Tokió 2020: Döntőt szeretnék lőni, egyet minimum – Major Veronika

Vágólapra másolva!
2021.06.22. 10:47
null
Major Veronika örül, mert fedett pályán lő Tokióban, tehát nem okoz gondot a várható hőség (Fotó: Tumbász Hédi)
Világcsúcstartóként érkezik pályafutása első olimpiájára a pisztolyos Major Veronika, aki a nyolcas fináléba jutást célozta meg, minden további eredményre bónuszként tekint.

 

NÉVJEGY

NÉV: Major Veronika
SZÜLETETT: 1997. március 19., Keszthely
KLUBJA: Keszthelyi Erdész Lövészklub
EDZŐJE: Keczeli Zoltán, Győrik Csaba
SZAKÁGA: pisztoly
LEGJOBB EREDMÉNYEI: Európa-bajnok (futócél, 50 m, 40 vegyes lövés, 2019), Eb-2. (sportpisztoly, egyéni, 2019), Eb-3. (sportpisztoly, csapat, 2019)

– Amióta a koronavírus okozta hosszú kényszerszünet után újraindultak a versenyek, lőtt kiemelkedően, és teljesített visszafogottabban is. Miben látja a hullámzás okát?
– Kettős érzéseket hozott az újraindulás, egyfelől nagyon örültem, hogy végre újra versenyezhetünk, másfelől megtapasztaltam, hogy egy kicsit kiestem a ritmusból. A hullámzás ebből a kettősségből adódott – válaszolta Major Veronika, aki sportpisztolyban 9. a világranglistán. – Az, hogy több mint egy évig nem versenyeztem nemzetközi mezőnyben, éreztette a hatását, ezért is ragadok meg az utolsó pillanatig minden alkalmat arra, hogy megméressem magam.

– Ezek szerint örül, hogy még egy világkupa bekerült a programjukba egy hónappal a játékok kezdete előtt.
– Eredetileg Bakiban rendezték volna a vk-t, de azzal nem terveztünk, egy hosszú utazás nem fért volna bele a felkészülésnek ebben a szakaszában, de miután áthelyezték Eszékre, kapva kaptam a lehetőségen. Örülök, hogy a végére lett még egy versenyünk, mert minden megméretés tanulsága hozzásegíthet, hogy az olimpián jól szerepeljek.

Hideg fej és biztos kéz is segíti

A keszthelyi kiválóság az előző olimpiai ciklusban még eredeti szakágában, a futócéllövészetben villogva szerzett érmeket az utánpótlás-világversenyeken, ám edzője, Keczeli Zoltán rábeszélésére pisztolyra váltott. Major Veronika az ötkarikás szakágban villámkarriert futott be, született tehetségét bizonyítja, hogy néhány év alatt jutott a legjobbak közé. A 24 éves sportoló – akinek pisztolyos edzésmunkáját Győrik Csaba szövetségi kapitány irányítja – 2019 februárjában úgy nyert döntős világcsúccsal világkupa-viadalt, és szerzett olimpiai kvótát sportpisztollyal, hogy előtte alig néhány 25 méteres versenyen indult! Noha a koronavírus-járvány okozta leállás – és a vírusfertőzés – rövid időre visszavetette a teljesítményét, az Eb-ezüstérmes bízhat a sikeres bemutatkozásban pályafutása első olimpiá­ján. A mentálisan rendkívül erős, biztos kezű Major lég- és sportpisztollyal is odaérhet a legjobbak közé, a nyolcas döntőbe mindenképp.

– Mi jelentette a legfőbb nehézséget a hosszú versenymentes időszak után?
– A sok ember, ami azonban csak az első pillanatokban volt rossz, hosszabb távon a hasznomra válik. Ugyanis motivál, ha a népes és erős mezőnyben a sarkamra lépnek kicsit a többiek.

– Sportlövészetben szinte lehetetlen formát időzíteni. Milyen praktikákkal lehet segíteni, hogy a kulcspillanatokban tudása legjavát nyújtsa?
– A koncentráció segít benne. Ha ez százszázalékos, minden más is kifogástalan nálam. Ebben is vissza kellett rázódni, tudatosítani magamban, hogy a gondolataimat uralni kell, észre kell venni, amikor kicsit elkalandoznak. Az Eb-n a tízméteres verseny alatt a hőségben elfogyott a levegőm, emiatt elkezdtem túlgondolni a dolgokat, ami görcsösséghez vezetett.

– Milyen körülmények között lőnek majd Tokióban?
– Az időjárási körülmények okozta nehézségekkel szerencsére nem kell számolnunk, miután fedett pályán fogjuk lőni a lég- és sportpisztolyos számot is. Ennek kifejezetten örülök, mert az olimpia idején elég meleg lesz a japán fővárosban.

– Sokaknál az első a tanulás, a rutinszerzés olimpiája. A sportpisztoly döntős világcsúcstartójaként mer nagyobbat álmodni?
– Döntőt szeretnék lőni – egyet minimum. Azon felül minden más extra, s ha sikerül, nagyon örülök majd neki.

Az európai elit stabilitása érmeket érhet

Noha úgy tartják, sportlövészetben nem létezik papírforma, a női pisztolyosoknál egy 10-12 tagú mag tagjaiból kerülnek ki javarészt a nagy versenyek döntősei, dobogósai. Ráadásul többen mindkét szak­ágban klasszisok, amit az olimpiát megelőző utolsó világversenyen, az eszéki Európa-bajnokságon is bizonyítottak. Az oroszok világ- és Európa-bajnoka, a Rió­ban 10 méteren ezüstérmes Vitalina Bacaraskina és az olimpiai, világ- és Európa-bajnok ukrán Olena Kosztevics egyaránt stabilan képes hozni, amit tud, mindketten döntőt lőhettek 10 és 25 méteren is Horvátországban. A Rióban 20 évesen sportpisztolyban arany-, légpisztolyban bronzérmes görög Ana Korakakinak sem csak egyszer jött ki a lépés, folyamatosan nyert érmeket a 2016-os olimpiát követő világversenyeken; vele is számolni kell az éremcsatákban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik