Még Tom Cruise is kijött megnézni a nagyszerűen rajtoló Simone Bilest

CSISZTU ZSUZSACSISZTU ZSUZSA
• Párizs
Vágólapra másolva!
2024.07.28. 14:18
Tom Cruise is kilátogatott a Bercy Arénába (Fotó: AFP)
Az egész párizsi olimpia egyik legnagyobb sztárja kétségkívül az amerikai tornászrekorder, Simone Biles. Amikor a Bercy Arénában vasárnap délelőtt az amerikaiak selejtezőcsoportjának szerváltásánál a Mission Impossible zenéje csendült fel és a nézőtéren a mosolygó Tom Cruise arcát mutatták a kivetítőn közelről, rögtön tudtuk, hogy a showbusinessgépezet már dübörög a tornászvilágban is. (Persze az is lehet, hogy a következő filmes epizód újabb főszereplőjét keresi személyesen Cruise, aki a Biles ugrásaihoz hasonló, kaszkadőrök nélküli trükkökre képes.)

Az amerikaiak gerendán kezdtek és rájuk jellemző magabiztossággal hozták a gyakorlataikat, majd jött a bombaerős szerük, a talaj, és ezúttal sem okozott csalódást a csillagos-sávos különítmény, Simone Biles hozta a róla elnevezett elemekkel tarkított gyakorlatát és a lélegzetelállító akrobatikákat, ezen a szeren eddig övé a legmagasabb pontszám.

Kétségkívül azonban az egész Bercy Aréna közönsége azt várta lélegzet-visszafojtva, hogy mi fog Bilesszal történni ugráson. Ne felejtsük el, Tokióban ezen a szeren jött a mentális blokk, a „twisties”, és az ebből kiinduló egész visszalépési hercehurca, majd a több évig tartó fura sztori, a tavalyi visszatéréséig. Biles a róla elnevezett Biles II-es hatalmas Jurcsenko két és fél hátra bicskaszaltóval kezdett, majdnem kiugrott a teremből, akkora lendülettel mutatta be a félelmetesen nehéz ugrást, amit egy jól sikerült, csavaros – a szabályok szerint kötelezően másik ugráscsoportból induló – második ugrással fejelt meg, és abba is beleállt. A nap egyik legmagasabb pontszámát, a kettő átlagából számított 15.300-at ért el, amivel természetesen vezeti az ugrás mezőnyét.

Az amerikaiak utolsó szerükön is brillíroztak, ezen a tavalyi olimpiai összetett győztes, a szerspecialista Sunisa Lee kapta közülük a legmagasabb pontszámot, de meglepően nem ő vezeti a mezőnyt, hanem – kapaszkodjunk meg – az algériai Kaylia Nemour, az afrikai kontinens első világbajnoki érmes tornásza, aki épp ezen a szeren szerzett már vb-ezüstöt és feltett szándéka, hogy országa és kontinense első olimpiai érmes tornásza legyen.

A csapatversenyben egyelőre az amerikaiak, az összetettben toronymagasan Simone Biles vezet két kör után.

Még további három csoport van hátra, az ötödikben, a 21.10 perckor kezdődő záró fordulóban lépnek szerekhez a magyar tornásznők. Czifra Bettina Lili korláton kezd, ahogy a tegnap az olimpiai faluba érkező Székely Zója is. „Zója megérkezett, de tudnunk kell, hogy egy versenyzőnek, aki nem tudja kipróbálni a pódiumedzésen a szereket, pláne korláton, nincs könnyű dolga egy ilyen helyzetben” – nyilatkozta Draskóczy Imre szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak ma délelőtt. A záró szeren, ugrásban az összetettben versenyző Czifra Bettina Lillihez csatlakozik Bácskay Csenge, aki egy Jurcsenko dupla csavarral és vélhetően egy Cukahara szuplé egész vagy másfél fordulatos ugrással fog bemutatkozni az olimpián a tervek szerint.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik