Sí: ennél szebb ajándékot nem kaphatott a 110 éves szövetség – Fürstner József

Vágólapra másolva!
2023.02.02. 11:55
null
Fürstner József (Fotó: Nemzeti Sport)
Fürstner József elnök szerint szebb születésnapi ajándékot nem kaphatott volna a 110 éves Magyar Síszövetség, mint hogy Bányai Attila múlt szombaton aranyérmet nyert az olaszországi téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF).


Fürstner József
csütörtök reggel az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában kiemelte, különösen nagy siker, hogy szuperóriás-műlesiklásban született a diadal, mert gyorsasági számban még ritkább, hogy kis nemzet képviselője győzzön. Hozzátette, ebben a sportágban ráadásul egy európai verseny szinte világeseménynek számít.

„Bányai Attila személyében kitűnő és kivételes sportemberről van szó, aki vitorlázásban is korosztályos Európa-bajnok. Ugyanilyen fontos a családi elköteleződés, mert a karrier elején a családi támogatás meghatározó. Amikor a versenyző már le tud tenni eredményeket az asztalra, akkor tud segíteni a szövetség
– adta meg a siker két legfőbb okát Fürstner.

Most a fő feladatunk, hogy megtaláljuk azokat a támogatókat, amelyek segíteni tudják ezt a gyönyörűen induló pályafutást”
.

Fürstner úgy vélekedett, 16 éves korig a magyar sízők abszolút tudják tartani a lépést a nemzetközi élvonallal, onnantól viszont nagy a lemaradás, mert ebben a korban kezdődik a költségek olyan szintű emelkedése, amit általában sem a családok, sem a klubok, sem a szövetség nem tud megugrani.

„Ha nem a sípályán lakik a versenyző, nem tud kiemelkedő eredményt elérni. Attila vállalta ezt az életmódot, egy bentlakásos iskolában a hegytetőn éli az életét. Ilyen esetben, ha az elhivatottság, a tehetség és a szerencse is összejátszik, akkor megszülethetnek a kimagasló eredmények” – fogalmazott Fürstner, aki arról is beszámolt, hogy fel kell építeni egy támogatói kört, mert az utánpótlás a 700 ezer magyar sízőnek is köszönhetően biztos lábakon áll.

Megjegyezte, népszerűsíteni kell a sportágat, a nagyközönség érdeklődését meg kell nyerni, mert ez is kell a támogatókhoz, éppen ezért nagyszabású programon dolgoznak, hogy az iskolákban bemutassák a síelés különböző változatait.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik