Hewitt: Pat Cash nyomdokain

G. P.G. P.
Vágólapra másolva!
2003.09.21. 22:25
Címkék
A Davis-kupa két elődöntője vasárnap is tartotta magát a hagyományokhoz, a nézők Ausztráliában drámai módon megfordított mérkőzésnek, Spanyolországban pedig egy hatalmas meglepetésnek lehettek tanúi. Végül itt is, ott is az utolsó napra előnnyel forduló hazai válogatott nyert, de amíg Melbourne-ben az utolsó egyesnek már nem volt tétje, addig Málagában  micsoda különbség  az argentinok teljesen váratlan egyenlítése miatt Carlos Moyá ki-ki meccsre kényszerült.
A vasárnapi utolsó egyest megnyerô Carlos Moyá repítette a döntôbe a spanyolokat
A vasárnapi utolsó egyest megnyerô Carlos Moyá repítette a döntôbe a spanyolokat
A vasárnapi utolsó egyest megnyerô Carlos Moyá repítette a döntôbe a spanyolokat
A vasárnapi utolsó egyest megnyerô Carlos Moyá repítette a döntôbe a spanyolokat
A vasárnapi utolsó egyest megnyerô Carlos Moyá repítette a döntôbe a spanyolokat
A vasárnapi utolsó egyest megnyerô Carlos Moyá repítette a döntôbe a spanyolokat
Roger Federer nagyszerűen kezdett, wimbledoni bajnokhoz méltó eréllyel teniszezett a sokáig csak vergődő Lleyton Hewitt ellen, egészen 7:5, 6:2, 5:3-ig. Ekkor, az utolsó pillanatban az elkeseredetten küzdő ausztrál elvette a svájci adogatását, és a rövidítésben megnyerte a játszmát. A negyedik szett hasonlóan szoros volt, 7:5-tel lett Hewitté, s innentől fogva nem volt megállás. A Rod Laver Arenában tomboló közönség buzdításától kísért, valósággal szárnyaló ausztrál 6:1-re hozta az ötödiket, Federernek ekkor már esélye sem volt, s úgy tűnt, nem is igen hisz a győzelemben. Négy és fél órán át tartott az irdatlan csata, amelynek végén John Fitzgerald szövetségi kapitány végre a magasba emelhette tanítványát, akárha a kupát tartotta volna már a kezében. (Az persze még odébb van: több mint két hónap múlva rendezik majd a spanyolok elleni finálét, mégpedig ugyanitt.)
Hewitt azzal kezdte a nyilatkozatát, hogy ez a siker a 2001-es US Open- és a 2002-es wimbledoni diadalát is felülmúlta. "Mindenki tudja, milyen sokat jelent nekem a Davis-kupa. Semmihez sem hasonlíthatom az érzést, amit akkor éreztem, amikor a mérkőzésért szerváltam” – folytatta boldogan, majd arról beszélt, hogy egy 17 évvel ezelőtti, ugyancsak ötszettes Davis-kupa-meccsből merített ihletet a hátrányból való felálláshoz. "Pat Cash 1986-ban a svéd Mikael Pernfors ellen művelt hasonlót. Számtalanszor megnéztem annak a találkozónak a felvételét, szerintem az összes ütésre külön-külön emlékszem. Félelmetes volt, ahogy Cash visszajött a vesztett állásból, az emlék pedig nagyon inspirált ma engem. Eleinte elég ideges voltam, a második játszmában meg az volt a baj, hogy az ellenfelem szinte ellenállhatatlanul teniszezett” – így Hewitt. Marc Rosset, a legyőzött svájciak kapitánya csak ennyit fűzött hozzá a történtekhez: "Nem tudom, Hewitt képes lett volna-e ugyanezt végigcsinálni egy átlagos tornán. De hát ez teszi különlegessé a Davis-kupát.” Az utolsó egyesből Todd Woodbridge és Michel Kratochvil csak egy szettet játszott le, előbbi ugyanis sérülés miatt feladni kényszerült a találkozót.
Néhány kontinenssel odébb már az is meglepetést okozott, hogy a jól hangzó Albert Costa, Alex Corretja duó szombaton kikapott a Lucas Arnold, Agustin Calleri argentin párostól – vasárnap pedig folytatódott a csoda. A két legjobb játékosukat, David Nalbandiant és Guillermo Coriát nélkülöző dél-amerikaiak háromjátszmás meccsel egyenlítettek, úgy, hogy Calleri a Roland Garros-győztes, azaz salakon félelmetes Juan Carlos Ferrero ellen győzött gyakorlatilag teljesen simán. "Ez volt életem legfontosabb összecsapása” – jelentette ki Calleri, akinek a mozgásán nem látszott, hogy mindöszsze 19 órát pihent a páros után.
Ferrero szerencséjére Carlos Moyá szintén gond nélkül intézte el Gaston Gaudiót a mindent eldöntő egyes során, így a spanyolok 2000 után ismét eljuthatnak a végső győzelemig, bár az ausztrálok odahaza kétségtelenül esélyesebbek lesznek. "Moyá úgy játszott, mint egy világelső. Azt hiszem, ma bárkit megvert volna” – vélte Gaudio.

Davis-kupa, Világcsoport, elődöntő
Ausztrália–Svájc 3–2

Melbourne, kemény pálya. Péntek: Hewitt–Kratochvil 1–0, Philippoussis–Federer 1–1. Szombat: Arthurs, Woodbridge–Federer, Rosset 2–1. Vasárnap: Hewitt–Federer 5:7, 2:6, 7:6, 7:5, 6:1, Woodbridge–Kratochvil 4:6-nál Woodbridge feladta

Spanyolország–Argentína 3–2
Málaga, salak. Péntek: Ferrero–Gaudio 1–0, Moyá–Zabaleta 2–0. Szombat: Corretja, A. Costa–Arnold, Calleri 2–1. Vasárnap: Ferrero–Calleri 4:6, 5:7, 1:6, Moyá–Gaudio 6:1, 6:4, 6:2
Az Ausztrália–Spanyolország döntőre Melbourne-ben kerül sor, november 28. és 30. között.

WTA-torna, Polo Open, Sanghaj (585 000 dollár, kemény pálya)
Döntő: Gyementyijeva (orosz, 1. kiemelt)–Rubin (amerikai, 2.) 6:3, 7:6

ITF-future-torna, a Raiffeisen GP 4. állomása, Sopron (15 000 dollár, salak)
Selejtező, második forduló. A magyarok eredményei: Kellner Ádám–Feo-Bernable (spanyol) 7:6, 7:5, Hultai Gergely–Domschitz Gergely 6:0, 6:0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik