Sportkönyvtár: a tudás fája – teniszverzió

Vágólapra másolva!
2024.06.06. 17:12
Serena Williams a tenisz legutóbbi királynője, 23 Grand Slam-tornát nyert egyesben (Fotó: AFP)
Káposztalevelek a sapka alatt. Evőpálcika miatti visszalépés egy versenytől. Tornagyőzelem másnaposan. Tornagyőzelem félig vakon. Ugyanaz a versenyző egyszerre legenda 29 Grand Slam-győzelemmel, és „futottak még” kategória egyetlenegy sikerrel. Hét másodperces találkozó. Alvó székbíró. GS-trófeák mind a férfiak, mind a nők között – ugyanattól a sportolótól. Kellő óvatossággal, de felfedünk néhány érdekes kérdéskört, amellyel a Tenisz kvízekre szedve című könyv foglalkozik (vagy manapság divatos kifejezéssel élve „lelőjük egy-két poénját”, esetleg „spoilerezünk”).

 

 

Már az említett kiragadott példák is érzékeltetik, mennyi érdekes sztori, meghökkentő esemény rejlik a teniszben, és a szerzők nagy odafigyeléssel és odaadással gyűjtötték össze őket. A Ruszanov András, Szabó Attila és Závodni Zsolt által jegyzett kötet a legnépszerűbb egyéni sportág, a tenisz történetét dolgozza fel – a már homályba vesző kezdetektől (hogy pontosan honnan és melyik középkori elfoglaltságból származik az a mozgáskultúra, amely mai formáját nagyjából a XIX. század közepétől kezdte magára ölteni) napjaink modern labdajátékáig.

„Minden játékos és adat számít”      – hirdeti alapelvét a szerzőhármas a könyv bevezetőjében. Még ha nem is lehet ténylegesen az összes játékost, az összes adatot feldolgozni (néhány sorral később erre is felhívja a figyelmet a bevezető), a Tenisz kvízekre szedve a lehető legjobban igyekszik megfelelni ennek a szellemiségnek, és alaposan a mélyére ás választott témáinak. Iszonyatos mennyiségű statisztika vegyítve a legváltozatosabb történetekkel egy-egy játékoshoz vagy tornához kötődően – néhány esetet leszámítva a kiadvány írói ügyesen kerülik el, hogy azt érezzük, egy száraz lexikont forgatunk a kezünkben.

Az őrületes mennyiségű forrásból dolgozó könyv (amelynek hátsó jegyzéke körülbelül ötös betűmérettel éppen csak elfér egy oldalra) kérdés-válasz formájában ad betekintést a sportágba – először bemelegítő jelleggel olyasmire keresi a megoldást, hogy például mi a tenisz szó eredete, hogyan jött létre a világ első teniszklubja, vagy mi az, hogy borítás. Majd becenevek, és természetesen „viselőik” életútja következik. Ezt követően részletesen megismerhetjük az egyes Grand Slam-tornákhoz, az olimpiákhoz, a Davis- és Fed-/Billie Jean King-kupához kötődő megannyi eseményt, híres teniszezők rekordjait, sztorikat – amelyeket pedig nem lehet pontosan kategorizálni, azok is helyet kapnak a könyv utolsó fejezeteiben. Az alkotás megkülönböztetett figyelmet szentel a magyar kiválóságoknak, és többek mellett Asbóth Józsefet, Taróczy Balázst vagy Babos Tímeát éppúgy „kivesézi”, mint mondjuk, Suzanne Lenglent, Pete Samprast, Serena Williamst vagy Novak Djokovicsot – és a nevek sorát hosszasan folytathatnánk.

Az elsősorban – de nem csak – tenisz-ínyenceknek szóló könyv, mi tagadás, számos nehéz kérdést tesz fel olvasójának, ám ha elakadunk, szerencsére a fejezetek végén megkapjuk a választ, és nem kell a kiadvány legvégére lapoznunk – ezek áttekintése során pedig nyerünk egy élvezetes utazást a tenisz világába.

Suzanne Lenglen (1899–1938) a sportág első női sztárja volt, filmekben is játszott (Fotó: Wikipédia)   
 

A tavaly januárban, életének 92. évében elhunyt dr. Zalka András, a Testnevelési Főiskola korábbi rektora kétségkívül jeles szaktekintélye volt a labdarúgásnak (is), ezt szakedzőként, sportvezetőként, tanárként, a TF rektoraként vagy szakkönyvek szerzőjeként is bizonyította.

A minap a kezünkbe került vékonyka, mindössze 148 oldalas, 1981-ben megjelent Csak a labda volt mindig gömbölyű című kötete azonban nem egészen az, amire számítottunk tőle. 

Mert milyen is?

Valójában olyan semmilyen. Műfajilag sem lehet besorolni. Nem történeti munka, nem elemzés, nem esszé, nem értekezés, nem szakmunka, nem sztorigyűjtemény, nem szépirodalom és végképp nem bulvár. Ahogy a bevezetőben maga fogalmazza meg: „A labdarúgásról írni divat lett. Magam sem tudtam ellenállni a kísértésnek. Sokat írtam már sportágunkról, szakkönyvet, tanulmányokat, a szakma időszerű kérdéseiről cikkeket, vitatkoztam véleményekkel, ilyen-olyan nézetekkel, álláspontokkal, és természetesen ezen keresztül emberekkel. Most nem szakkönyvet írok. Nem is tudományos értekezést, edzéselméleti, módszertani munkát. Nem tudnám írásom műfaját meghatározni, beskatulyázni valamiféle hagyományos keretbe. Tekintse az olvasó e néhány oldalt egyszerű gondolatgyűjteménynek.”

Az persze minden oldalon átsüt, hogy a szerző mennyire felkészült, alapos, széles látókörű, és nagyon sokat tud a futballról – csak éppen a könyv nem szól semmiről azon túl, hogy a futball csodaszép játék, amelyet sokan szeretnek. Alapvetően azt a vezérfonalat igyekszik végigvinni, hogy a világ kereke fordulhat bármerre, birodalmak dőlhetnek romba, királyok koronája hullhat porba, a labda gömbölyű marad, a futball népszerűsége töretlen. De ezt az irányvonalat is csak egy ideig követi, utána elkezd csapongani különböző témák között, a kifejtésekben mérhetetlen mennyiségű közhelyet elpufogtatva (igaz, legalább nehéz vitatkozni velük).

Elkezdi a történetet Ádámnál és Évánál, vagyis a labda ókori megjelenésénél, de egyrészt ez már akkor is kissé elcsépelt téma volt, másrészt 148 oldalon nem lehet ekkora történeti ívet húzni. A milliók szenvedélye című fejezet azt tárgyalja, mitől olyan népszerű a labdarúgás. A Felkészülésről, edzésmunkáról és még néhány kérdésről… című fejezet rendkívül felszínes szakmázás, ilyen mondatokkal: A különféle edzésmódok határozzák meg bizonyos edzéseszközök használatát, és az általuk kiváltott hatás kapcsolatát. Az edzés, az edzésmunka sohasem általában fejti ki hatását, hanem mindig konkrétan és egyénre vonatkozóan, sajátosan. Az edzésmódokon belül szükség van egy olyan csoportosításra, amely lehetővé teszi azt, hogy az edzés a kívánt, a legoptimálisabb hatást váltsa ki az egyénből. Az ilyen elvek alapján előírt edzésmunkát nevezzük edzésmódszernek.” Azért ez a nyelvezet talán már a nyolcvanas években is divatjamúlt volt, nem is beszélve arról az okfejtésről, amelyet a Merre tartasz labdarúgás? című epizódban boncolgat a szerző.

Egy kis fejlődéstörténet, egy kis vb-történelem, egy kis edzéselmélet- és módszertan, némi eszmefuttatás az edzők fontos szerepéről és a sportvezetők nélkülözhetetlenségéről, majd rövid összefoglaló és a szakmai tanulságok levonása az 1980-as, olaszországi Európa-bajnokságról, ennek apropóján pedig zárásként egy Eb-történeti visszatekintés. Egy kis ez, egy kis az.
Őszintén nem értjük, milyen cél vezérelte a szerzőt és a kiadót, hacsak az nem, hogy „írjunk valamit a fociról, úgyis mindenki falja”. Ettől függetlenül, nemigen tudjuk hová tenni magunkban.
Zalka András életútját és pályafutását tényleg a legmagasabbra értékelve és tisztelve, ez a könyv kissé olyan, mint a közmondásbeli szegény denevér: se nem madár, se nem egér.

 

(Dr. Zalka András: Csak a labda volt mindig gömbölyű, Sportpropaganda, 1981)

Se nem madár, se nem egér 
 

Az Európa-bajnokság küszöbén szinte bármit el lehet adni futballal, az édességipartól kezdve a divatpiacon át a vendéglátásig minden ágazatot uralja a fő tematika,
nem kivétel a könyvkiadás sem. A mennyiségi bővülés nagyobb minőségi szórással jár, ezért sem mindegy, hogy a labdarúgás „marginális” területein mozgó kiadványok közül melyekre szentelünk időt, pénzt, figyelmet. Az itt ajánlott, júniusban megjelenő angol nyelvű könyvet érdemes forgatni: ötven személyes történeten keresztül, ötven kapcsolódó munkakör segítségével mutatja be, milyen a futballpálya közelében az élet. Kommentátor, fotós, fizioterapeuta, adatelemző és még sok más szakember ad tanúságot saját példáján keresztül a közeli perspektíváról.
(50 Ways Into Football, Wren & Rook, 2024)
CS. P.

Futballvilág testközelből

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. június elsejei lapszámában jelent meg.) 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik