Párizs 2024: ügyelnek a biztonságra; csak kisebb gondot okozott a világméretű informatikai hiba

Vágólapra másolva!
2024.07.20. 11:11
A fegyveres erők ügyelnek a rendre Párizsban (Fotó: Getty Images)
Rendkívül nagy erőket vonultatnak fel a házigazdák a jövő héten kezdődő ötkarikás játékok biztonságos lebonyolítása érdekében. Közben a párizsi olimpia rendszerében is okozott fennakadást a pénteki, világméretű informatikai hiba, de a szervezőbizottság közlése szerint a néhány óráig tapasztalható zavarok „korlátozottak” voltak, és a délután vége felé megszűntek.

 

A hazai csendőrök, rendőrök, katonák és más biztonsági emberek mellett külföldről is komoly segítség érkezik, érkezett Franciaországba – jelentette Gyuricza Róbert, az MTI különtudósítója. A turisták körében népszerű Sacré Coeur-bazilikánál például olyan járőrcsapattal lehetett találkozni, amelyben francia, német és lengyel rendfenntartók teljesítettek szolgálatot. A France2 televízió pedig egy friss riportjában arról számolt be, hogy Chateauroux-ban a lövészet versenyeinek otthont adó sportközpontban portugál egység vizsgált át pénteken minden szegletet, bombakereső kutyákkal kutatta át az egész területet.

A beszámolóból kiderült: a hazai rendfenntartók mellé 43 országból érkeznek különböző biztonsági egységek, csapatok.

Az informatikai hiba miatti globális leállás az egyenruhák és az akkreditációk kiosztásában okozott gondot, mintegy hét órával a hibák jelentkezése után azonban visszaállt a normális működés.

A zavar elkerülhetetlenül lassította a sportolók és a küldöttségek fogadását – ismerte el Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke az olimpiai faluba történő beköltözésre utalva. A délután vége felé azonban helyreállt az akkreditációs központok működése. A kiesés miatt 21 helyett 23 óráig tartottak nyitva ezek az irodák.

A szervezőbizottság közlése szerint a jegyértékesítő rendszer működését nem akasztotta meg a leállás, és ugyancsak fennakadás nélkül folytatódtak az utolsó munkálatok a versenyhelyszíneken. Az olimpiai láng pénteken a Párizstól északra található Val-d'Oise megyében haladt szintén problémamentesen.

Nem az olimpiai informatikai rendszert érintette, de a játékokra érkezők fogadását nehezítette, hogy a légiforgalomban bekövetkezett fennakadások miatt a küldöttségek utazása sok esetben eleve módosult, és voltak zavarok a két nagy repülőtéren, a Roissyn és az Orlyn is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik