Remek hajrával jutott tovább az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.07.27. 10:22
Pétervári-Molnár Bendegúz (Fotó: Getty Images)
A férfi egypár előfutamaival megkezdődtek az evezősversenyek a párizsi olimpián. A versenyszám 6. előfutamában indult a magyar Pétervári-Molnár Bendegúz is, aki futamában a 3. helyen ért célba, így továbbjutott a középdöntőbe.

A magyar evezős futamában öt versenyző volt, így csak két riválisát kellett megelőznie ahhoz, hogy egyből a középdöntőbe jusson, s ne kelljen vasárnap is vízre szállnia a vigaszági futamon. A 2000 méteres táv elején a dán Sverri Nielsen egyből az élre állt és gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, mögötte azonban sokáig a bolgár és a hongkongi versenyző következett, Pétervári-Molnár pedig csak mögöttük, tisztes távolból követte az eseményeket. 

Nagyjából 1600 méternél jártak, amikor a magyar evezős sebességet váltott, s hongkongi ellenfele ezzel már nem bírta tartani a lépést, így aztán Nielsen és Krisztian Vaszilev mögött harmadikként, a hongkongi előtt másfél másodperccel haladt át a célvonalon és jutott be a legjobb 24 közé. Ez egyben azt is jelenti, hogy vasárnapra kiharcolt egy plusz szabadnapot és legközelebb kedden lesz jelenése a középdöntőben.

Pétervári-Molnár Bendegúz: Ez kőkemény pálya volt

„Nagyon durva pálya volt! Előzetesen tolószélre számítottunk, de ez nem az volt, enyhe ellenszél volt, úgyhogy ez tényleg kőkemény pálya volt. Még tolószélben vagy szélcsendesben is jó időnek számít egy ilyen hét percen belüli idő. Szerettem volna inkább az első helyeken tovább jutni, de végtére is a továbbjutás a fontos és ez megvan. Elégedett lehetek, de a negyeddöntőben több kell majd – mondta az M4 Sportnak a harmadik olimpiáján szereplő magyar evezős, majd mosolyogva hozzátette, a közönség miatt teljesen más volt ez a futam, mint a három évvel ezelőtti ötkarikás játékokon. – Ez Tokióban nagyon hiányzott, ott is ilyen óriási lelátókat építettek, mint itt Párizsban. Az evezésnek pedig az egyik különlegessége, hogy már az előfutamoktól kezdve tele van, még a drágább, úgynevezett grand stand helyek is, és egészen az ezer méteres tábláig tömegével állnak az emberek, még az esőben is. Ez pedig nagyon jó hangulatot teremt.”

Arra a kérdésre, hogy milyen futambeosztásra számít a harmadik helyével, azt válaszolta, nem igazán lehet megtippelni a végleges pályabeosztásig, de mivel 16-17 versenyző pályázik a legjobb 12 helyre, ezért a keddi futamban biztosan nem maradhat tartalék. (MTI)

PÁRIZS 2024

EVEZÉS

Férfi egypárevezős, 6. előfutam:

1. Sverri Nielsen (dán) 6:53.50 perc

2. Krisztian Vaszilev (bolgár) 6:56.63

3. Pétervári-Molnár Bendegúz 6:58.76


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik