Téli olimpia: Valijeva megtörte a csendet, és nyílt levélben mondott köszönetet

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.02.21. 14:53
null
Látjuk még <strong>Valijevát</strong> a jégen! (Fotó: Árvai Károly)
Mint ismert, a műkorcsolyázók női versenyében hatalmas meglepetésre (az előzmények ismeretében viszont nem) Kamila Valijeva csak a negyedik helyen zárt, miután a kűrben többször is hibázott. Az oroszok 15 éves Európa-bajnoka most megtörte a csendet és nyílt levélben mondott köszönetet az elmúlt napokban kapott sok-sok támogatásért.

„Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki velem volt ebben a nehéz időszakban – kezdte nyílt levelében Kamila Valijeva, aki oroszul és angolul is köszönetet mondott. – Azoknak, akik mellettem voltak és nem hagyták, hogy összetörjek. Azoknak, akik támogató üzenetet írtak, azoknak is, akik csak gondoltak rám, akik imádkoztak értem és akik hittek bennem. Köszönöm a szurkolóimnak, a családomnak és a barátaimnak, az edzőimnek, az egész orosz csapatnak, a hazámnak és a világon mindenkinek. MINDENT KÖSZÖNÖK! ÖRÖKKÉ HÁLÁS LESZEK EZÉRT! Mindig emlékezni fogok erre, hálás leszek nektek, és nektek fogok korcsolyázni.”


Nyílt levelét nem sokkal egy másik Instagram-poszt előzte meg, ebben kizárólag oroszul fogalmazta meg a gondolatait.

Jó újra mosolyogva látni! (Fotó: instagram.com/kamilavalieva26)
Jó újra mosolyogva látni! (Fotó: instagram.com/kamilavalieva26)

„Véget ért az első olimpiám, és szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik végig kísértek az utamon, hiszen egy sportoló számára ez a legfontosabb esemény – írta Valijeva, aki ezt követően Eteri Tutberidzével kezdve köszönetet mondott az edzőinek. – Ti abszolút mesteri vagytok a szakterületeteknek. És ti nemcsak edzetek engem, hanem azt is megtanítjátok, hogy hogyan győzzem le az akadályokat, amelyet nem csupán a sportban kamatoztathatok, hanem az életben is. Mellettetek védve érzem magam, és azt is érzem, hogy bármilyen próbatételt teljesíteni tudok. Köszönöm, hogy erőssé tesztek engem!”


VALIJEVÁT HŐSKÉNT FOGADTÁK OROSZORSZÁGBAN PÉNTEKEN

ELŐZMÉNYEK

A 15 éves Kamila Valijeva a doppingbotránya miatt eseménydús napokon van túl, de végül a csapatverseny után egyéniben is elindulhatott. Eteri Tutberidze tanítványáról egy héttel ezelőtt derült ki, hogy egy december végén adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult. Ezért a pekingi csapatverseny érmeit nem adták át – az oroszok megnyerték a viadalt –, s sokáig kérdéses volt, hogy folytathatja-e szereplését a játékokon. Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta a határozatot.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) pénteken jelentette be, hogy Valijeva mintájában a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. Ezt a szert a szívizom kezelésére szokták alkalmazni, egészséges ember szervezetében pedig javítja a vér oxigénellátását – ennek elsősorban a felkészülési időszakban van jelentősége.

A lausanne-i székhelyű CAS jelezte azt is, hogy döntésében kivételes körülmények játszottak szerepet, ezek egyike, hogy a WADA szabályai szerint Valijeva védett személynek számít. A CAS azt is kiemelte, hogy a doppingvizsgálat eredményét szerencsétlen időpontban jelentették be. A bíróság ugyanakkor magát a doppingesetet nem vizsgálta.

A NOB később azt közölte, hogy azokban a számokban, amelyekben Valijeva szerepel, az ügyének teljes lezárása után lesz majd éremosztás. Az ötkarikás testület „helytelennek” tartaná a pekingi olimpia alatt megtartani ezeket az éremátadó ceremóniákat.

VALIJEVA SZABAD PROGRAMJA

Valijeva a kűrt az élről várhatta, de a nyomás még nagyobb volt rajta, mint a rövid program előtt. Ez meg is mutatkozott a korcsolyázásán, többször is hibázott, utána pedig előtörtek belőle az érzelmek. Miután meglátta, hogy a dobogóról is lecsúszott, még inkább…

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
MŰKORCSOLYÁZÁS, NŐK

1. Anna Scserbakova (Orosz csapat) 255.95 pont
2. Alekszandra Truszova (Orosz csapat) 251.73
3. Szakamoto Kaori (Japán) 233.13
4. Kamila Valijeva (Orosz csapat) 224.09
5. Higucsi Vakaba (Japán) 214.44
6. Ju Jung (Dél-Korea) 2013.09

A Nemzeti Sportot tudósította a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik