Hihetetlen izgalmak: nyolcgólos meccsen ment tovább a Barcelona

T. D.T. D.
Vágólapra másolva!
2021.02.03. 20:50
null
Jordi Alba két góljával kulcsszerepet játszott a fordításban (Fotó: AFP)
Elképesztően izgalmas mérkőzést hozott a spanyol Király-kupa szerda esti negyeddöntője, amelynek végén a Barcelona örülhetett a Granada felett aratott 5–3-as, hosszabbításbeli győzelmének. A hazaiak a 88. percig kétgólos előnyben voltak, de a Barca négy perc alatt egalizált, majd a ráadást is jobban bírta, ezzel bejutott az elődöntőbe.

 

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
GRANADA–BARCELONA 3–5 – hosszabbítás után
Granada,
Nuevo Estadio de los Cármenes,zárt kapuk mögött. Vezette:Sánchez Martínez
GRANADA:
Escandell – V. Díaz (Folquier, a szünetben), D. Duarte, G. Sánchez, Neva – Montoro, Eteki (N. Pérez., a hosszabbítás szünetében) – Kenedy (Machís, a szünetben), Puertas (Vallejo, 80.), Soro (Folquier, 58.) – Soldado (L. Suárez, 66.).Vezetőedző:Diego Martínez
BARCELONA:
Ter Stegen – Roberto, Araújo, Umtiti (Braithwaite, 63.), Alba – F. de Jong, Busquets (Puig, 76.), Pedri – Trincao (O. Dembélé, 63.), Messi, Griezmann.Vezetőedző:Ronald Koeman
Gólszerző:Kenedy (33.), Soldado (47.), Vico (103. – 11-esből), ill. Griezmann (88., 100.), Alba (90+2., 113.), F. de Jong (108.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az előzetes várakozások szerint a Barcelonának a kupában lehet a legjobb esélye arra, hogy ebben az idényben is gazdagítsa a vitrinjét valamilyen trófeával, így komolyan vették a mérkőzést a vendégek. Januárban 4–0-ra nyertek itt a katalánok, de Ronald Koeman vezetőedző nem ebből indult ki a kezdő tizenegy kijelölésekor, így erős kezdőcsapatot vezényelt a pályára Granadában.

A Barca rendkívül aktívan kezdte a mérkőzést, már az első percekben is helyzetbe került, és összességében nagy nyomás alá helyezte ellenfelét. Ez az idő előrehaladtával némiképp csökkent, ám ezzel együtt is a katalánok irányítottak, miközben Lionel Messi, Antoine Griezmann, Ronald Araújo, és Sergi Roberto is veszélyeztette Aarón Escandell kapuját, de gólt egyikük sem tudott elérni.

Habár nem ekkor bukkant fel először Marc-André ter Stegen kapuja előtt a Granada, így is meglepő volt, hogy a 33. percben a hazaiak szereztek vezetést: Samuel Umtiti saját tizenhatosának oldalvonalánál adta el a labdát, Alberto Soro egyből centerezett, az érkező Robert Kenedy emberét megelőzve néhány méterről a kapuba passzolt – 1–0.

A második félidő eleje hideg zuhanyként érhette a katalánokat: Ángel Montoro a granadai térfélen szerelte Antoine Griezmannt, majd tökéletes kiugratással indította az Umtitit maga mögött hagyó Roberto Soldadót, aki 13 méterről jobbal elpasszolta a labdát Ter Stegen mellett – 2–0.

A második félidő elején még fogta a fejét Messi és a Barca (Fotó: AFP)
A második félidő elején még fogta a fejét Messi és a Barca (Fotó: AFP)

Aligha erre számított az öltözőből kijövő Barcelona, amelynek ezt követően még magasabb sebességi fokozatra kellett kapcsolnia, de inkább a Granadát tüzelte fel a kétgólos előny. Messi ekkor is aktív volt, minden lehetséges módon szervezte csapata támadásait és próbálkozott a gólszerzéssel. Koeman kisvártatva beküldte Ousmane Dembélét, Martin Braithwaite-et és Riqui Puig-t is, és a sérüléséből nemrég felgyógyuló Sergi Roberto helyére Sergino Destet kellett beküldenie, ám sokáig a friss erő sem volt képes arra, hogy áttörje a granadai védőfalat.

A hajrában ismét a meccs elején látott nagy nyomás alá helyezte ellenfelét a Barca, és amikor már minden veszni látszott, jött az egyenlítés: a 88. percben Messi hosszan felívelt átadását Griezmann bevetődve a kapu felé piszkálta, a labda a kapufa és az egész meccsen kiválóan védő Escandell kapusról a kapuba pattant. Négy percre rá ugyanebből a Messi, Griezmann összjátékból érkezett még a franciától egy centerezés, ezt az ötösnél érkező Jordi Alba fejelte a kapuba – 2–2.

Az elképesztő hajrá után jöhetett a hosszabbítás, amely során továbbra is a Barcelona irányított, míg a Granada játékosain látszott, hogy nagyon elfáradtak. A 100. percben Alba pontos beadása és Griezmann életerős fejese – 2–3 – után azt hihettük, hogy eldőlt a továbbjutás kérdése, de még mindig volt a meccsben fordulat! Az egész meccsen óriásit harcoló Carlos Neva tört előre, Sergino Dest lökött rajta egyet, s mivel ez a tizenhatoson belül történt, a játékvezető a tizenegyespontra mutatott. Federico Vico magabiztosan a jobb alsóba lőtt az elvetődő Ter Stegen mellett, így megint döntetlenre állt a meccs – 3–3!

A hosszabbítás második félidejében azonban végleg megtört a Granada: három perc elteltével Messi 17 méteres, jobblábas lövéssel jelentkezett, amely Escandellről Frenkie de Jong elé pattant, aki a kapuba pofozta a labdát (3–4), majd Griezmann finom külsős passza után Alba rúgott ballal óriási bombagólt, megadva a kegyelemdöfést a végképp elfáradó Granadának – 3–5.

Az andalúziai csapat hatalmas erőfeszítéseket tett a győzelem érdekében, ám a Barcelona a rendes játékidő végén és a hosszabbításban olyan erőtartalékokat mozgósított, amelyre a hazaiaknak már nem volt válasza. Így a katalánok jutottak az elődöntőbe, ahol a Levantéval, a Sevillával, vagy a csütörtöki Real Betis–Athletic Bilbao meccs győztesével játszanak.

SZERDÁN KORÁBBAN
Levante–Villarreal 1–0 (Roger Martí 120+1.)hosszabbítás után

ESEMÉNYEK

120. perc: VÉGE, HIHETETLEN MÉRKŐZÉSEN TOVÁBBJUTOTT A BARCELONA!

119. perc:
Vallejo is kap egy sárga lapot.

114. perc:
közben a Barca kispadjánál is kioszt egy piros lapot a játékvezető.

113. perc: MOST MÁR VALÓSZÍNŰLEG ELDŐLT! Griezmann teszi ki finom mozdulattal a labdát balra külsővel Jordi Albának, aki bal külsővel kapásból óriási gólt rúg! 3–5, ALIGHANEM VÉGE!

111. perc:
Dembélé szeretné megrúgni az ötödiket, Escandell másképp gondolja.

109. perc:
mondanánk, hogy ezzel már valószínűleg eldőlt, de ezen a meccsen ki tudja…?

108. perc: DE JONG GÓLJÁVAL 4–3 A BARCÁNAK! Messi 17 méteres jobbos lövését rossz helyre üti Escandell, érkezik a holland, és a kapuba pofozza a kipattanót!

106. perc: FOLYTATJUK!

105. perc:
Eteki helyén Nehuén Pérez a folytatásban.

105. perc: VÉGE A HOSSZABBÍTÁS ELSŐ FÉLIDEJÉNEK!

104. perc:
Jordi Alba kapott egy sárga lapot időközben.

103. perc: OTT A HARMADIK GÓL, VICO A JOBB ALSÓBA GURÍT, 3–3! MICSODA ŐRÜLT MÉRKŐZÉS LETT EBBŐL?!

102. perc: mi lesz még itt?

101. perc: TIZENEGYEST RÚGHAT A GRANADA! Dest lök egyet az előretörő Neván, aki elesik, a játékvezető a tizenegyespontra mutat!

100. perc: OTT A BARCELONAI GÓL, GRIEZMANN! A kifejelt labdára lendületből érkező Alba tekeri középre a labdát, amelyre Griezmann érkezik, és a kapuba bólint! 2–3!

97. perc:
ott a barcelonai fejes Braithwaite-től, de ebből sincs gól, Escandell hárít!

96. perc: KÉT BARCELONAI HELYZET!
Először Messi viszi végig a szokásos „balra elviszem, és ha mindenkit lehagytam, lövök” rituáléját, majd középen Braithwaite is helyzetbe kerül, de nincs gól.
93. perc:
a rendes játékidő hajrájában látottnál valamivel visszafogottabban, de továbbra is a Barca irányít, helyzet egyelőre nincs.

91. perc: INDUL A HOSSZABBÍTÁS!

90+4. perc: VÉGE! HOSSZABBÍTÁS JÖN! Ez milyen végjáték volt?!

90+4. perc: SUÁREZ, OTT VAN A MECCSLABDÁJA, DE NEM ÉL VELE! A jobb oldalon lóg meg, nem érik utol, de elrúgja keresztbe a labdát a kapu előtt!

90+2. perc: OTT AZ EGYENLÍTÉS, 2–2! Megint ugyanaz a figura: Messi hosszú labdáját Griezmann éri el a bal oldalon, most a középen érkező Alba fejeli be az egyenlítő gólt!

90+1. perc: négy perc a ráadás.

90. perc: MEGINT NINCS SZERENCSÉJE A BARCÁNAK!
Messi 15-ről ballal lő, megint a kapufáról pattan ki a labda! Braithwaite fejese sem jó.

89. perc: lesznek még izgalmak az utolsó néhány percre!

88. perc: OTT A SZÉPÍTŐ GÓL! Messi hosszúnak tűnő labdáját Griezmann még befutva, bevetődve a kapu felé pofozza, Escandellről bepattan a labda a kapuba! 2–1!

87. perc: MEGINT A KAPUFA!
Dembélé ballal óriási erejű lövést ereszt meg a jobb felső felé, de az ő labdája is a keresztlécen csattan!

85. perc:
a Granada egyik stábtagja piros lapot kap.

84. perc:
Messi lő távolról, ezt is fogja Escandell.

83. perc: GRIEZMANN!
A felpattanó labdát a kapura ollózza, ám Escandell ezt is kiüti!

82. perc:
Suárez indul meg a jobb oldalon, Araújo tartja vele a lépést, végül Dest keresztez.

80. perc: Puertas helyén Vallejo a folytatásban.

76. perc:
Busquets helyén Puig a folytatásban a Barcánál.

76. perc: Messi balról érkező beadása jól kanyarodik középre, ám Araújo elől Neva szögletre ment.

75. perc:
Messi szabadrúgása a sorfalban álló Montoro fejéről az alapvonalon túlra pattan.

74. perc:
Messi a felpassz után visszakapja a labdát Braithwaite-től, ám Vico lerántja. Szabadrúgás kb. 20 méterről, kissé balról.

71. perc:
Dest adna be jobbról, Neva ment szögletre. Már a tizenegyedik a Barcának.

70. perc:
hosszas barcelonai támadás végén rossz a passz, így nincs lövőhelyzet.

68. perc:
Dembélé kergetné az őrületbe Nevát, de a Granada futballistája állja a sarat, és végül a Barca szélsője szabálytalankodik.

66. perc:
Soldado meccse véget ér, Luis Suárez váltja. Nem, nem a Barca exjátékosa, a most beállt futballista 23 éves kolumbiai középcsatár.

64. perc:
hárman a földön a Granada tizenhatosán belül Araújo fejelési kísérlete után. Úgy tűnik, nincs nagy gond.

63. perc:
cserél a Barcelona, Umtiti és Trincao le, Braithwaite és Dembélé be.

62. perc: KAPUFA!
Griezmann és Messi remekül játszik össze, az argentin tolja ki a labdát jobbra Trincaónak, aki életerős lövést ad le, de a keresztlécről kifelé pattan a labda!

61. perc: MESSI!
17-ről, ballal lő, Escandell vetődve hárít!

60. perc:
Dest harcol meg a labdáért a jobb oldalon, de a beadása Escandell kezében köt ki.

58. perc:
Vico érkezik a pályára Soro helyére.

56. perc:
Sergi Roberto sérülés miatt kiszáll, lehet, hogy rásérült a korábbi problémájára? Mindenesetre Dest váltja, aki szintén sérülésből tér vissza.

56. perc: MACHÍS, DE SZÉPEN CSINÁLJA!
Kioszt egy kötényt Pedrinek, befelé cselez Alba mellett, majd ballal lő, de ezt könnyen fogja Ter Stegen.

53. perc:
Pedri szép cselei és jó passza után Alba ad be, de a passz levágódik az egyik védőről.

49. perc:
innen már nagyon nehéz dolga lesz a Barcának.

47. perc: KETTŐVEL MEGY A GRANADA! SOLDADO! Griezmann az ellenfél térfelén passzolja el a labdát, egy hosszú és pontos Montoro-indítás után Soldado lóg meg, rávezeti a labdát Ter Stegenre, és elrúgja mellette a labdát! 2–0!

46. perc:
két granadai csere a szünetben, Kenedy helyére Machís, Díaz helyére Folquier érkezett.

46. perc: FOLYTATJUK!

45. perc: NINCS HOSSZABBÍTÁS, VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

44. perc:
parádés Barca-összjáték után Alba Messinek szánt passzát lefülelik a hazaiak, akik egyből indulnak is kontrázni, de Montoro és a többiek inkább lelassítanak, és birtokolják a labdát egy kicsit.

42. perc: EGY LÖVÉS!
Sergi Roberto vállalkozik ballal, nem is rossz a kísérlet, de Escandell azért odaér rá.

41. perc:
Messi most egy Busquetsszel lejátszott kényszerítő után Frenkie de Jongot keresi egy löbbölt labdával – szöglet ez is.

40. perc:
Messi gurítja tovább a labdát Trincaónak, aki jobbról centerez – ezt is kivágják a védők.

39. perc:
Kenedy harcol Araújóval, majd rúgja fel a Barcelona tizenhatosán belül. Jönnek a vendégek.

38. perc:
Trincao szerez labdát az ellenfél térfelén, egy szép csel után Messinek passzol, aki megint hosszan tolja meg a labdát. Néhány másodperccel később már Araújónak kell mentenie a gólra éhes Puertas elől.

37. perc:
eddig nagyon nem a Granadának állt ez a mérkőzés, mindössze egy hiba kellett ahhoz, hogy forduljon a kocka.

36. perc: ÚJABB HAZAI SANSZ!
Most Araújo a felezővonalnál szórja el a labdát, Kenedy megforgatja az őt utolérő uruguayit, majd ballal a kapu mellé lő!

33. perc: VEZET A GRANADA! Bizonytalankodik a Barca védelme, Umtiti adja el végül a labdát saját tizenhatosának oldalvonalánál. Soro azonnal középre passzol, az érkező Kenedy Robertót megelőzve a kapuba vágja a labdát! 1–0!

31. perc:
a bal szárnyon támad a Granada, de Kenedy lesről indul.

30. perc:
a beívelt szabadrúgásra megint Araújo érkezik, de kissé magas neki a labda, így nem találja el a kaput.

29. perc: Eteki áll be a továbbfutó, labdát már elpasszoló Messi elé, nem az első és nem a második szabálytalansága ez. Sárga lap.

28. perc:
megint Messi ível, most Araújo érkezik a hosszú oldalon, de a gyenge fejest Escandell simán védi.

27. perc:
a jobbon támadó Messi finom, magas labdával keresi Pedrit – szöglet a vége.

26. perc:
Busquets adja el a labdát saját térfelén, Kenedy ad be balról, de az alapvonal mögött ér földet az átadása.

25. perc:
Messi kap sárga lapot, miután túl hosszan tolja meg a labdát, és megrúgja Díazt.

23. perc: MESSI! Remek szabadrúgása a bal felső sarok felé száll, de a levegőben úszó Escandell szögletre ment!

22. perc:
Messi és Busquets összjátéka után előbbi bokájára lép oda Montoro. Szabadrúgás a Barcának kissé jobbról, kb. 20 méterről.

20. perc: HAZAI HELYZET!
Soldado csíp el egy magas labdát, a tizenhatos oldalvonalától nem messze ad be. Puertas fejjel próbálkozik, de nem tud jól rábólintani a labdára, így az a kapu mellé száll.

18. perc:
most a bal oldalon helyezi nyomás alá ellenfelét a Barca, Jordi Alba, Messi és De Jong játszik össze, ám végül egy rossz passz megpecsételi a támadás sorsát.

17. perc:
Puertas, Soldado és Umtiti hármas ütközése után előbbi marad a földön, de rövid idő után felkel.

15. perc: Messi lép vissza a saját térfelére labdáért, hosszú indítással keresi a megiramodó Jordi Albát, de a kelleténél kicsit hosszabb az átadása.

14. perc:
Eteki borítja fel Pedrit, szabadrúgással jöhet a Barca.

12. perc: GRIEZMANN TÜZEL!
Messitől kap jó passzt a francia, egy csel után lő, a blokkról az alapvonalon túlra csorog a labda.

10. perc:
Messi és Griezmann próbálkozik egy kényszerítővel, a mozdulatok szépek, de Messihez nem jut vissza a labda.

8. perc: NAGY HELYZET!
Barcelonai kontra végén Messi passz helyett balra elviszi a labdát és lő, Escandell véd, majd Trincao ismétlését is a kapu fölé tolja!

6. perc:
na, most kijöhetnek a hazaiak. Trincao rántja le a felezővonal közelében Nevát.

5. perc:
egyelőre nagyon nyom a Barcelona, a Granada szinte ki sem jön a térfeléről eddig.

4. perc: NINCS ÍTÉLET!
Trincao íveli be a labdát a tizenhatoson belülre a szöglet után, középen Umtiti és Araújo is érkezik, utóbbi el is esik, de nincs tizenegyes.

4. perc:
Alba ad középre balról, a mentés után jöhet az első szöglet.

3. perc:
Griezmann máris lő egyet a tizenhatoson belülről, a blokkról azonban levágódik a labda.

2. perc:
Sergi Roberto jobbról ad középre, Trincao elé pattan a labda, de lőni már nem tud az ifjú portugál.

1. perc: KEZDÜNK! A Granada piros-fehér mezben, kék nadrágban és fehér sportszárban, míg a Barcelona tiszta feketében futballozik.

ELŐZMÉNYEK


A héten kialakul a Király-kupa elődöntőjének mezőnye: a Sevilla kedden már továbbjutott az Almería legyőzésével, szerdára került a Granada és a Barcelona csörtéje mellett a Levante és a Villarreal találkozója is, míg csütörtökön a Real Betis és az Athletic Bilbao csap majd össze.

A Granada a ligában a nyolcadik, míg a Barca a második helyen áll. Legutóbbi összecsapásukig még egy hónapot sem kell visszamenni az időben, akkor ugyanitt bajnokin 4–0-ra nyertek a vendégek. Összesen 15-ször találkoztak már a felek a különböző versenysorozatokban, 13 Barca-siker mellett kétszer nyertek az andalúziaiak, döntetlen nem született.

Talán meglepő, de a két csapat már kupadöntőben is találkozott egymással, mégpedig 1959-ben – akkor 4–1-re nyertek a katalánok, akiknek hazai mérlege tökéletes a mai vendéglátó ellen. Idegenben már nem ilyen rózsás a helyzetük, hiszen 2014-ben és a legutóbbi idényben is kikaptak a Nuevo Estadio de los Cármenesben.

A Barcelonának eddig a Cornellán és a Rayo Vallecanón kellett áthámoznia magát a kupában, míg a Granada korábban kapcsolódott be a versenysorozatba, így a San Juant, a Cultural Leonesát, a Málagát és a Navalcarnerót is le kellett gyűrnie.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik