Paralimpia 2024: a kerékpározó Wermeser Zsombor nem jutott döntőbe 1000 méteren

Vágólapra másolva!
2024.08.30. 13:21
Wermeser Zsombor nem jutott döntőbe (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
A kerékpáros Wermeser Zsombor nem jutott be pénteken a hatos döntőbe a C4 és C5 kategória összevont 1000 méteres időfutam versenyében a párizsi paralimpián, a selejtezőben a 10. helyen végzett.

 

A pályán és országúton is érdekelt, C5-ös besorolású 26 éves magyar sportoló – akinek az egyik lába születési rendellenesség miatt nem teljesen ép – összesen négy számban indul a francia fővárosban, ezek közül az első nem az erőssége. Ezzel együtt jól teljesített a Nemzeti Velodromban, ahol remek hangulatban zajlottak a versenyek, 1:05.912 perces ideje nagyszerű egyéni csúcs.

 „Megvan az első verseny, megvan a hangulat, jöhet a folytatás – mondta az MTI-nek a Kecskeméti Első Sor Kerékpáros, Futó és Triatlon SE parasportolója, aki Tokió után másodszor résztvevő. – A pálya rettentően gyors, szerintem mindenhol világcsúcs születik majd, én is megjavítottam a saját legjobbamat két másodperccel, ez azért jelentős.”

Wermeser Zsombor szombaton a 4000 méteres üldözéses versenyben indul, mint mondta, ez közelebb áll hozzá.

„A testalkatomhoz, felkészültségi szintemhez jobban passzol, az ezer méterhez gyorsnak, robbanékonynak, brutál erősnek, nehéznek kell lenni, hogy legyen erő meghajtani ezt az áttétet, én »gyengusz« vagyok ebben a mezőnyben. Ezzel együtt nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel” – fogalmazott.

C4-esként ebben a versenyben indult Novák Károly Eduárd, romániai magyar paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó is, aki az MTI-nek úgy nyilatkozott, bár éppen csak kiszorult a döntőből, hetedik lett – ami bravúros teljesítmény, mert a C4-es kategóriába soroltak sérültségi szintje nagyobb, mint a C5-ben versenyzőké – elégedett a teljesítményével.

„Ezt az évet rászántam a felkészülésre, félretettem mindenféle más kihívást, próbáltam százszázalékosan profi lenni. Sikerült egy két és fél másodperces egyéni csúcsot döntenem, nagyon jó a pálya. Úgy érzem, a többi versenyzőhöz képest is sokat fejlődtem. Az a célom itt, hogy jól érezzem magam” – fogalmazott a pályafutása hatodik paralimpiáján szereplő 48 éves sportoló.

Iván Bence a 11. helyen végzett (Fotó: Szabó Miklós)

Az úszók délelőtti programjában két magyar volt érdekelt, de egyiküknek sem sikerült bejutnia az esti döntőbe 200 méter vegyesen. Iván Bence 2:56.41 perces idejével összesítésben a 11. helyen végzett, míg Száraz Evelint a mellúszást követő szabálytalan fordulója miatt kizárták.

A rutinos, ötödik paralimpiáján szereplő Gurisatti Gyula (P1) a 10 méter légpisztoly számban versenyzett először a chateauroux-i lőtéren, s az alapversenyben lőtt 548 körös teljesítményével a 23. lett a 26 fős mezőnyben. A nyolcas döntőbe kerüléshez legalább 562 kört kellett elérni.

Nagy Vivien (boccia) két elvesztett csoportmérkőzés után nem jutott be a negyedöntőbe. 

„Nagyon különleges volt az első paralimpiám, általában én idegesebb típus vagyok meccs előtt, de nagyon jó hatással volt rám a közönség, megfogott a hangulat – mondta lapunknak Nagy. – Előtte izgultam, de amikor bementünk a pályára, megfogott a hangulat, hogy énekelnek és tapsolnak az emberek, ami motiválóan hatott rám. Sajnálom, hogy ez most ennyire volt elég, és számomra befejeződött a verseny, ennél kicsit többet vártam magamtól, de bízom benne, hogy a következő paralimpiára, Los Angelesbe is sikerült majd kvalifikálni.. Sokan figyelnek minket, többet foglalkozik velünk a média, rengeteg ember jön ki, tegnap találkoztam magyar szurkolókkal, mesélték, hogy Győrből jöttek biciklivel azért, hogy a magyar paralimpikonokat buzdítsák, nem győztem nekik hálálkodni és megköszönni. Ez egy fantasztikus élmény, tényleg.”

EREDMÉNYEK
Férfiak. Parakerékpár. C5, 1000 m időfutam, selejtező: ...10. Wermeser Zsombor (magyar) 1:05.912, nem jutott be a döntőbe. Para-sportlövészet. P1, 10 m légpisztoly, selejtező: ...23. Gurisatti Gyula (magyar) 548 kör, nem jutott be a döntőbe. Paraúszás. SM6, 200 m vegyes, előfutam: ...11. Iván Bence (magyar) 2:56.41, nem jutott be a döntőbe. 

Nők. Boccia. BC2, 2. csoportkör: Gisha Zayana (indonéz)–Nagy Vivien (magyar) 6:1, nem jutott be a negyeddöntőbe. Paraúszás. SM6, 200 m vegyes, előfutam: ...Száraz Evelint kizárták, nem jutott be a döntőbe.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik