Roddickék és a sötét lovak

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.01.22. 21:08
Címkék
Talán nem járunk messze az igazságtól, ha kijelentjük: férfi egyesben minden bizonnyal a felső ágról kerül ki az idei Australian Open bajnoka, elvégre a világelső, egyben címvédő Roger Federer, az ötödik melbourne-i diadalára készülő Andre Agassi, valamint a kétszeres döntős Marat Szafin is ebben a "térségben" van.
Az NSO ajánlja:

Australian Open



Az NSO ajánlja:

Australian Open



Ugyanakkor hiba volna megfeledkezni az alsó ágról, mert ott is akad egy-két márkás teniszező, például Andy Roddick vagy Lleyton Hewitt - bár utóbbi még egyszer sem jutott el a negyeddöntőig hazája Grand Slam-tornáján.

Amiként az is hiba volna, ha kizárólag e két teniszezőre összpontosulna a figyelem, néhányan ugyanis kellemetlen meglepetést szerezhetnek nekik. Philipp Kohlschreibertől aligha várható ez, mindazonáltal érdemes figyelni rá, már csak azért is, mert valószínűleg az ellenfelek sem tudják, ki ez a német fiatalember. Huszonegy esztendős, ez biztos, továbbá az is, hogy a 2004-es évet a 94. helyen zárta a világranglistán, ehhez képest most nyolcaddöntős Melbourne-ben, szettet még nem veszített el, az adogatójátékát is csupán kétszer. Ez a harmadik Grand Slam-tornája, az első ausztráliai.
Vannak argentinok is, mindjárt három. Guillermo Coria legutóbb éppenséggel a tavalyi elődöntős Juan Carlos Ferrerót kalapálta el három sima szettben (holott az elsőben kétszer is brékhátrányba került), a minden idők legszívósabb teniszezője címre jó eséllyel pályázó Guillermo Canas is pazar formába lendült, David Nalbandiant meg már ismerjük, fantasztikus teniszező. Nyikolaj Davigyenkót viszont nem tudjuk hová tenni, legalábbis egyelőre.
Átlagos képességű játékos nyilván nem juthat Grand Slam-nyolcaddöntőbe, ahhoz pedig, hogy valaki három, relatíve sima szettben elintézze Tim Henmant, nos, ahhoz tényleg kell "némi" plusz. A vicsorításával, néhány mozdulatával Jevgenyij Kafelnyikovot idéző Davigyenkóban van plusz: energikus, ötletes, lábmunkája elképesztő (érdemes megfigyelni, hány lépést tesz a labda utolérése érdekében, már ha meg tudják számolni…), ütései csodálatosak. És akkor Rafael Nadalról nem is beszéltünk, a spanyolok szupertehetséges balkezese majd’ kicsattan az erőtől, egy szó, mint száz: ne vegyünk mérget a helyiek által várva várt Hewitt-Roddick elődöntőre.
Az alsó ág két favoritját mindenesetre a harmadik fordulóban sem fenyegette különösebb veszély, Roddick egyenesen "érinthetetlen" volt, ötször nyerte el az osztrák Jürgen Melzer adogatójátékát, ütött 22 ászt, míg Hewitt a szeszélyes Juan Ignacio Chelán lépett túl négy játszmában. Az ausztrálok hőse természetesen most is cirkuszolt: a negyedik szettben 2:2-nél úgy brékelt, hogy abban a gémben az összes labdamenet után "teleüvöltötte" a stadiont. Chela köpött is egyet Hewitt mellé (azért ez sem rossz…), az ausztrál kínosan rávigyorgott, majd egy határozott fuck you-val a maga részéről lezárta a diskurzust.
A női egyes legnagyobb klaszszisai közül egyedül Jelena Gyementyijeva szenvedett meg a továbbjutásért (a második szettben a meccsért szervált, végül kénytelen volt még egy játszmát lehúzni Daniela Hantuchovával), a többiek gond nélkül teljesítették a harmadik fordulót, Anasztaszija Miszkinának például egyetlen labdamenetet sem kellett lejátszania, mert ellenfele, Lisa Raymond hasizomhúzódás miatt visszalépett. A világelső Lindsay Davenporttal szemben alulmaradó cseh Nicole Vaidisovát mindenesetre nem árt kiemelni, hiszen a napnál is világosabb, hogy szenzációs teniszező lesz belőle, nem mellékesen, van már WTA-tornagyőzelme - holott nincs még 16 esztendős.
A nap mérkőzése
L. Hewitt (ausztrál, 3.)–Chela (argentin, 25.) 6:2, 4:6, 6:1, 6:4
1. adogatások (%-ban) 62 68
Ászok 9 1
Kettős hibák 3 3
Ki nem kényszerített hibák 37 36
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban) 74 56
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban) 50 52
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra) 181 176
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra) 144 141
Legerősebb adogatás (km/óra) 207 186
Direkt pontok (adogatásból is) 39 23
Sikeres brékpontok 7/16 3/5
Pontok/kísérletek a hálónál 27/34 12/20
Összes pontok 115 93
Mérkőzésidő (perc) 137 (36+38+26+37)
---- Szeles Mónika a 2003-as Roland Garros óta nem játszott tétmérkőzést, súlyos lábsérülése miatt többször is fontolóra vette a visszavonulását, de most azt nyilatkozta, hogy hamarosan visszatér a profik közé. A 31 esztendős, újvidéki születésű amerikai világklasszis első lépésként februárban új-zélandi bemutatótornán vesz részt, Martina Navratilovával együtt.
"Eldöntöttem, hogy még nem vonulok vissza, addig fogok teniszezni, amíg nem okoz terhet" - mondta minden idők egyik legjobbja. Szeles ez ideig 53 tornagyőzelmet aratott profiként, kilencszer diadalmaskodott Grand Slam-versenyen, először az 1990-es Roland Garroson, 16 évesen.
Pénteken egyébként Sydneyben játszott bemutatómérkőzést, amelyen rajta kívül Ken Rosewall, Peter McNamara és Mats Wilander ragadott ütőt. ---- "Borzalmas nap volt, ennél sokkal, de sokkal többet vártam magamtól. Igen, el vagyok kenődve, de nem adom fel, néhányszor még visszajövök ide" - jelezte a harmadik fordulóban elbúcsúzó Tim Henman, hogy egyszer mindenképpen szeretne eljutni a negyeddöntőig Melbourne-ben. A négy Grand Slam-torna közül ez eddig csak az Australian Openen nem sikerült neki.
"Ameddig hozom az adogatójátékaimat, nem lehet baj. Legalábbis nagy baj…" - állapította meg Andy Roddick.
"Most mondják meg, minek brillírozzak? Ez csak az első hét, ilyenkor nem lehet Grand Slam-trófeát nyerni - elveszíteni viszont annál inkább" - szaladt ki egy bölcselet Lleyton Hewitt száján.
"Pörget, emelget, márpedig ez nem az én stílusom. Butaság lett volna belemenni a tili-toliba, abban ugyanis nagyon jó, nekem meg nincs hozzá türelmem. Azt hiszem, a lehető legjobb megoldást választottam" - hangzott az Anna Smashnovát könnyedén legyőző Venus Williams értékelése.
"Elég jól érzem magam ahhoz, hogy egy ideig még folytassam a pályafutásomat. Meglátják, hamarabb fogok játszani Sampras kisfiával tétmérkőzést, mint az én fiam, Jaden…" - válaszolt elég konkrétan a visszavonulását firtató kérdésre a 35. életévében járó Andre Agassi.
"A viccet félretéve, azt szeretném elérni, hogy a gyermekeim valamire különösen nagy hangsúlyt fektessenek az életükben, legyen valami, amiért mindent megtesznek. Ha ez ráadásul a tenisz lesz, no, annak hihetetlenül örülnék, erőszakoskodni ugyanakkor nem fogok" - tette hozzá az amerikai szupersztár.
"Hogy nézek-e teniszmérkőzéseket a televízióban? Hát, nem jellemző, legfeljebb, ha nagyon unatkozom, és akkor is csak a férfimeccseket. Federert általában meg szoktam nézni, mert gyönyörű, amit csinál, annak idején pedig a Sampras-Agassi csatákért voltam oda, azokat szerintem nem lehet fölülmúlni" - vallott őszintén Marija Sarapova.
"Hát hogyne lennének terveim erre az évre?! Grand Slam-tornákat szeretnék nyerni, csupán ennyi" - válaszolt egyszerűen egy egyszerű kérdésre a világelső Lindsay Davenport, aki tavaly Wimbledonban még azt fontolgatta, hogy a 2004-es idényt követően visszavonul. ---- Férfi egyes
3. forduló: Roddick (amerikai, 2. kiemelt)-Melzer (osztrák, 32.) 6:2, 6:2, 7:5; Hewitt (ausztrál, 3.)-Chela (argentin, 25.) 6:2, 4:6, 6:1, 6:4; Coria (argentin, 6.)-Ferrero (spanyol, 31.) 6:3, 6:2, 6:1; Davigyenko (orosz, 26.)-Henman, (brit, 7.) 6:4, 6:2, 6:2; Nalbandian (argentin, 9.)-González (chilei, 23.) 6:7, 7:5, 6:2, 6:3; Canas (argentin, 12.)-R. Stepánek (cseh) 6:1, 6:1, 6:2; Kohlschreiber (német)-Lisnard (francia) 7:5, 6:3, 6:2; Nadal (spanyol)-Reynolds (amerikai) 6:1, 6:1, 6:3. A nyolcaddöntő párosítása: Federer (svájci, 1.)-Bagdatisz (ciprusi); J. Johansson (svéd, 11.)-Agassi (amerikai, 8.); Szafin (orosz, 4.)-O. Rochus (belga); Hrbaty (szlovák, 20.)-Th. Johansson (svéd, 30.); Coria-Nalbandian; Nadal-Hewitt; Davigyenko-Canas; Kohlschreiber-Roddick

Női egyes
3. forduló: Davenport (amerikai, 1.)-Vaidisová (cseh) 6:2, 6:4; Miszkina (orosz, 3.)-Raymond (amerikai, 25.) játék nélkül; Gyementyijeva (orosz, 6.)-Hantuchová (szlovák, 26.) 7:5, 5:7, 6:4; V. Williams (amerikai, 8.)-Smashnova (izraeli, 27.) 6:3, 6:0; Molik (ausztrál, 10.)-Panova (orosz) 6:3, 6:2; Sprem (horvát, 13.)-Lihovceva (orosz, 18.) 6:4, 6:3; Déchy (francia, 19.)-Schiavone (olasz, 14.) 6:3, 6:3; Schnyder (svájci, 32.)-Spears (ausztrál) 7:6, 6:3. A nyolcaddöntő párosítása: Davenport-Sprem; Molik-V. Williams; Miszkina-Déchy; Schnyder-Gyementyijeva; Kuznyecova (orosz, 5.)-Ducsevina (orosz); Farina-Elia (olasz, 15.)-Sarapova (orosz, 4.); S. Williams (amerikai, 7.)-Petrova (orosz, 11.); Linyeckaja (orosz)-Mauresmo (francia, 2.)

Férfi páros
2. forduló: B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 2.)-Karanusic, Vico (horvát, olasz) 6:0, 6:2; Llodra, Santoro (francia, 6.)-Kerr, Thomas (ausztrál, amerikai) 6:4, 6:4; Berdych, Pavel (cseh, román)-Arthurs, Hanley (ausztrál, 8.) 7:6, 7:5; Fisher, Parrott (ausztrál, amerikai)-Suk, Vízner (cseh, 9.) 7:6, 6:4; Moodie, Zimonjics (dél-afrikai, szerb-montenegrói)-Malisse, O. Rochus (belga, 12.) 6:3, 6:4; Erlich, Ram (izraeli, 13.)-Li Hjung Taik, Nieminen (dél-koreai, finn) j. n.; Beck, Szargszjan (szlovák, örmény)-Braasch, Coetzee (német, dél-afrikai) 6:4, 6:7, 7:5

Női páros
2. forduló: Birnerová, Vanc (cseh, román)-C. Black, L. Huber (zimbabwei, dél-afrikai, 2.) 6:7, 7:5, 6:3; Li Ting, Szün tien-tien (kínai, 10.)-Chladková, Kurhajcová (cseh, szlovák) 6:3, 0:6, 6:3; Medina-Garrigues, Szafina (spanyol, orosz)-Dulko, Vento-Kabchi (argentin, venezuelai, 11.) 6:1, 6:7, 6:4; Aszagoe, Srebotnik (japán, szlovén, 14.)-Dragomir-Ilie, Drake (román, kanadai) 6:4, 3:6, 7:5; Russell, Santangelo (amerikai, olasz)-Bejgelcimer, Senoglu (ukrán, török) 6:3, 6:7, 6:3

Vegyes páros
1. forduló: Stubbs, Nestor (ausztrál, kanadai, 1.)-Vinci, Pala (olasz, cseh) 4:6, 6:4, 7:6; Zvonarjova, B. Bryan (orosz, amerikai, 5.)-Gagliardi, Rodriguez (svájci, argentin) 6:2, 6:7, 7:6; Lihovceva, Zimonjics (orosz, szerb-montenegrói, 6.)-McShea, Suk (ausztrál, cseh) 6:3, 6:1; M. Navratilova, Mirnij (amerikai, fehérorosz, 7.)-Daniilidu, Woodbridge (görög, ausztrál) 6:4, 6:4; Husarová, Friedl (szlovák, cseh, 8.)-Loit, Etlis (francia, argentin) 7:5, 6:3; 4:6, Liu Nan-nan, Lü Jen-hszün (kínai, tajvani)-Schett, Knowle (osztrák) 6:1, 7:6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik