Luis Suárez megmutatta a világnak, hogy egyáltalán nem öreg a futballhoz

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2021.05.30. 09:17
null
Nagy hibát követett el a Barcelona, amikor elengedte Luis Suárezt (Fotó: AFP)
Az Atlético Madrid hét év után ismét bajnoki címet nyert a spanyol élvonalban, azonban ehhez a Barcelona segítségére is szükség volt. A katalánok ugyanis elengedték azt a játékost, akit egyáltalán nem szabadott volna, Luis Suárezt. Az uruguayi pedig bebizonyította, hogy nem túl öreg ahhoz, hogy a legmagasabb szinten játsszon.

 

Bombaüzlet Liverpoolban, remek folytatás Barcelonában

A támadó 2011-ben igazolt Liverpoolba, majd valóságos bombaként robbant be Angliában. Az ott eltöltött három éve alatt megduplázta az értékét, jó teljesítményével pedig több top csapat figyelmét is felhívta magára. Így igazolt Barcelonába 81.72 millió euróért cserébe, így az angol együttesnek közel 60 milliós hasznot hozott Suárez, akiért így elsők között fizettek ki rekordmagas összeget. A katalánoknál aztán tovább folytatta jó teljesítményét, hiszen a bajnokságban 27 bajnokin 16 gólt szerzett, a Bajnokok Ligájában pedig a Manchester City és a Paris Saint-Germain elleni továbbjutásból is két-két találattal vette ki a részét. A döntőben aztán ismét eredményes volt a Juventus ellen, így megnyerte első BL-címét pályafutása során. A következő években aztán igazi klublegendává vált, hiszen Lionel Messi és César Rodríguez mögött ő lett az együttes harmadik legeredményesebb játékosa 283 mérkőzésen szerzett 198 találatával és 109 gólpasszával.

Ronald Koeman nem bízott benne, Madridban tárt karokkal várták

Ilyen fantasztikus évek után jelentették be 2020 szeptemberében, hogy távozik a Barcelonától a klasszis csatár és az Atlético Madridban folytatja pályafutását. A fővárosi együttes ingyen szerezte meg Suárez játékjogát, csupán akkor kellett volna fizetnie a futballistáért, ha a BL-negyeddöntőbe jutnak, viszont akkor is csak hatmillió eurót. Mint később az uruguayi támadó vallomásából kiderült, azért kellett távoznia a katalánoktól, mert Ronald Koeman nem számolt vele, hiszen túl öregnek tartotta ahhoz, hogy a gránátvörös-kékeknél játsszon. A futballista azonban csattanós választ adott arra a kérdésre, hogy mennyire öreg, hiszen az idény végén bajnoki címet ünnepelhetett az Atlético Madriddal, amelyből fontos gólokkal – többek között az utolsó Real Valladolid elleni bajnokin is betalált – vette ki a részét.

Hét év után lett ismét bajnok az Atlético Madrid (Fotó: AFP)
Hét év után lett ismét bajnok az Atlético Madrid (Fotó: AFP)

A számok, amelyek sosem hazudnak

Luis Suárez mutatói az elmúlt két idényben
2019–2020-as idény 2020–2021-as idény
Mérkőzések száma 2832
Pályán töltött percek száma21262615
Gólok1621
Várható gólok (xG)
14.3217.07
Lövések (pontos)
79 (42)104 (43)

Hogyan is mutatta meg Luis Suárez azt, hogy még korántsem olyan öreg, mint amilyennek Koeman gondolta? Vessük össze a futballista elmúlt és idei évét számokban. Ha megnézzük a Barcelonánál eltöltött utolsó idényét, akkor láthatjuk, hogy 22-szer lépett pályára kezdőként, hatszor pedig csereként, míg az Atlético Madridban csupán négy bajnokival játszott csak többet – 30-szor kezdőként, kétszer csereként –, amely így közel 500 perccel jelentett többet – tavaly 2126, idén 2615 – az uruguayinak. Ami a gólokat illeti: az elmúlt idényben 16-szor, míg az ideiben 21-szer vette be az ellenfelek kapuit. Mindezt úgy tudta összehozni, hogy a várható gólszámát (xG) mindkétszer túlszárnyalta: a 2019–2020-as évadban 14.32, míg az ideiben 17.07 volt ez a szám. Ebből is látható, hogy négy találattal szerzett többet, mint amennyi a helyzetekből elvárható volt, ami igazolja a futballista klasszisát. Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy az elmúlt évhez képest – akkor 79-szer próbálkozott – idén 104-szer lőtt kapura, amelynek csak a 41 százaléka találta el a célt (43), ennek pedig majdnem a fele át is jutott a gólvonalon (21).

Az is látható a statisztikákból, hogy mennyire eltérő szerepkörben kellett játszania a Barcelonában, mint az Atlético Madridban. Míg utóbbi együttesnél inkább egy befejező játékosként számítottak rá – hiszen csupán három asszisztot osztott ki, a passz-száma is csak 582 volt (amelynek pontossága 72 százalékos) –, addig a katalánoknál inkább egy mindenes csatárként szerepelt – ezt igazolja nyolc gólpassza és a 28 mérkőzésen végrehajtott 659 passza. Ha figyelembe vesszük, hogy néggyel kevesebb bajnokin játszott az előző idényben, akkor jobban érezhető, hogy mennyit jelent ez a különbség.

Luis Suárez passz mutatói az elmúlt két idényben
2019–2020-as idény
2020–2021-es idény
Gólpasszok száma
83
Várható gólpasszok száma (xA)
3.13
2.75
Passzok száma (teljesített)
659 (499)
582 (420)

Akármennyire is fontos az, hogy Luis Suárez milyen teljesítményt nyújt, legalább annyira számít az is, hogy milyen csapattársak veszik körül. A Barcelonában olyan társak segítették a támadásban, mint Lionel Messi, vagy éppen Antoine Griezmann, míg az Atlético Madridnál ott van a feltörekvő Joao Félix és a nagyszerű formában visszatérő Yannick Carrasco, de igazi klasszisnak egyikőjük sem nevezhető. Éppen ezért mondható, hogy ezt a bajnokcsapatot ugyanúgy egy ex-Barcelona játékos fémjelzett, mint a 2013–2014-est, amikor David Villa segítette az aranyhoz a fővárosiakat.

Csinálja Suárez!

Luis Suárez egyértelműen megmutatta azt, hogy az őt ért vád, amely szerint túl öreg a futballhoz nem állja meg a helyét. Az idényben szerzett 21 góljával egyértelműen kiemelkedett a klubjából, a Real Valladolid elleni találata pedig elengedhetetlen volt ahhoz, hogy ne a Real Madrid nevessen az utolsó forduló végén. Ez a fantasztikus teljesítmény pedig meggyőzte a fővárosiak vezetőit, akik meg is egyeztek a futballistával a folytatásról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik