Real Madrid: megjött az „új Kaká”, találtak neki egy kiskaput

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.01.21. 17:00
null
Reinier a Real Madrid legújabb szerzeménye (Fotó: AFP)
Újra kinyílott a világ második legkedveltebb ablaka, a labdarúgás nevű sportág téli átigazolási ablaka, így jelentkezünk szokásos topligás transzfer-összefoglalónkkal. Mint rendesen, a Premier League-é volt a kezdés joga, majd a Serie A legértékesebb csapatával foglalkoztunk, aztán a Bundesligába látogatunk el hasonló okokból, hogy megérkezzünk Monacóba, majd Spanyolországban zárjunk.

 

Egy olyan nagy klubnál, mint a REAL MADRID, a cél a minden is – erről edzők sora tudna mesélni szomorú homlokkal, akik bajnoki cím vagy éppen Bajnokok Ligája-aranyérem után távoztak, a szokásos közös megegyezéssel.

Azt azért nem mondhatjuk, hogy a mostani elnök, Florentino Pérez ne szórná a pénzt a csapatért: talán a Real fizet a legjobban az egész világon, és csak az elmúlt nyáron 308 millió euróért vett játékosokat – az eladásból befolyó 130 millió elég lehetett aláírási és ügynöki pénzekre. Elgondolkodtató, hogy ennyi pénzért a kezdőcsapatba sokak szerint kimondottan csak Eden Hazard érkezett: Luka Jovics óriási csalódás, de eleve a kispadra vették, Éder Militao, Rodrygo és Alphonse Areola mellé – nagy kérdés, hogy a gálatizenegynek Ferland Mendy vagy Marcelo-e a tagja. Alberto Soro és Kubo Takefusza azonnal kölcsönbe került, és még azt a luxust is megengedhette magának a klub, hogy a kölcsönből visszatértek közül Theo Hernándezt és Mateo Kovacicot eladják, Martin Ödegaardot pedig ismét kölcsönadják.

Apropó, Ödegaard: az egykori norvég csodagyerek elbírta a nyomást, jót tett neki a sok „kölcsönjátéklehetőség”, értéke a Transfermarkt szerint már 50 millió euró, a Real Sociedad színeiben 9 kanadai pontnál tart az idényben, 21 éves létére 22-szeres felnőtt válogatott. És abszolúte nem biztos, hogy lesz helye a Real Madridban, ha a nyáron visszatér – ha visszatér egyáltalán, két évre adták kölcsön tavaly –, lévén Kroos, Isco, Modric, Brahim Díaz, James Rodríguez és Marco Asensio, valamint az akkor visszatérő Soro (és talán Dani Ceballos!) mellé új támadó középpályást vett a klub: a brazil Reiniert.

Megvalljuk töredelmesen, a brazil futball 176. új Zicójáról először az átigazolási hírekből hallottunk, amikor a nyáron a klubja, a Flamengo visszautasította a Everton 30+10 millió eurós ajánlatát, ekkor lehetett sejteni, egy topcsapat érdeklődése miatt. A brazil klub akkor 70 millió eurót kért a 17 éves üstökösért! Reinier azóta picit idősebb, még nőtt is egy kicsit, közelít a 190 centiméterhez, bemutatkozott a felnőttek között (14 bajnoki, 6 gól, 2 gólpassz, 708 perc alatt), brazil bajnok, Libertadores-kupa-győztes és sokkal olcsóbb lett, noha tavaly novemberben meghosszabbította a szerződését, ami eredetileg idén decemberben járt volna le.

A hírek szerint Real mindössze 30 millió eurót fizetett, az ügynöké és a játékosé ebből (egy német forrás szerint e fölött) 3-3 millió, Reinier pedig csak azért most kerül Spanyolországba, mert csupán a napokban töltötte be a 18. életévét.

Nincs EU-s útlevele, ő a negyedik ilyen a keretben (Jovics szerb, ám más elbírálás alá esik a nevezetes Lisszaboni Szerződés 39. cikkelye szerint). Öt nem EU-s labdarúgó a maximum egy keretben, ám egy mérkőzésre legfeljebb három nevezhető: Mariano Díaz, Marcelo, Casemiro, James Rodríguez, Federico Valverde már bír spanyol útlevéllel, Éder Militao, Vinícius Junior és Rodrygo még nem. Illetve akad egy kibúvó, mint mindig mindenütt: ha a 23 éven aluli játékost a tartalékok közé regisztrálják, akkor onnan bármennyiszer „feljátszhat” a profik közé.

 

Reiniernek a 30 millió a kivásárlási ára volt, a PSG, a Roma, a Juventus, az Inter, a Manchester City és Barcelona, Atlético Madrid páros is érdeklődött iránta. „Nagyszerű vételt csapott a Real, csak gratulálni lehet hozzá. Nagyon vékonynak tűnik első látásra, de erős és kitartó, meglepett engem, hogy mindig a jó helyre rúgja a labdát tizenhét éves kora ellenére is. Folyamatosan fent van a feje, a gólhoz vezető utat keresi” – dicsérte meg őt csapattársa, a veterán Filipe Luís, még két héttel ezelőtt!

A Marca szerint az új brazil gyémánt egyelőre a tartalékok közé kerül (lásd fentebb…), Reiniernek volt kitől örökölnie a tehetségét, édesapja, Mauro Brasília 1985-ös futsalvilágbajnok. Ő maga a világ harmadik legértékesebb U18-as játékosa Ansu Fati és Eduardo Camavinga után, egyben a Real téli transzferrekordere Klaas-Jan Huntelaar (2008, 27 millió euró), Fernando Gago (2005, 20.5) és Lassana Diarra (2008, Portsmouth) előtt.

Érdekes, hogy a Renier, Real Madrid kapcsolatra 242 ezer találatot hoz a legnagyobb internetes kereső, a Reiner, Real Madridra majdnem négymilliót, a legélvezetesebb mellélövés kétségkívül a Slayer Raining Bloodja. A játékos teljes neve Reinier Jesus Carvalho, de biztosan nagyon sokat hallunk majd a Real „új Kakájáról”, aki a Realhoz majd csak februárban csatlakozik az U23-as brazil válogatott olimpiai kvalifikációs tornája miatt.

Andrij Lunyin és Jorge de Frutos kölcsönből kölcsönbe került a több játéklehetőségért (Luca Zidane-nak sokkal jobban megy a Santanderben), Modricért a nyárra már bejelentkezett az Inter, januárra három MLS-klub és José Mourinho Tottenhamje, Donny van de Beek kategorikusan cáfolta, hogy megszületett volna a megegyezés az Ajax és a Real között az ő nyári, 55 millió eurós transzferéről, de azt elárulta, hogy a Real és a Manchester United érdeklődik iránta – utóbbi klub pedig attól határolódott el, hogy vinné Gareth Bale-t, Marcus Rashford sérülése ide vagy oda; a walesi ügynöke egyébként is kizárt bármiféle januári Bale-mozgást.

Posztról posztra: nagy a verseny, világbajnok is a kispadon (Transfermarkt, IV: középhátvéd, LV: balhátvéd, RV: jobbhátvéd, M: középpályás, DM: szűrő, OM: támadó középpályás, ZM: középső középpályás, HS, MS: középcsatár, A: szélső)
Posztról posztra: nagy a verseny, világbajnok is a kispadon (Transfermarkt, IV: középhátvéd, LV: balhátvéd, RV: jobbhátvéd, M: középpályás, DM: szűrő, OM: támadó középpályás, ZM: középső középpályás, HS, MS: középcsatár, A: szélső)


A nyáron tér vissza kölcsönből Dortmundból Asraf Hakimi, a Bayern vinné, a Mundo Deportivo szerint 45 millióért, miközben a dortmundiak tapogatózó ajánlata 30 milliós volt. A német Sport1 előállt egy friss információval: ha Hakimi kellene a Realnak, akkor nekik jó lenne onnan az amúgy is létszámfölöttiÁlvaro Odriozola. Spanyol lapok szerint máris kölcsönvenné a Sevilla és a Bilbao, a hétfői edzésen is talán ezért nem jelent meg védő.

A Realnak is van védőkiszemeltje: a Sevilla Diego Carlosa, a brazil természetesen Sergio Ramos utóda lenne.

Több mint kiszemelt már a Málaga szélsője, az U19-es válogatott Hugo Vallejo, neki a szerződése lejár a nyáron – klubja ezért nem számol a „gyönggyel” (így ír róla a spanyol sajtó), a Real most leigazolná máris, és kölcsönadná a Deportivo La Corunának. Jesús Vallejo kölcsönből visszatérhet a Wolverhamptontól, hogy többet futballozzon (a Marca értesülései szerint a Real a sok balul elsült kölcsönadás miatt új irány- és alapelveket épít be ezentúl az ilyen transzferekbe), a Leganés és a Granada tárt karokkal várja kölcsönbe.

Itt említsük meg, hogy néhány hónap múlva visszatér kölcsönből az ifjú karmester, Óscar Rodríguez, aki remekül játszik a Leganésben, bekerült az U21-es válogatottba, Sergio Reguilón a Sevillából a felnőttválogatott keretbe került be, Kubo is szerzett néhány kanadai pontot a Mallorcában, a Transfermarkt szerint a nyár óta majdnem megnyolcszorozta az értékét, amely már 15 millió euró.

Brahim Díazt kölcsönvette volna a Getafe, mint azt a kiscsapat elnöke elárulta, a Real rábólintott – a játékos nem. Vinné még B. Díazt a Rayo Vallecano is, Mariano Díazt a Lyon kérte kölcsön, de a Monaco, az Espanyol, a Benfica, a Leganés és a Betis is hasonló jókban gondolkodik, James Rodríguezért az Everton jelentkezett be, de a húszmilliós opciót tartalmazó kölcsönajánlatra nem bólintott rá a Madrid. Rodríguez legújabb kérője a hírek szerint az Arsenal. Ha őt és Bale-t eladja a Real, inkább a nyáron, lesz pénz a következő nagy célpontra, Timo Wernerre. Ennek sokkal-sokkal több esélyét látjuk, mint Sadio Mané megvételének, vagy annak, hogy Iscót az érte az angol sajtó szerint felajánlott 50 millió euróért elkótyavetyélik a Chelsea-nek…

Mourinho a madridi kapcsolatait egy spanyol lap szerint arra is fel szeretné használni, hogy megvegye még januárban Luka Jovicsot.

A Real és a Barca is felfigyelt a Fluminense támadójára, Marcos Paulóra, érte tavaly José María Bakero, az FC Barcelona sportigazgatója tett egy ötmillió eurós ajánlatot Brazíliában, de a klubja még nyolcmillióért sem adta – a Leipzig helyi fiókcsapatának, az RB Bragantinónak. A támadó egyébként portugál U-válogatott!

Február végén visszatér Hazard, éppen a BL végjátékára lendülhet versenysúlyba és formába, a belga őszintén elismerte, hogy felszedett öt kilogramm súlyfölösleget a nyáron, eme tényt eleddig sikerrel elrejtette a közvélemény elől. Asensio talán az idény végére épül fel, ő az Európa-bajnoki részvételben reménykedik.

Egyes angol lapok újrakezdték a Paul Pogba-sagát, sok pénzt és egy cserejátékost vizionálva a Bale, Isco, Modric, Kroos sorból, spanyol szakértők szerint Pogbára nincs is szükség Federico Valverde miatt. Akkor már inkább Christian Eriksen…

Kiszemelt a spanyol sajtó szerint a tél nagy felfedezettje, a rennes-i Camavinga, a Real két vezető megfigyelőjét küldte el meglesni őt, elnöke 60 millió eurót kér érte (tehát negyvenet…). A francia fiatalokat egyébként is aranyáron mérik: Boubakary Soumarét a nyáron a Lille 40 millióért sem engedte el a Wolverhamptonhoz, a két játékos most együtt erősíti a francia U21-es válogatottat.

A L'Équipe szerint a védekező középpályás Soumaré José Mourinho nagy kedvence, de a Real is vinné.

Csak 22 esztendős, de 50-60 milliós mutatvány lenne a klasszisígéret középső középpályás, Rúben Neves megvétele, ez az ügyet a nagy Jorge Mendes bonyolítja (úgy, hogy ő borzasztóan jól járjon), a Lille támadójának, Victor Osimhennek az árát az angol érdeklődők verhetik 40 millió euró fölé, klubtársa, a védő Gabriel Magalhaes is Real-célpont egyesek szerint. Egy nigériai és egy brazil, a Marca szerint már intézik Madridban a spanyol útlevelet Vinícius Juniornak…

Érdemes hosszú távra tervezni, a 13 éves tehetséget, Ethan Mbappét fel akarja venni akadémiájára a csapat. Lehet találgatni, miért, kiért is…


 

SPANYOLORSZÁG, LA LIGA
TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2020

ALAVÉS
Érkezett:
Kölcsönbe:Ismael Gutiérrez (Betis),Víctor Camarasa (Betis), Roberto (West Ham United)
Távozott: Mubarak Wakaso (Csiangszu Szuning, 1 000 000)
Kölcsönbe:
Antonio Sivera (Almería), John Guidetti (Hannover)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Távozott:

ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Távozott:

FC BARCELONA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Arda Turan (Basaksehir)
Távozott:
Kölcsönbe: Carles Alena (Betis), Jean-Clair Todibo (Schalke, 1 500 000)

BETIS
Érkezett: Guido Rodríguez (CF América, 4 500 000)
Kölcsönbe: Carles Alena (Barcelona)
Kölcsönből vissza:Víctor Camarasa (Crystal Palace)
Távozott:
Kölcsönbe: Wilfrid Kaptoum (Almería, 500 000 euró),Ismael Gutiérrez (Alavés),Víctor Camarasa (Alavés)

CELTA VIGO
Érkezett:
Kölcsönbe: Jeison Murillo (Sampdoria)
Távozott: Claudio Beauvue (Deportivo La Coruna, i.), Stanislav Lobotka (Napoli, 20 000 000)

EIBAR
Érkezett:
Kölcsönbe: Sebastián Cristóforo (Fiorentina)
Távozott:

ESPANYOL
Érkezett: Raúl de Tomás (Benfica, 20 000 000 euró), Leandro Cabrera (Getafe, 9 000 000)
Távozott:

GETAFE
Érkezett:
Kölcsönbe:
Oghenekaro Etebo (Stoke City), Deyverson (Palmeiras)
Távozott: Markel Bergara (visszavonult), Leandro Cabrera (Espanyol, 9 000 000)
Kölcsönbe:Raúl Garcia (Real Valladolid)

GRANADA
Érkezett:
Kölcsönbe: Dimitri Foulquier (Watford)
Távozott: Adrián Ramos (CD América, ingyen)
Kölcsönbe:Bernardo Cruz (Numancia)

LEGANÉS
Érkezett:
Távozott:
Sabin Merino (Deportivo La Coruna), Jusszef en-Nesziri (Sevilla, 20 000 000)
Kölcsönbe: Fede Varela (Las Palmas), Vaszil Kravec (Lugo)

LEVANTE
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Ivi López (Huesca)
Távozott:
Kölcsönbe: Ivi López (Ponferradina)

MALLORCA
Érkezett:
Kölcsönbe: Alejandro Pozo (Sevilla)
Kölcsönből vissza: Bryan Reyna (Barakaldo), Sergio Buenacasa (Ponferradina)
Távozott:Ariday Cabrera (Las Palmas, ingyen)
Kölcsönbe: Bryan Reyna (Las Rozas),Sergio Buenacasa (Málaga)

OSASUNA
Érkezett:
Kölcsönbe: Toni Lato (Valencia)
Távozott:
Kölcsönbe: Luis Perea (Alcorcón), Brandon (Girona)

REAL MADRID
Érkezett:
Reinier (Flamengo, 30 000 000)
Kölcsönből vissza: Jorge de Frutos (Real Vallaldolid), Andrij Lunyin (Real Valladolid)

Távozott:
Kölcsönbe: Jorge de Frutos (Rayo Vallecano), Andrij Lunyin (Real Oviedo)

REAL SOCIEDAD
Érkezett:
Távozott:

REAL VALLADOLID
Érkezett:
Kölcsönbe: Raúl Garcia (Getafe)
Kölcsönből vissza:José Antonio Caro (Ponferradina)
Távozott:
Kölcsönbe:
Anuar (Panathinaikosz), Luismi (Real Oviedo)
Kölcsönből vissza: Jorge de Frutos (Real Madrid), Andrij Lunyin (Real Madrid)

SEVILLA
Érkezett: Jusszef en-Nesziri (Leganés, 20 000 000)
Kölcsönből vissza:Simon Kjaer (Atalanta)
Távozott: Munasz Dabbur (Hoffenheim, 12 000 000)
Kölcsönbe:Simon Kjaer (Milan), Alejandro Pozo (Mallorca)

VALENCIA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Toni Lato (PSV)
Távozott: Jeison Murillo (Sampdoria, 12 000 000)
Kölcsönbe:Toni Lato (Osasuna)

VILLARREAL
Érkezett:
Távozott: Cristian Espinoza (San Jose Earthquakes, kölcsön után végleg, 2 300 000)
Kölcsönbe: Leo Suárez (CF América), Karl Toko Ekambi (Olympique Lyon, 4 000 000)

Vastaggal az elmúlt hét eseményei.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik