Tokió 2020: női kéziseinknek a norvégok ellen kell felvenniük a ritmust

NEDELYKOV TAMÁSNEDELYKOV TAMÁS
Vágólapra másolva!
2021.07.21. 19:46
Elszántan, de nem görcsösen készül első csoportmeccsére a magyar női kézilabda-válogatott Tokióban. A franciák elleni nyitány előtt csütörtökön még összecsapunk a norvégokkal, a találkozó elsősorban a sebesség miatt lehet hasznos számunkra.
Tomori Zsuzsanna (balra) új szerepben is feltűnt az edzésen (Fotó: Tumbász Hédi)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Tomori Zsuzsanna (balra) új szerepben is feltűnt az edzésen (Fotó: Tumbász Hédi) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Ami tegnap még húsz perc volt, ma már negyven” – állapította meg a szakmai stáb tagjaival együtt elsőként betoppanó Danyi Gábor a keserű igazságot a tokiói közlekedésről.

KARABATIC MIATT ELVESZTETTÉK EGY ÓRÁRA

HÁFRA Noémi, a magyar válogatott balátlövője: „A második éjjel felébredtem három óra körül, de azóta jobban tudok pihenni, az is igaz, hogy altatóra azért szükség volt. Nagy élményt jelentett, hogy találkoztam Nikola Karabaticcsal az olimpiai faluban, a lányok el is veszítettek a következő órára. Egyből hívtam anyukámat, nem érdekelt, hogy otthon éppen milyen napszak van. Más esetben biztos rögtön kértem volna tőle egy közös fotót. Mivel nagyon lecsökkentették a megnyitón részt vevő sportolók számát, még nem tudom, közülünk ott lehet-e valaki, de ha nem, akkor televízión nézzük az ünnepséget.”

Mindezt magunk is megtapasztaltuk az elmúlt két nap során, a belvárost kacifántos felüljárókon átszelő többsávos autópálya is „csodálatosan” be tud dugulni.

Helyi léptékkel ezúttal legalább nem kellett messzire utaznunk az olimpiai helyszínek központjától, a csapat ugyanabban a sinagavai (Tokió egyik negyede) teremben edzett, mint szerdán. Itt is segítők hada mutatta az irányt, az embernek gyakran az az érzése támad, hogy a szervezők közül sokan látszólag felesleges munkát végeznek.

Egyetlen nehézségünk van, hogy későn és csak napi egyet tudunk teremben edzeni – magyarázta a csúszás miatt ideges Elek Gábor szövetségi kapitány. – Mire ideérünk, már kicsit álmosak vagyunk, de ez nyilván nem véletlen, mert a francia meccset is igen szokatlan időpontban játsszuk. Azért sem szeretem a késői kezdéseket, mert olyankor napközben saját magamat is nehezen viselem el.”

Elek Gábor folyamatos koncentrációt várt a lányoktól (Fotó: Tumbász Hédi)
Elek Gábor folyamatos koncentrációt várt a lányoktól (Fotó: Tumbász Hédi)

Mivel nyakunkon az említett első mérkőzés, az FTC vezetőedzője is fokozott figyelmet várt el a játékosoktól, és az újságírók jelenlétében sem volt elnézőbb a rontások kapcsán. Ha valaki csak a mostani tréningjét látta volna a válogatottnak, ennyiből is leszűrhette, a keret egyetlen olimpiát megjárt tagja, Tomori Zsuzsanna milyen fontos tagja a csapatnak. Amikor a gyakorlás egy pontján a kapitány sorra vette a párokat, akik egymással cserélték fel a szerepeket, az átlövőnél a saját nevét ismételte meg. Nem meglepő, hogy Tomorinak a rutinjával kulcsszerepe van a védekezésünkben, az már annál inkább az újdonság erejével hatott, hogy jobbszélsőként is feltűnt.

„Nyugtass meg, hogy nem lősz” – szúrta oda a kapuból Janurik Kinga Tomorinak, aki később új erényeket csillogtatva még felmosót is ragadott. Ekkor már oldottabb volt a hangulat, belefért egy-két viccelődés, Szöllősi-Zácsik Szandra egyik, egyébként valóban tetszetős megmozdulását egyenesen egy albán kecskéhez hasonlította Elek, lett is belőle nagy derültség („Pattog, mint a gumilabda” – adott sajátos megfejtést utóbb a kapitány.)

Azért oldott pillanatok is voltak az edzésen (Fotó: Tumbász Hédi)
Azért oldott pillanatok is voltak az edzésen (Fotó: Tumbász Hédi)

Közben már a franciák elleni taktika került terítékre, Danyi akkurátusan szemléltette, mire számíthatunk vasárnap, míg Holanek Zoltán erőnléti edző néhány gyakorlatnál maga is beállt a játékosok közé. Az első meccsünkig azonban még vár a lányokra csütörtökön egy utolsó felkészülési találkozó Norvégia ellen. Amíg a játékosok nyújtottak, Elek a mérkőzés kapcsán kifejtette, elsősorban a sebesség miatt lesz hasznos.

Az sem érdekel, ha beleszaladunk egy pofonba, de most az lesz a lényeg, hogy felvegyük a norvégok által diktált ritmust. Ezt eddig nem volt túl sok lehetőségünk gyakorolni. Szeretnénk az olimpiát stresszmentesen, ám hangsúlyozottan nem felelősség nélkül lejátszani, abban hiszünk, hogy így leszünk a legeredményesebbek. Ha már most görcsölni kezdünk, biztosan nem tudjuk megvalósítani” – zárta le a kapitány, mert közben már a franciák vették birtokukba a termet.

 

A NŐI VÁLOGATOTT OLIMPIAI KERETE 
 Kapusok:   Bíró Blanka, Janurik Kinga (mindkettő FTC-Rail Cargo Hungaria). 
Jobbszélső: 
   Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC).
Jobbátlövők:   Kiss Nikolett, Tomori Zsuzsanna (mindkettő Siófok KC), Klujber Katrin (FTC)
Irányítók:   Kovacsics Anikó, Szucsánszki Zita (mindkettő FTC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler). Beállók:    Bordás Réka (DVSC), Kisfaludy Anett (FTC)
Balátlövők:    Háfra Noémi (FTC), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők:  Márton Gréta, Schatzl Nadine (mindkettő FTC)
Tartalékok (sérülés esetén nevezhetőek be):    Szikora Melinda (kapus, Siófok), Helembai Fanny (beálló, Váci NKSE)
A játékosoknál az előző idénybeli klubjukat tüntettük fel.

OLIMPIA, TOKIÓ  
  A női kézilabdatorna csoportjai. A-csoport:    Hollandia, Montenegró, Norvégia, Japán, Dél-Korea, Angola. B-csoport:    Spanyolország, Orosz csapat, MAGYARORSZÁG, Svédország, Franciaország, Brazília
A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ OLIMPIÁN     
Július 25.:    –Franciaország, 14.30
Július 27.:    –Brazília, 4
 Július 29.:    –Orosz csapat, 12.30
 Július 31.:    –Spanyolország, 12.30
 Augusztus 2.:     –Svédország, 9.15
A csoportokból az első négy helyezett jut tovább.

A TOVÁBBI PROGRAM 
  Negyeddöntők. Augusztus 4.:   2.30, 6.15, 10, 13.45.  Elődöntők. Augusztus 6.:    10, 14.   A 3. helyért. Augusztus 8.:   4.  Döntő. Augusztus 8.:   8
Az időpontok magyar idő szerint értendőek.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Nedelykov Tamás, Szűcs András (szöveg), Mirkó István, Tumbász Hédi (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik