„Soha nem fért kétség ahhoz, hogy ők ketten nők” – Thomas Bach Imané Helifről és Lin Jü-tingről

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.08.03. 21:00
Thomas Bach (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szombati délelőtti tájékoztatóján Thomas Bach, a szervezet elnöke szólalt meg a magas tesztoszteronszinttel versenyző két ökölvívóval, Imané Heliffel és Lin Jü-tinggel kapcsolatban.

„Szögezzük le, hogy női ökölvívásról beszélünk. Adott két bokszoló, aki nőként született, úgy nőtt fel, az útlevelében is nőként van feltüntetve és éveken keresztül a női mezőnyben versenyzett. Mindez egyértelműen definiálja, hogy kit tekintünk nőnek. Soha nem fért kétség ahhoz, hogy ők ketten nők” – idézi Thomas Bach nyilatkozatát a BBC.

„Az elmúlt napokban azt láthattuk, hogy egyesek ki akarják sajátítani a nő definícióját. Én csak annyit tudok tenni, hogy meghívok minden érdekeltet arra, hogy hozzon egy új, tudományosan megalapozott definíciót arra, hogy ki a nő és ki nem az, valamint magyarázza el, hogy hogyan ne tekinthetnénk valakit nőnek, ha az illető nőként született, nőtt fel, versenyzett és az útlevelében is nőként van feltüntetve – üzent a két bunyós versenyzését kritizálóknak Bach, majd jelezte, hogy a NOB nyitott a párbeszédre. – Ha az érintettek valóban képesek új információval szolgálni, akkor készen állunk arra, hogy meghallgassuk őket és átvizsgáljuk a helyzetet, de nem fogunk részt venni semmilyen politikailag motivált kultúrharcban.”

A NOB elnöke ezután közölte, hogy elfogadhatatlannak tartja az ügy kapcsán a közösségi médiában látott „agresszív és gyűlölködő” reakciókat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik