Röplabda: Kántor Sándor megtalálta a számításait a Scandiccinál

V. J./MTIV. J./MTI
Vágólapra másolva!
2023.06.17. 10:17
null
Fotó: Török Attila, archív
Az egykori kiváló röplabdás, jelenleg az olasz Scandicci női csapatánál edzőként dolgozó Kántor Sándor megtalálta számításait az elmúlt két idényben két nemzetközi kupasorozatban is a csúcsra érő együttesnél.


A szakember az MTI-nek adott interjújában elmondta, mivel maximalista, maradt benne némi hiányérzet amiatt, hogy idén a bajnoki és a kupadöntőbe sem tudtak bejutni: a Scandicci a Serie A-ban tavaly negyedik, tavasszal harmadik lett, miközben előbb a harmadik számú nemzetközi kupasorozatban, a Challenge Kupában, majd áprilisban a második számú CEV Kupában is a csúcsra ért.

„A hazai vereségeknek talán a rövidebb padunk volt az oka, de arra büszke vagyok, hogy olyan produkciót mutattunk be, amit Scandicciben még nem láttak” – értékelt Kántor Sándor. A következő szezonra előre tekintve azt mondta, a Bajnokok Ligájában szeretnének nyolcba jutni, de a nagy álom az elődöntős szereplés – ennek megfelelően igyekeztek kialakítani a játékoskeretet –, ugyanakkor a legfontosabb szerinte az, hogy a nézők lássák, az októberi rajthoz képest sokat léptek előre.

„Amikor külföldre kerültem, hatalmas fejlődésen mentem keresztül a kapott tanácsok hatására, egy-egy apróbb változtatás adott olyan nüansznyi különbséget, amitől még jobb teljesítményre voltam képes. Edzőként most igyekszem ezeket a tapasztalataimat átadni” – mesélte Kántor.

A tréner kiemelte az olasz edzőképzés magas színvonalát, amelyből ugyancsak sokat merített. Mint mondta, ahhoz, hogy valaki eljusson oda, ahol ő van, egy hétlépcsős ranglétrát kell végigjárni egészen az alapoktól indulva, és ez utóbbit a játékosok képzésénél kiemelten fontosnak tartja.

„Sokszor találkozom azzal, hogy jó játékosok jó dolgokat tudnak, de ha lenne egy biztosabb alapjuk, akkor a tudásuk a csillagos kiváló fölé tudna menni. A berögzült mozdulatokat nem kijavítani próbáljuk, hanem tanítunk egy újat, mást, és amikor valaki már mindkettőt tudja, eldöntheti, melyiket használja” – fogalmazott a szakember. Ez, mint megjegyezte, lehet akár olyan kis dolog is, mint kosárérintésnél a könyök vagy a hüvelykujjak tartása.

Mint elmondta a Scandiccinél a fiatal játékosok százszázalékban az ő felügyelete alá tartoznak, elsősorban annak köszönhetően, hogy első olaszországi edzői időszakában rekordot jelentő, egymás utáni öt alkalommal nyert utánpótlás-bajnokságot. Megemlítette, hogy 2015 óta minden nyáron szerveznek magyar gyerekeknek olaszországi táborokat: a mostani évben három turnusban 130 gyerek mellett 18 magyar edző utazhat ki és sajátíthatja el az olasz röplabdaoktatás alapjait, ezzel próbálják segíteni szakmai fejlődésüket.

„A mostani csapatból volt, akinek az ütésrálépését gyakoroltuk rengeteget, de az olasz válogatott Pietrini is velem pótolta az elmaradásait. Sok régi edzésprogramomat elővettem, a következő idényben három játékos lesz, akivel foglalkozni fogok. Emellett a meccsekre való felkészülésen közösen dolgozunk, Massimo Barbolini vezetőedzőé a támadójátékunk, a sáncmunka és a védekezés azonban teljes mértékben az enyém. Persze megosztjuk egymással az ötleteinket, a lényeg, hogy egy irányba evezzünk” – fogalmazott az 52 éves edző.

A világ egyik legjobb bajnokságának tartott olasz élvonalról elmondta, érzése szerint utol fogják tudni érni az elmúlt években egyeduralkodó Coneglianót, amely néhány évvel megelőzte a többieket a fiatal olasz játékosok kiválasztásában, de ez a különbség mostanra eltűnőben van. Kiemelte, a legfontosabb, hogy legyenek olyan röplabdázóik, akik stresszhelyzetben, a szettek végjátékában is be tudják fejezni a labdameneteket.

„Az olasz bajnokságban két hazai játékosnak mindig pályán kell lennie, így ki is kell nevelni röplabdázókat, nem elég, ha a világ legjobbjait összevásárlod. A vezetőedző sokszor menedzser is, hiszen neki kell egy hullámhosszra hoznia a különböző kultúrákból érkező játékosokat. A lényeg, hogy legyen olyan közös motiváció, amivel mindenki azonosulni tud, és amiért mindent megtesz. Mivel a szezonok hosszúak, 40-50 mérkőzést kell játszani, minőségi cserékre is szükség van, jól kell keverni a kártyákat, hogy a legjobbak is tudjanak pihenni” – elemezte az ideális csapatösszetételt a tréner.

Kántor örömét fejezte ki, hogy ősztől Szakmáry Gréta (Novara) és Németh Anett (Pinerolo) révén két magyar röplabdázó is a Serie A-ban játszhat, mert ők a bizonyíték arra, hogy nem elérhetetlen az olasz élvonal. Szerinte Szakmárynak „fel kell majd kötnie a nadrágot”, mert a Novara új vezetőedzővel és jelentősen átalakult kerettel szerepel majd.

„Anettel személyesen is beszélgettünk az esetleges Scandiccibe igazolásáról, de végül Pinerolót választotta, kívánom, hogy meg tudja mutatni, mit tud. A mostani idény még nagyon kemény lesz, ugyanakkor azt gondolom, az olimpia után fel fog hígulni az európai röplabda minősége” – tekintett előre Kántor, akinek a következő szezonra még élő szerződése van jelenlegi klubjával.

A jövővel kapcsolatban elmondta, az elvégzett munkájának, szakmai tudásának, és az elmúlt évek visszajelzéseinek köszönhetően a stábból elsőként őt keresték meg egy kétéves szerződéshosszabbítási ajánlattal, de erről egyelőre még nem döntött.

„Voltak és lehetséges, hogy még vannak is vezetőedzői ambícióim, Japánból van is megkeresésem, de akkor megint távol lennék a családomtól. A Scandicci már kétszer is hívott azelőtt, hogy beadtam a derekam, hatalmas lehetőség, hogy egyedüli külföldiként részese lehetek egy olasz élvonalbeli, az európai sorozatokban is meghatározó klub stábjának. Több leszek attól, amit itt naponta átélek és a saját bőrömön megtapasztalok” – zárta Kántor Sándor, aki játékosként Németország és Olaszország mellett Japánt is megjárta, míg vezetőedzőként a magyar férfiválogatott és a Kaposvár mellett az UTE női csapatát irányította.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik