Úszás: Kapás Boglárka kénytelen volt visszafogni magát

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.05.26. 10:12
null
Kapás Boglárka nincs könnyű helyzetben, mégis egymás után veszi az akadályokat (Fotó: MÚSZ/Derencsényi István)
Újra jelentkezett a betegség: Kapás Boglárka kis híján visszalépett a 400 méter gyorstól az Európa-bajnokság záró napján.

 

Amikor december közepén a kaposvári országos bajnokságon Kapás Boglárka visszalépett a 200 pillangó döntőjétől, a kisebb riadalmat követően többen rejtélyes betegségről kezdtek beszélni, ám még mielőtt szárnyra kelhettek volna és pánikhangulatot kelthettek volna a mendemondák, Virth Balázs tanítványa tiszta vizet öntött a pohárba:

„A nyáron diagnosztizáltak a Hashimoto-thyreoiditis nevű autoimmun pajzsmirigybetegséggel, amely okozhat szédülést és gyengeséget. Azon vagyunk, hogy megtaláljuk azokat a módszereket, amelyek segíthetnek ezt elkerülni. Gyógyszerre egyelőre nincs szükségem, és remélem, hogy még sokáig nem is lesz, de tény, valamivel kezelni kell a betegségemet. Nagyon nem szeretném, ha újra előjönne a rosszullét, pláne egy élesebb helyzetben, egy országos bajnokságnál is fontosabb versenyen.”

Nyilvánvaló, hogy Kapás az olimpiára utalt, ám múlt héten rendeztek egy Európa-bajnokságot is Budapesten, annak pedig az utolsó napján megint történt valami.

„Az előfutam után az is megfordult a fejemben, hogy visszalépek a négyszáz gyors döntőjétől, mert megint rosszul éreztem magam. Valójában a 4x200-as gyorsváltó csütörtöki fináléja után jelentkezett először a gyengeség és a szédülés, onnantól gyakran eszembe jutott: most mi lesz? Emiatt féltem is kihajtani magam a négyszáz gyors döntőjében, tartottam tőle, hogy ha kiadom magamból a maximumot, rosszul leszek”   – árulta el Kapás Boglárka, aki ezek után bronzérmet szerzett 400 gyorson, úgy, hogy nem hajtotta ki magát.

Nem véletlenül mondta több edző is a Duna Arénában, hogy az UTE versenyzője simán győzhetett volna.

„Az egyértelmű, hogy stressz hatására, így versenyeken jobban előjön ez a betegség. Van egy szuper dietetikusom, Marics Balázs, ő nagyon aprólékosan, precízen összeállította az étrendemet, hatásos is, jobban is vagyok, de úgy látszik, fel kell készülnöm rá, hogy téthelyzetben jelentkezik a gyengeség és a szédülés    – folytatta Kapás, aki a kérdésre, hogy lehet erre mentálisan készülni, a fejére mutatott: –Itt dől el, ez teljesen egyértelmű.”

Hogy a 200 pillangónak jó állapotban futhatott neki Kapás Boglárka, vagyis hogy a fő száma előtt nem tört rá sem a hányinger, sem a gyengeség, azt nemcsak az Európa-bajnoki cím mutatja, hanem a 2:06.50-os egyéni rekord is.

„Úgy vágtam neki az Európa-bajnokságnak, hogy ha aznap nagyon jól állnak a csillagok, talán bekerülök 2:07 alá kétszáz pillangón – ilyen jó időre nem számítottam, persze hogy nagyon boldog vagyok    – mosolygott a szám világbajnoka. – Innen lehet továbblépni, de már ez az eredmény is nagyon biztató. Vár még rám két edzőtábor, köztük a Budapest Open, utána pedig jöhet Tokió!”

Tokió, amelynek kapcsán Kapás Boglárka elárulta, valószínűleg mégsem vállalja a 400 gyorsot a 200 pillangó előtt az olimpián, hiszen az esetleges döntőbe jutás után már aznap délután rajtkőre kellene állnia fő számának előfutamában.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik