Magyarországon először rendeznek ralikrosszban világbajnoki futamot

Vágólapra másolva!
2024.07.11. 15:58
Fotó: Kotán Kristóf
Először rendeznek Magyarországon ralikrossz világbajnoki futamot július 27-28-án a Nyirád Racing Centerben, ahol azon a hétvégén az Európa-bajnokság mezőnye is rajthoz áll, és az eseményen négy kategóriában 17 magyar pilóta indul – jelentették be a szervezők csütörtökön a helyszínen.

A világ- és Európa-bajnoki futam programját ismertető sajtótájékoztatón Gyuris Orsolya főszervező elmondta: évről évre magasabb célokat tűznek ki maguk elé, az előző két esztendő sikeres Eb-futamrendezését követően idén bekapcsolódnak a legmagasabb szintű ralikrossz-versenysorozatba is.

Kiemelte: Nyirádon nagy hangsúlyt fordítanak a nézői biztonságra, ezért családokat is várnak.

A világbajnoki futam miatt néhány biztonsági változtatást is végrehajtottak, de a pálya nyomvonala jelentősen nem módosult. A katlanban biztonsági okokból betonfalakat építettek, új rázóköveket alakítottak ki, és a nézőknek épült egy új VIP-torony is.

A programokról Gyuris Orsolya elmondta: már a versenyhétvégét megelőző csütörtökön este fél hatra a tapolcai főtérre várják a szurkolókat, ahol a megnyitón találkozhatnak az autókkal és a pilótákkal.
Pénteken a pályán szakmai napot tartanak, szombaton és vasárnap pedig egyaránt reggel fél kilenctől késő délutánig tartanak a versenyek. Dupla futam lesz, ami azt jelenti, hogy a világbajnoki mezőnynek mindkét nap előfutamai és döntői is lesznek – ismertette.

Nem csupán a világbajnokság, hanem az Európa-bajnokság legjobbjai is itt lesznek a nyirádi pályán július utolsó hétvégéjén. A világbajnoki futam mellett az idei lesz a tizedik Európa-bajnoki viadal a Nyirád Racing Centerben.

Az RX3-as kategóriában Volkswagen Polóval induló Végh Tamásnak bakancslistás terve volt, hogy részt vegyen egy Európa-bajnoki futamon. Mint mondta: célja a tisztes helytállás, szeretne döntőbe jutni, de az elődöntővel sem lenne elégedetlen. A kategóriában szintén VW Polóval szereplő Körmöczi Balázs ugyancsak dobogós célokkal vág neki a hétvégének, hangsúlyozta: a pálya ismerete és a szurkolók biztatása minden bizonnyal segíti majd ebben.

A Skoda Fabiát vezető Kovács Sámuel július elején a svédországi Höljesben Európa-bajnoki harmadik hellyel mutatkozott be az RX3-ban. Úgy fogalmazott, mivel ez neki még tanulóév, kevésbé támaszt nagy elvárásokat. Szeretne döntőbe jutni, és ha minden összeáll, a dobogót is megcélozza.

Az Audi S1-gyel az RX1-es kategóriában induló Kárai Tamás is dobogós célokkal vág neki a hétvégének, és szintén bízik a hazai pálya előnyében.

Vidu Pál, a verseny sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: a négy kategóriában 17 magyar versenyző áll rajthoz.

A sajtótájékoztató résztvevői mellett az RX3-ban ott lesz Nyirádon többek között Szabó Krisztián, a portugál Joao Ribeiro és a német Nils Volland is. Az RX1-esek közt pedig a brit Patrick O'Donovant, a norvég Sivert Svardalt, a lengyel Damian Litwinowiczot és a német Mandie Augustot is láthatja a közönség.

A világbajnoki mezőnyben indul Wieszt Jankó, az elektromos autók RX2e mezőnyében pedig Lajos Gyula is rajthoz áll – mondta.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik