A WADA Valijeva olimpiai aranyának törlését is kérte a CAS-tól

V. J./MTIV. J./MTI
Vágólapra másolva!
2023.02.21. 16:58
null
Kamila Valijeva (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázó doppingügyében. A CAS keddi közlése szerint a WADA kifogásolta az Orosz Doppingellenes Ügynökség azon megállapítását, miszerint Valijeva „nem volt vétkes vagy gondatlan” az ügyben, amely beárnyékolta a tavalyi ötkarikás játékokat. A WADA ennek nyomán négyéves eltiltás kiszabását kérte, továbbá a sportoló eredményeinek törlését a mintaadás dátumától, azaz 2021. december 25-től kezdve, ami magában foglalja a pekingi téli olimpiát is.

 

A 16 éves Kamila Valijeva tavaly februárban aranyérmet nyert az orosz csapattal a kínai fővárosban, majd egyéniben negyedik lett, miután a két verseny között kiderült, a két hónappal korábbi doppingmintája pozitív eredményt hozott. A CAS – többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ellenében – jóváhagyta az Európa-bajnok Valijeva szereplését, ugyanakkor a NOB nem tartott éremátadó ceremóniát abban a számban, amelyben Valijeva is dobogóra állhatott.

A botrány következtében a nemzetközi sportági szövetség tavaly júniusban úgy határozott: fokozatosan 15-ről 17 évre emeli a minimum korhatárt a felnőttversenyeken. A döntés szerint a 2023–2024-es idényben 16, a 2024–2025-ös kiírásban pedig 17 év lesz az alsó korhatár. A következő, 2026-os téli olimpián így már csak a 17 évesnél idősebbek indulhatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik