A testület csütörtökön közölte, Viljukina és Romanova eltiltása esetében a konkrétumok hiányoznak, csak gyanú van arra, hogy megsértették a doppingszabályokat.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a két sportoló által állítólag elkövetett cselekedetek egyike sem bizonyítható” – fogalmazott a CAS hozzátéve, hogy az olimpiai érmeiktől megfosztott sportolók szocsi olimpián egyéniben elért eredményeit vissza kell állítani.

Zajceva esetében a bíróság kimondta, hogy doppingvétséget követett el, ugyanakkor az eltiltása az örökös helyett csak a 2018-as, pjongcsangi ötkarikás játékokra szólt.

A három sílövő a váltó tagjaként ezüstérmet szerzett 2014-ben, Szocsiban, ám ettől utólag megfosztották őket. Viljukina emellett a sprintversenyben is második lett, ezt az érmét a mostani döntés értelmében visszakaphatja.

A sportolók még 2017 decemberében fordultak a CAS-hoz, miután egy hónappal korábban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) több mint húsz orosz versenyzőt – bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt – tiltott el örökre az olimpiai játékoktól, továbbá megsemmisítette szocsi eredményeiket doppingvétség miatt.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.