráadásul most időben indultam meg. Talán az is érződött ezen a napon, hogy az egyetemi kötelezettségeimet teljesítettem, így végre tudok pihenni edzések között. De fontos az a tény is, hogy nem készültünk erre a versenyre, hiszen a júliusi világbajnokság van a középpontban: az, hogy munkából sikerült ez a verseny így, annak jó üzenete van.

VILÁGKUPA-SOROZAT, 2. Állomás, GOLFO ARANCI
10 km. Férfiak:
1. Rasovszky Kristóf 1:47:17.60, 2. Acerenza (olasz) 1:47:20.10, 3. Klemet (német) 1:47:20.50, ...5. Betlehem Dávid 1:47:23.20

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik