Berúgták a motort – Nagy Zsolt jegyzete

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2023.01.16. 23:25

A labdarúgás legmagasabb szintjén csak a trófeák számítanak. A topcsapatoknál dolgozó edzők munkáját az idény végén olyan szemmel ítélik meg a klub vezetői és a szurkolók, hogy hány darabbal sikerült bővíteni a gyűjteményt. Kell-e új vitrint vásárolni a klubházba, mert a serlegek már sehogyan sem férnek el a régiben, vagy legfeljebb azért kell takarítónőt hívni, hogy a pókokat eltüntesse az üres polcokról. Az élet ebből a szempontból kegyetlen, s ezt jól mutatja Thomas Tuchel példája is. A német mester Lőw Zsolt segédedzővel a stábjában hiába nyert Bajnokok Ligáját 2021 májusában a Chelsea-vel, egy rosszabb időszak elég volt hozzá, hogy a londoni klub új tulajdonosa lapátra tegye tavaly szeptemberben, meg sem várva, hogy esetleg képes lesz-e túllendülni a nehézségeken.

Xavi megítélése is meglehetősen vegyes Spanyolországban. Játékosmúltja védőhálót jelent, így nyugodtabban dolgozhat elődeinél, ennek ellenére kétszer esett ki a Barcelonával a Bajnokok Ligája csoportköréből, ami nem tett jót a renoméjának. Kellett, nagyon kellett, hogy bizonyítsa, képes trófeát nyerni a katalán együttessel, és bár nem a legrangosabb sorozattal kezdte, a Real Madrid elleni spanyol Szuperkupa-győzelem lehet edzői pályafutása katalizátora. Carlo Ancelottit kupadöntőben felülmúlni megsüvegelendő tett, ráadásul a Barcelona nem tizenegyesekkel, a szerencsére alapozva diadalmaskodott a bajnoki címvédő felett, hanem jobban futballozva, mondhatni simán nyert 3–1-re.

Xavi csapata csálén csámborgott a pályán az ősz néhány fontos mérkőzésén, a Lionel Messi távozása óta begyűjtött első trófeával viszont megmutatta, hogy lehet fényes a jövő. Robert Lewandowski újfent „törlesztett” kicsit a vételárából, Pedri a lengyel támadóhoz hasonlóan gólt szerzett, Gavi pedig élete egyik legjobb mérkőzését játszva góllal és két gólpasszal vette ki részét a győzelemből. A katalán edzőre sokan furcsán néztek, amikor egy korábbi nyilatkozatában a 18 éves Gavit és a 20 esztendős Pedrit magasabb polcra helyezte hasonló korú önmagánál és Andrés Iniestánál, de azóta egyértelműen kiderült, nem beszélt sületlenséget. Utódai beépítésével állása bebetonozása mellett a Barcelona újabb aranykorát alapozhatja meg, és ha sikerrel jár, biztosra vehető, hogy nem a spanyol Szuperkupa-trófea az utolsó, ami a katalánok klubházába került.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik