Ekker: „Nem bírtam nem mosolyogni”

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2024.01.30. 11:29
Ekker Léna a 14. helyen zárt (Fotó: MOB-Média/Szalmás Péter)
Noha zajlanak még versenyek az elkövetkező két napban, és természetesen a záróünnepség is hátra van, magyar szempontból kedden véget ért a kangvoni ifjúsági téli olimpia. Ezen a napon sífutásban, műkorcsolyában és curlingben voltunk érdekeltek.

Nem tudott nem mosolyogni. A közönség szívébe már a rövid program során belopta magát, és a szeretethullám csak fokozódott, ami teljesen feldobta a műkorcsolyázó Ekker Lénát. A kűr során végig fülig ért a szája, még akkor sem vesztett lendületet, amikor a programja elején a tripla flip duplára sikerült, hanem összeszedte magát, és azonnal kijavította a hibát.

„Úgy jöttem ide, hogy ezt már tényleg csak élvezni akarom, mert ez az utolsó alkalom, hogy itt jégre léphetek – nyilatkozta a kűrje végén Ekker Léna, aki egy helyet javítva a 14. helyen végzett. – Az utolsó két edzés nagyon jól sikerült, mindenképp meg akartam mutatni, hogy mire vagyok képes. Az első ugrást azonban kicsit elkapkodtam, mondtam is magamnak, hogy na jó, szedd össze magad, Léna, és sikerült is, mert utána rendben volt a kűröm. A közönség megint elképesztő volt, nem bírtam nem mosolyogni, nagyon sokat jelentett, hogy így szerettek a nézők. És annak is örülök, hogy sikerült megelőzni a francia lányt és ezáltal eggyel előrébb léptem.”

Curling vegyes párosunk, Nagy Lola és Kárász Raul a britekkel, a Callie Soutar, Ethan Brewster kettőssel mérte össze tudását. És nem babra ment a játék – a mieinknek mindenképp nyerniük kellett (volna) a továbbjutáshoz. Sajnos azonban az első endben 4:0-ra elhúztak a britek, és onnantól kezdve a mieink már csak futottak az eredmény után.

„Az első endben nagyon nagy hibát követtünk el, az utolsó előtti dobásnál volt egy rossz hívás, amivel tulajdonképpen el is vesztettük a meccset, onnantól már csak futottunk az eredmény után. Nagyon sajnálom, nem így terveztük – nyilatkozta Kárász Raul.Talán azzal nyugtathatom magam egy kicsit, hogy a csehek legyőzték a kanadaiakat, úgyhogy matematikailag sem volt esélyünk a továbbjutásra, de azért mégiscsak jó lett volna megnyerni ezt az utolsó csoportmeccset.”

„Verhetőek lettek volna a britek, ha nem követünk el ennyi hibát. Voltak jó endek és voltak rosszak is a mi szempontunkból, de a legelső tényleg meghatározta az egész mérkőzést – tette hozzá Nagy Lola. – Négy-nulláról még vissza lehet jönni, jó néhány példa van rá, de nekünk most nem sikerült. Sokat tanultunk ezalatt az ifjúsági olimpia alatt, nehéz meccseket játszottunk, nagy közönség előtt, ami érdekes tapasztalás volt, de a lényeg, hogy megtanultuk, jobban kell „olvasni” a jeget ahhoz, hogy jobb eredményt érjünk el.”

Sífutóinkra a klasszikus szám (7.5 km) várt a hegyekben: mínusz 13 fokban rajtoltak, de szerencsére napsütésben, így nem volt kellemetlen a hideg. A lányoknál Bere Larissza a 41., míg Gaál Dóra az 59. helyen ért célba.

„Jobbra számítottam a 41. helynél, mert a hosszú táv általában jobban megy, mint a sprint, de nem úgy alakult, ahogy elterveztem, valahogy nem volt erőm – nyilatkozta Bere Larissza.Csalódott vagyok, de mindegy, tanultam ebből is. A pálya egyébként nagyon nehéz volt, de az időjárás nekünk kedvezett, rajtam múlt, hogy nem végeztem előrébb.”

Gaál Dórának ez volt a harmadik versenye klasszikus számban, úgyhogy örült az 59. helyezésnek, annak meg végképp, hogy a pálya széléről nagyon sokan szurkoltak nekik – nemzetiségtől függetlenül.

„Ma is az volt a célom, hogy a legjobb hatvanba bekerüljek, ami sikerült is – mondta Gaál Dóra.A pálya nem volt könnyű, rögtön az elején volt két elég kemény emelkedő, és lefelében is volt egy nehéz kanyar, de sikerült jól bevennem. Örülök az eredménynek, mert nem sok ilyen versenyen vettem részt eddig.”

Holló Martin 64. helye jobb, mint az előző napi sprintben, annak ellenére, hogy az egyik kanyarban elesett, és eltört a botja. Szerencsére azonban gyorsan jött a segítség.

„Az egyik kanyarban elestem és eltört a botom, de valamelyik osztrák edző pont ott állt, és adott egyet, ami szerencsére éppen a méretem volt – nyilatkozta Holló Martin. Fejben egy-két percre szétestem, de néhány száz méterre ott állt az edzőm, adott néhány jó tanácsot, úgyhogy sikerült összeszedni magam és mentem tovább. Szerintem összességében egész jól síeltem, akikkel korábban együtt edzőtáboroztam, azok elég közel voltak hozzám, néhányat meg is előztem. Ha nincs az esés, körülbelül három hellyel végezhettem volna előrébb.”

A Team Hungary tehát befejezte a szereplését a gangwoni ifjúsági téli játékokon, amelyen a 3x3-as lány jégkorongválogatottat ifjúsági olimpiai bajnokká koronázták, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Major Dominik pedig bronzérmet szerzett.

IV. IFJÚSÁGI TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOK, GANGWON
Curling. Vegyes páros. Csoportmérkőzés: Nagy-Britannia–Magyarország 8:4 (4:0, 0:1, 2:0, 1:0, 0:2, 1:0, 0:1, X:X)

Műkorcsolya. Szabadprogram. Lányok: 1. Shimada Mao (Japán) 125.94, 2. Jia Shin (Korea) 125.35, 3. Sherry Zhang (Egyesült Államok) 123.48, …14. Ekker Léna (Magyarország) 90.83

Sífutás. Klasszikus (7.5 km). Fiúk: 1. Jakob Elias Moch (Németország) 19:47.2, 2. Jona Müller (Németország) 5.4 másodperc hátrány, 3. Quentin Lespine (Franciaország) 6.9 mp h., …64. Holló Martin (Magyarország) 5:20.9 p h. Lányok: 1. Nelli-Lotta Karppelin (Finnország) 22:19.6, 2. Agathe Margreither (Franciaország) 10.5 mp h., 3. Annette Coupat (Franciaország) 12.7 mp h., …41. Bere Larissza (Magyarország) 3:27.4 p h., …59. Gaál Dóra (Magyarország) 7:13.9 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik