Karatancseva volt a nap hőse

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.05.27. 23:13
Címkék
Nincs túl sok ráció benne, de a rekkenő hőséggel együtt az embert próbáló, hosszú mérkőzések is beköszöntöttek Párizsban, a rendelkezésre álló idő nem is volt elegendő ahhoz, hogy befejezzék a péntekre kiírt programot - de azért így is okosabbak lettünk.
Karatancseva elôször szerepel a Roland Garroson, legalábbis a felnôtteknél – tavaly ô nyert a junioroknál
Karatancseva elôször szerepel a Roland Garroson, legalábbis a felnôtteknél – tavaly ô nyert a junioroknál
Karatancseva elôször szerepel a Roland Garroson, legalábbis a felnôtteknél – tavaly ô nyert a junioroknál
Karatancseva elôször szerepel a Roland Garroson, legalábbis a felnôtteknél – tavaly ô nyert a junioroknál
Karatancseva elôször szerepel a Roland Garroson, legalábbis a felnôtteknél – tavaly ô nyert a junioroknál
Karatancseva elôször szerepel a Roland Garroson, legalábbis a felnôtteknél – tavaly ô nyert a junioroknál
Világelsőség ide vagy oda, Roger Federer tarthatott a harmadik fordulós meccsétől, mert latin vetélytárs, jelesül a chilei Fernando González várt rá, aki kemény pályán is rendkívül kellemetlen ellenfél, hát még salakon. Nos, a párosban olimpiai bajnok González nem hazudtolta meg önmagát, mind a két oldalról tiszta erőből püfölte a labdát, amely a meleg idő miatt felgyorsuló, eleve nem lassú párizsi salakon bizony nehéz feladat elé állította Federert. De megoldotta a maestro: az első szett rövidítését 4:6-ról, játszmalabdákat hárítva nyerte meg végül 11:9-re, a folytatásban pedig szép lassan állva hagyta a hitehagyott chileit.

"Ô az egyik legveszélyesebb ellenfél, mert viharként tud elsöpörni bárkit. Arra törekedtem, hogy átvészeljem ezt a vihart, mert tudtam, hogy utána úgyis eljön az én időm" - magyarázta a továbbra is szettveszteség nélkül álló Federer. Viszont a latin inváziót ennyivel nem ússza meg, legközelebb ugyanis az 1998-as bajnok Carlos Moyával találkozik, a nyolcaddöntő csúcsrangadójának keretében.
Szeszil Karatancseva (bolgár)–Venus Williams (amerikai, 11.) 6:3, 1:6, 6:1
1. adogatások (%-ban)5060
Ászok00
Kettős hibák67
Ki nem kényszerített hibák2752
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)4941
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)3719
Direkt pontok (adogatásból is)89
Sikeres brékpontok9/177/11
Pontok/kísérletek a hálónál0/39/13
Összes pontok8265
Mérkőzésidő (perc)84 (29+31+24)
Hogy emlékezetes, ötszettes meccs lesz belőle, arra azért ne vegyünk mérget, mert egyrészt Federer - úgy fest - pokolian jó formában van, másfelől Moyá nem az igazi. Pénteken ötjátszmás csatába bonyolódott Fernando Vicentével, holott a harmadikban négyszer is eljutott meccspontig, sőt, kis híján az ötödikben felépített tetemes előnyét is elszórakozta, mígnem 5:4-nél nagy nehezen "beszerválta magát" a legjobb 16 közé, egyébként 15:40-ről… Mentségére legyen mondva, kisebb sérüléssel bajlódik. "Megfájdult a vállam, bár nem ez aggaszt a legjobban - hanem a következő ellenfelem" - bökte ki Moyá.

És akkor még nem is szóltunk az egész mezőnyt fenyegető veszélyről, Rafael Nadalról. Federer lehetséges elődöntőbeli vetélytársa napról napra döbbenetes formáról tesz tanúbizonyságot, immár húszas győzelmi sorozata nem is tükrözi híven, mennyire érzi ezt a játékot. A helyiek arra számítottak, hogy legújabb kedvencük, a Nadalhoz hasonlóan 18 éves Richard Gasquet emlékezetes csatát vív majd a spanyollal, hangzatos mondatokkal harangozták be a két tinédzser összecsapását - ehhez képest végtelenül egyoldalúra sikerült. Gasquet-nek csak momentumai voltak, de amint felcsillant előtte a remény (például egy-egy adogatáselnyeréssel), Nadal azonnal becsukta a kaput.

Jó ez a spanyol fiú, nagyon jó, így aztán a franciáknak lassan meg kell barátkozniuk a gondolattal, hogy a Rádek Stepánekkel csodálatos ötszettes meccset vívó Sébastien Grosjean kiesését is Nadal számlájára kell majd írni…
Egyébként is női egyesben várható inkább francia diadal, mondjuk Amélie Mauresmo révén, bár érdemes lesz figyelni Tatiana Golovinra, no meg Mary Pierce-re, aki csodálatos győzelmet aratva, az első szettet 2:5-ről megnyerve búcsúztatta el az orosz Vera Zvonarjovát - de nem ő lett a nap hőse. Hanem egy 15 esztendős bolgár kislány, a sokak által isteni tehetségnek tartott Szeszil Karatancseva, a tavalyi Roland Garros juniorbajnoka, aki legyőzte Venus Williamst! A mérkőzés olyan volt, amilyen (leginkább förtelmes), de az, hogy valaki ilyen fiatalon, a harmadik felnőtt Grand Slam-tornáján - Párizsban először - szerepelve fölülmúlja a négyszeres Grand Slam-bajnok, egykori világelső Venust, nos, az bármilyen körülmények között óriási teljesítmény; az idősebbik Williams lány a 2001-es US Open óta nem nyert GS-viadalt - és ha így folytatja, Karatancseva előbb szerzi meg magának az elsőt, mint ő az ötödiket.

Francia nemzetközi bajnokság, Roland Garros, Párizs (15 562 375 dollár, salak)

Férfi egyes
3. forduló: Federer (svájci, 1. kiemelt)- González (chilei, 25.) 7:6, 7:5, 6:2; Nadal (spanyol, 4.)-Gasquet (francia, 30.) 6:4, 6:3, 6:2; Gaudio (argentin, 5.)-Mantilla (spanyol) 6:4, 6:4, 6:3; Nalbandian (argentin, 10.)-Ancic (horvát, 18.) 6:4, 7:6, 6:3; Moyá (spanyol, 14.)-Vicente (spanyol) 6:4, 7:6, 6:7, 0:6, 6:4; Grosjean (francia, 23.)-R. Stepánek (cseh, 16.) 6:1, 4:6, 3:6, 6:3, 6:4; Ferrer (spanyol, 20.)-Li Hjung Taik (dél-koreai) 6:3, 6:1, 7:5; Hanescu (román)-Horna (perui) 6:3, 6:4, 6:4. A felső ági nyolcaddöntő párosítása: Federer-Moyá; Nalbandian-Hanescu; Nadal-Grosjean; Ferrer-Gaudio

Női egyes
3. forduló: Davenport (amerikai, 1.)-Razzano (francia) 7:5, 4:6, 6:4; Gyementyijeva (orosz, 4.)-Morigami (japán) 6:3, 4:6, 6:3; Schnyder (svájci, 8.)-Pennetta (olasz, 32.) 4:6, 6:0, 6:1; Pierce (francia, 21.)-Zvonarjova (orosz, 9.) 7:6, 7:5; Karatancseva (bolgár)-V. Williams (amerikai, 11.) 6:3, 1:6, 6:1; K. Clijsters (belga, 14.)-Hantuchová (szlovák, 20.) 6:4, 6:2; Lihovceva (orosz, 16.)-Farina-Elia (olasz, 18.) 7:5, 7:6; Loit (francia)-Gagliardi (svájci) 6:4, 3:6-nál sötétedés miatt félbeszakadt. A felső ági nyolcaddöntő párosítása: Davenport-K. Clijsters; Pierce-Schnyder; Gyementyijeva-Lihovceva; Karatancseva-Loit vagy Gagliardi

Férfi páros
2. forduló: Knowles, Nestor (bahamai, kanadai, 1.)-Cibulec, Fyrstenberg (cseh, lengyel) 6:4, 6:3; Paes, Zimonjics (indiai, szerb-montenegrói, 6.)-Devilder, Gicquel (francia) 6:1, 6:3; Matkowski, Waske (lengyel, német)-Llodra, Santoro (francia, 7.) 1:6, 6:3, 6:3; Cermák, Friedl (cseh, 10.)-Brzezicki, Chela (argentin) 4:6, 6:1, 6:2; Damm, Hood (cseh, argentin, 12.)-Calatrava, Mello (spanyol, brazil) 6:4, 6:3; Malisse, O. Rochus (belga, 13.)-Carraz, Dupuis (francia) 6:4, 6:4; Knowle, Melzer (osztrák)-Bertolini, Volandri (olasz) játék nélkül; Andrejev, Davigyenko (orosz)-Berdych, Zib (cseh) 6:2, 6:2

Női páros
2. forduló: Petrova, Shaughnessy (orosz, amerikai, 5.)-Camerin, Garbin (olasz) 6:3, 6:4; Li Ting, Szün Tien-tien (kínai)-Medina-Garrígues, Szafina (spanyol, orosz, 9.) 6:7, 7:5, 7:5; Stewart, Stosur (ausztrál, 10.)-Ducsevina, Strycová (orosz, cseh) 6:1, 6:2; Dominguez-Lino, Llagostera-Vives (spanyol)-Dulko, Vento-Kabchi (argentin, venezuelai, 11.) 7:5, 6:2; Bartoli, Grönefeld (francia, német, 14.)-Kirilenko, Salerni (orosz, argentin) 6:4, 4:6, 6:2; Benesová, Peschke (cseh, 15.)-Bovina, Gyementyijeva (orosz) 6:2, 6:1; Cseng Csie, Jan Ci (kínai, 16.)-Csakvetadze, Mirza (orosz, indiai) 4:6, 7:5, 6:2

Vegyes páros
1. forduló: Stubbs, Nestor (ausztrál, kanadai, 1.)-Pin, Clément (francia) 7:6, 6:3; Ivanovics, Zimonjics (szerb-montenegrói)-Szugijama, Mirnij (japán, orosz, 2.) 6:3, 3:6, 10:8; C. Black, W. Black (zimbabwei, 3.)-Beltrame, Llodra (francia) 6:2, 6:4; Miszkina, Björkman (orosz, svéd, 4.)-Cornet, Monfils (francia) 3:6, 6:2, 6:2; L. Huber, Ullyett (dél-afrikai, zimbabwei, 5.)-Husarová, Suk (szlovák, cseh) 4:6, 6:3, 8:6; Raymond, Bhupathi (amerikai, indiai, 7.)-Ruano-Pascual, Erlich (spanyol, izraeli) 6:3, 6:4; Stosur, Hanley (ausztrál)-Lihovceva, Friedl (orosz, cseh, 8.) 6:3, 6:4; Srebotnik, Woodbridge (szlovén, ausztrál)-Grönefeld, Knowle (német, osztrák) 6:1, 3:6, 6:3; Morariu, Palmer (amerikai)-Pratt, Vízner (ausztrál, cseh) 4:6, 6:3, 6:4; Szafina, Aspelin (orosz, svéd)-Shaughnessy, Etlis (amerikai, argentin) 7:6, 6:4 ---- "Tavaly úgy voltam vele, hogy játszom a saját játékomat, aztán lesz, ami lesz. Persze, nem jött be. Éppen ezért az idén úgy készültem, hogy kicsit védekezőbb stílusban próbálok teniszezni - de mint kiderült, ez sem jó ötlet. Az a helyzet, hogy a természetemnél fogva nem tudok igazán jól játszani salakon, ezt be kell látnom, mindenesetre utálom magam, amiért még a legjobb harminckettő közé sem jutottam be" - ostorozta magát a második helyen kiemelt Andy Roddick, miután 2:0-s előnyből kikapott az argentin José Acasusótól.

"Andy kedves, közvetlen srác, és úriember módjára tud veszíteni - ami ritka tulajdonság" - emelt kalapot áldozata előtt Acasuso.
n "Fogalmam sincs, hogyan tudnám megnyerni a Roland Garrost, ami persze nem azt jelenti, hogy meg sem próbálom. Igyekezni fogok, ezt megígérem" - üzent szurkolóinak Amélie Mauresmo. A négy Grand Slam-torna közül éppen a saját hazájában rendezendő Roland Garroson nem tudott még eljutni az elődöntőig, negyeddöntős is csupán kétszer volt.
n "Ha húsz éven keresztül mindennap ugyanazt csinálja az ember, nem biztos, hogy ugyanúgy rajong érte, mint a legelején. Szerintem ez teljesen normális" - véli Marat Szafin. Pedig még csak 25 éves… ---- Pedig egyszerű lecsapásnak tűnt: Marat Szafin ott állt a hálónál, arra várva, hogy megölhesse a labdát, fel sem kellett volna ugrania, de ő valami látványosat akart. Vesztére. Miután földet ért, éles fájdalom nyilallt a bal térdébe, és bár így is megverte a cseh Dlouhyt, úgy érzi, ebből semmi jó sem sülhet ki. "Különösen szerva közben hasogat, emiatt nem is merek nagy súlyt helyezni a bal lábamra. Borzasztó, hogy tavaly hólyagos kézzel kellett itt harcolnom, most meg fájós térddel. De nem adom fel, ha kell, a wimbledoni fellépést is feláldozom a minél jobb párizsi szereplés érdekében. Nyerni akarok" - jelentette ki az idei Australian Open bajnoka.

A baj csak az, hogy ma Juan Carlos Ferrero, a salakpályás tenisz egyik nagy tudora vár rá, akitől kétszer is kikapott már az idén, mind a kétszer salakon. "Azonnal nekimegyek, igyekszem lerövidíteni a labdameneteket, a hoszszabb ütésváltásokban ugyanis sokkal jobb nálam. Bízom magamban - és persze a fájdalomcsillapítókban" - mondta az orosz menő. Három éve a Roland Garros elődöntőjében is találkoztak, akkor Ferrero három sima szettben nyert; Szafin azóta is ezt tartja pályafutása legfájóbb vereségének.

Szavazás

Roland Garros 2005. Ki nyeri a férfi egyest?

---- Az egyik oldalon a világelső Lindsay Davenport, a másikon a szupertehetséges, Grand Slam-trófeával egyelőre nem büszkélkedő, exvilágelső Kim Clijsters - valamelyikük biztosan lemarad a negyeddöntőről, mert napjaink női teniszének két meghatározó figurája egymással csap össze a Roland Garros nyolcaddöntőjében (igazságtalanság…) kettejük párharcának 16. felvonásán. Az eddigi 15 derbiből kilencet Clijsters nyert meg, mi több, a legutóbbi hat is az ő győzelmével ért véget, csakhogy Davenport mestere a nagy mérkőzéseknek, az pedig külön pikantériát kölcsönöz a soron következő "darabnak", hogy először feszülnek egymásnak a Roland Garroson - sőt, salakon is!

Alighanem sorsdöntő lesz, hogy az idegi terhelésen kívül melyikük bírja majd jobban erővel. Clijsters magabiztosan, ellenfeleinek esélyt sem adva, játszmaveszteség nélkül jutott be a nyolcaddöntőbe, míg Davenport mind a három fordulóban döntő szettre kényszerült, a második körben két pont híján kiesett a kínai Peng Suaj ellen, pénteken pedig Virginie Razzano kínozta meg: a szemüveges francia lány az első szettet 4:0-ról veszítette el, a harmadikban pedig az idegei egyszerűen felmondták a szolgálatot, avagy Davenport igen szerencsésnek mondhatja magát, hogy egyáltalán eddig eljutott.

Szavazás

Roland Garros 2005. Ki nyeri a női egyest?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik