Michael Jernberg nyert a nyirádi Eb-futamon

Vágólapra másolva!
2009.05.31. 19:35
Címkék
A 2009-es nyirádi ralikrossz Európa-bajnoki futam a négyes szám bűvöletében telt. Az idei volt a negyedik év, amikor hazánk Európa-bajnoki futamnak adott otthont; a hét végi verseny az idei sorozat negyedik állomását jelentette, amelyen a királykategóriában a negyedik különböző futamgyőztest avatták; a norvég Sverre Isachsen pedig negyedik nekifutásra is a második helyen végzett.
Jernberg_rali
Michael Jernberg nyert Nyirádon
Fotó: Johnny Loix
Forgalmi dugó Nyirádon, az A-döntő első kanyarjában
Jernberg_rali
Jernberg_rali
Fotó: Johnny Loix
Forgalmi dugó Nyirádon, az A-döntő első kanyarjában

A királykategóriában nem kis fordulatokat hozott a nyirádi verseny, ugyanis az első nap után még a 14-szeres Európa-bajnok svéd Kenneth Hansen állt az élen, legnagyobb riválisa, a norvég Sverre Isachsen pedig motorhiba miatt értékelhető eredmény nélkül zárta a szombati első selejtezőt.

A vasárnap délelőtti második selejtezőben viszont fordult a kocka: Isachsen repesztette a leggyorsabb időt, míg ezúttal Hansennek adódtak technikai problémái. Végül mindketten sikeresen kvalifikálták magukat az A-döntőbe, a pole pozíciót azonban elhalászta előlük a svéd Michael Jernberg.

Az A-döntő aztán Jernberg és Isachsen késhegyre menő csatáját hozta, amelyből végül a svéd pilóta került ki győztesen. Isachsen – csakúgy, mint az idei Eb-sorozat első versenyén, Angliában – ezúttal is szinte a legutolsó pillanatban vesztette el vezető pozícióját, és így a negyedik idei Eb-futamon negyedszer is a második helyen futott célba. Ám egy pillanatra sincs oka búsulni emiatt, hiszen kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően magabiztosan vezeti a pontversenyt. A harmadik helyen a finn Jussi Pinomäki végzett, aki ezzel pályafutása során először állhatott dobogóra a divízió 1-ben.

A magyarok közül ezúttal ifjabb Kiss László okozta a legnagyobb örömöt a hazai publikumnak, azzal, hogy bejutott a C-döntőbe, ahol aztán sokáig vezetett is, amíg el nem szakadt a hajtás Mitsubishijében. Érdekesség, hogy Kiss éppen azzal a Per Eklunddal volt nagy csatában a C-döntő első helyéért (a technikai meghibásodásig), aki a tavalyi nyirádi Eb-futam C-döntőjében Harsányi Zoltánnal vívott ádáz küzdelmet. Akkor a magyar pilóta került ki győztesen, és jutott fel a B-döntőbe – talán most is így lett volna, de a technika ördöge sajnos közbeszólt.

A divízió 1/A-ban a francia Olivier Bossard idei első győzelmét aratta, az összetettben továbbra is a mindössze 17 éves norvég szupertehetség, a most második helyen végző Mats Lysen vezet.

A divízió 2-ben alaposan átrendezte az Európa-bajnoki tabellát a nyirádi verseny, ugyanis a pontverseny éllovasaként hazánkba érkező norvég Knut Ove Borseth – technikai problémák miatt – értékelhető eredmény, és így pont nélkül zárta a hétvégét. A nyirádi futam után a mostani győztes, a belga Jos Sterkens vezeti a bajnoki tabellát.

Folytatás mindössze egy hét múlva, az ausztriai Melkben!

Európa-bajnokság 2009, negyedik forduló, Nyirád

Divízió 1
1. Michael Jernberg (svéd, Skoda Fabia), 2. Sverre Isachsen (norvég, Ford Focus), 3. Jussi Pinomäki (finn, Citroen C4), 4. Kenneth Hansen (svéd, Citroen C4), 5. Ludvig Hunsbedt (norvég, Volvo S40), 6. Andreas Eriksson (svéd, Ford Fiesta), (…) 15. Kiss László (magyar, Mitsubishi Lancer), 17. Harsányi Zoltán (magyar, Mitsubishi Lancer), 19. Kotán Péter (magyar, Ford Focus), 22. Fodor György (magyar, Toyota Carina E).

Divízió 1A
1. Olivier Bossard (francia, Citroen C2), 2. Mats Lysen (norvég, Renault Clio), 3. Timur Timerzsanov (orosz, Renault Clio), 4. Eduard Leganov (orosz, VW Polo), 5. Johan Larsson (svéd, Citroen Saxo), 6. Zdenek Cermak (cseh, Skoda Fabia), (…) 21. Ujházi Béla (magyar, Opel Astra), 22. Csegezi Ákos (magyar, Honda Civic), 26. Majerszky Gábor (magyar, Suzuki Swift), 27. Petrilla Krisztián (magyar, Ford Fiesta), 28. Ifj. Bánkuti Gábor (magyar, Peugeot 206).

Divízió 2
1. Jos Sterkens (belga, Ford Fiesta), 2. Guino Kenis (belga, BMW 120), 3. Per Nicklas Lööv (svéd, Citroen Xsara).


Az Európa-bajnokság állása négy futam után

Divízió 1.
1. Sverre Isachsen (norvég, Ford Focus): 68 pont, 2. Kenneth Hansen (svéd, Citroen C4): 57 pont, 3. Ludvig Hunsbedt (norvég, Volvo S40): 53 pont.

Divízió 1/A
1. Mats Lysen (norvég, Renault Clio): 69 pont, 2. Olivier Bossard (francia, Citroen C2): 59 pont, 3. Eduard Leganov (orosz, VW Polo): 56 pont.

Divízió 2
1. Jos Sterkens (belga, Ford Focus): 68 pont, 2. Patrick Mertens (belga, VW Polo): 56 pont, 3. Knut Ove Borseth (norvég, Ford Fiesta): 53 pont.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik