Itt az írás, amely miatt Gyárfás már az előtt közleményt küldött körbe a teljes magyar sajtónak, hogy megjelent volna

Vágólapra másolva!
2016.12.12. 10:56
null
Az úszás nemzetközi világában gyűjtik az érveket és a bizonyítékokat a FINA szerintük szabálytalan, de etikailag mindenképpen megkérdőjelezhető működése ellen (Fotó: MTI)
Tudvalévő, hogy Hosszú Katinka évek óta dollárszázezreket keres az úszás révén, arról azonban kevesebb szó esik, hogy van még egy honfitársunk, akinek cége hasonló nagyságrendű jövedelemhez jut a Nemzetközi Úszószövetségtől (FINA). Gyárfás Tamásról és a St. Plusz Kft.-ről van szó, amely állítólag AKÁR EGYMILLIÓ DOLLÁRRÓL állíthatott ki számlát az elmúlt években a FINA magazinjának szerkesztéséért és más munkákért.

 

A távozó magyar úszóelnök védelmében gyakorta halljuk, hogy számára szívügy a sport, más, jól jövedelmező üzleteivel szemben itt társadalmi megbízatásban dolgozik, még egyetlen fillért sem vett fel az úszószövetségtől. Ami tényszerűen igaz lehet, de érdemes megismerni további tényeket is, amelyek árnyalhatják a képet. Például azt a FINA által írásban is megerősített érdekességet, amely szerint a St. Plusz Kft. (a hvg.hu cikke szerint Gyárfás cége) „évek óta a FINA-család legnagyobb megelégedésére” évente 200 000 euróért készíti a FINA Aquatic World Magazine-t, amely kéthavonta megjelenő szaklap.

Miután Gyárfás a felelős a média területéért a nemzetközi szövetség szűk vezetőségén, a „Bureau”-n belül, itt nem tartják összeférhetetlennek, hogy közvetve bevétele, jövedelme származhat a FINA-nak végzett munkából.

Az úszás nemzetközi világában viszont nem mindenki gondolja, hogy ez rendben van így, ők gyűjtik is az érveket és a bizonyítékokat a FINA szerintük szabálytalan, de etikailag mindenképpen megkérdőjelezhető működése ellen, amint mi is idéztük a hvg.hu információit. A kritikusok sokallják a társadalmi vezetők 400 dolláros és egyénenként összesítve nem nyilvános napidíját, a vezérkar és az apparátus sokmillió dolláros működési költségét, luxuskiadásait, és talán a saját médiára kifizetett összegekkel sem maradéktalanul elégedettek, hiszen Gyárfásék nemcsak a PDF-ben is hozzáférhető magazinra, hanem multimédiás tartalmakra, videós anyagokra is vesznek fel pénzt.

Egy külföldi szakértőtől származó, a Gyárfás ellen szervezkedő nemzetközi lobbi által megkaparintott, lapunkhoz is eljuttatott bevételi összesítés és az arra angolul írt megjegyzések szerint 2013-ban mintegy 350 ezer dollárnak megfelelő bevétele volt a St. Plusz Kft.-nek, ahogy külföldi forrásunk a dokumentumot kommentálta, négy éven át ennek az összegnek a négyszerese érkezhetett a FINA-tól Gyárfásékhoz a most lezárult olimpiai ciklusban.

(Cikkünket Gyárfás Tamásnak is eljuttattuk, aki alább olvasható válaszában azt írta, a bevétel „fényévekre sincs” az általunk jelzett összegtől, ám ezt nem tudjuk mire vélni, hiszen az „évek óta” tartó együttműködést ő maga erősítette meg újra a FINA általa idézett levelében, amely az évi 200 000 dolláros megbízási díjat is tartalmazza, vagyis nagyságrendileg nem tévedhetünk, más érdemi reakció pedig nem érkezett Gyárfástól az alábbiakkal kapcsolatban.)

Az exportból származó bevételként a Nemzeti Sportnak eljuttatott táblázatban egyébként már százmillió forintos nagyságrendű összeg szerepel a megfelelő rubrikában (talán ezt tartja túlzónak Gyárfás, esetleg nem a FINA-tól származik a teljes összeg), ami a mai gyenge árfolyamon is majdnem eléri a 350 ezer dollárt, de 2013-ban messze többet ért, majdnem a másfélszeresét a Hosszú Katinka által abban az évben versenyzéssel megkeresett mintegy 70 millió forintnak. Szenzáció volt, amikor Hosszú Katinka a világ első dollármilliomos úszónője lett 2014-ben, de amint a fentiekből láthatjuk, a már nemzetközi sportvezetői karrierje előtt is dúsgazdag vállalkozó hírében álló Gyárfás Tamás cége is túl lehet már az első, úszásból keresett dollármillión, természetesen egyetlen tréning vagy leúszott méter nélkül.

És bár igaz, hogy a hírhedt Nap Televízió nem kevésbé legendás Angol utcai székházát is jelképes egy forintért adja bérbe Gyárfás valamelyik cége a 2017-es FINA-vb szervezőbizottságának, illetve a lebonyolító állami cégnek, a hírek szerint már százmilliós nagyságrendű összeget költött a bérlő az épületre, amely így tovább gyarapítja a volt elnök úszásból (is) származó vagyonát. Jóllehet, a hírek szerint az úszószövetség szerdai elnökségi ülésén Gyárfás Tamás értelemszerűen a világbajnokság szervezőbizottságának társelnöki tisztéről is lemond, a fenti okok miatt bizony sok szempontból bizarr marad a helyzet.

Információink szerint a magyar szövetség is Gyárfástól vagy egy cégétől bérli a Kossuth tér melletti irodáit, az állami tulajdonú Bp2017 Nonprofit Kft. pedig pénzért rendszeresen hirdet abban a bizonyos, Gyárfásék által szerkesztett és gyártott FINA magazinban. És akkor még nem hoztuk szóba, hogy a konkrét, nyilvános háború Gyárfás és Hosszú Katinka között azért kezdődött, mert az államtól származó, a versenyzőknek feltétel nélkül járó felkészülési támogatást és jutalmat az úszószövetség többek között ahhoz a feltételhez kötötte, hogy Hosszú vállaljon ingyen szerepet a világbajnokság reklámfilmjében. Abban a félperces reklámfilmben, amelyre egyébként 55 millió forint közpénzt költött a kecskeméti önkormányzat, de amelyből nem kaphatott kétmilliót a magyar úszósport első számú arca...

A Heti Válasz legújabb címlapsztorijában „Azért a pénz az úr” címmel dolgozta fel az úszószövetség és a Shane Tusup, Hosszú Katinka házaspár konfliktusát, utóbbiak fő motivációjaként az anyagiasságot jelölve meg. Nos, azt mi sem vitatjuk, hogy a pénz lehet a fő motívum.

AZ EXELNÖK VÁLASZOL

Gyárfás Tamás az alábbi reakció SZÓ SZERINTI LEKÖZLÉSÉRE kérte a Nemzeti Sportot a fenti cikk kapcsán.

„Gyárfás Tamást a Nemzeti Sport közvetítő útján kereste meg, hogy válaszoljon a lapban megjelenésre váró cikkre, melyben az St. Plusz Kft. és a FINA együttműködését taglalja a FINA Magazine megjelentetése kapcsán, mint aki felháborítónak tartja, hogy egy magyar cég egy nemzetközi szövetség számára szolgáltatást végez.
Az összeállítás eleve csúsztatásra épül, hiszen kizárólag a bevételekről szól – és ez a szám is fényévekre van a valóságtól –, a kiadásokról, így a végső egyenlegről nem. Noha ehhez semmi köze nincs a lapnak, az elszámolás kizárólag a két félre tartozik.
Az idei áprilisi MÚSZ-közgyűlés előtt, amelyen Gyárfás Tamás bizalmi szavazást kért, az akkori ellenlábasok már megküldték ugyanezeket a vádakat a FINA-nak, amelyre a FINA válaszolt (lásd alább).
Ezt most ismét előbányászta a Szöllősi György főszerkesztésével megjelenő Nemzeti Sport, amely álhírek, névtelen forrásokból származó, ellenőrizetlen és hamis információk alapján hetek óta lejárató kampányt folytat. Gyárfás Tamás rendkívül sajnálja, hogy az egykor nagy hagyományú lap az új főszerkesztő beiktatása óta sosem látott mélységekbe zuhant.
A kampány hátterében az áll, hogy Szöllősi György még a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnökeként tavaly 5 millió forint támogatást kért Gyárfás Tamástól a Sportcsillagok Gálája eseményhez, ám Gyárfás Tamás nem kívánta ezzel az összeggel csökkenteni akár a magyar úszósport támogatására, akár a jövő évi világbajnokság előkészítésére folyósított kormányzati forrásokat. Szöllősi György azóta Facebook-oldalán rendszeresen gyalázza Gyárfás Tamást, illetve a hozzá kapcsolódó rendezvényeket, így például a tavaly januári FINA-gálát is, amelyen egyébként VIP-meghívottként maga is részt vett.
Ma azonban, felelős munkakörben, mellőznie kellene mind az alpári hangot, mind a boszorkányüldözést, hiszen most a méltán nagy hagyományú magyar sportnapilapot szerkeszti – amelynek Gyárfás Tamás maga is két évtizedig munkatársa volt –, nem a saját Facebook-oldalát. Gyárfás Tamás ezúton jelzi, hogy bármilyen témában, bármilyen állítás kapcsán készen áll egy nyílt vitára Szöllősi Györggyel, bármelyik, ennek teret adó televíziós csatornában élő adásban; a főszerkesztő vállalja fel arccal az állításokat, lapja ne csupán aláírás nélküli cikkeket közöljön, névtelen forrásokra hivatkozzon.
Ugyanakkor a gyűlöletkampány megállítása érdekében immár jogi lépéseket is tesz Gyárfás Tamás, aki ezeket a sorokat egyszersmind megküldi más magyarországi médiumoknak is, így az index.hu-nak, az origo. hu-nak, a Hír24-nek, a hvg.hu-nak, a 444.hu-nak, a 888.hu-nak, illetve az országos napilapoknak.”

Egyes sajtóorgánumok egy Seszták Miklósnak írt nyílt levelet is tulajdonítanak Gyárfásnak, amelyben kéri, hogy méltó módon válhasson meg az elnöki tisztségtől. Ezt a levelet lapunknak nem juttatták el, pedig szívesen helyt adtunk volna ennek is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik