Semenya harca – ötkarikás történetek

K. Z.K. Z.
Vágólapra másolva!
2024.06.29. 09:42
Caster Semenya (Fotó: AFP)
A párizsi játékok kezdetéig sorozatunkban száz olimpiai történetet elevenítünk fel.

Többéves küzdelemnek tett pontot a végére, amikor nagyjából két perccel a startpisztoly eldördülése után Caster Semenya elsőként ért be a női 800 méteres síkfutás céljába.

A dél-afrikai középtávfutó a 2009-es világbajnokságon robbant be az atlétika világába, amikor 18 évesen megnyerte a szám világbajnoki címét, azonban férfias kinézete és mély hangja miatt elég sok támadás érte, többen még azt is kétségbe vonták, hogy egyáltalán nő, vagy esetleg hermafrodita.

A nemzetközi szövetség 2009. augusztus 19-én elvégeztetett egy nemi vizsgálatot, az eredmény ellenére azonban közel egy évig nem tudott dönteni az ügyben, s nem engedte versenyein indulni a dél-afrikai atlétát, így egyre nagyobb botrány kerekedett az esetből.

Ekkor hangzott el híres-hírhedt nyilatkozata, amely szerint „Nő vagyok, ugyanolyan hüvelyem van, mint bármelyik másik nőnek”.

A történet igazából tragikus, merthogy van egy nő, akinek a szervezetében a férfihormonok aktivitása a normál érték fölötti, ugyanakkor éppen a 2009-es nemi teszt után jött rá, hogy nincs méhe és petevezetéke. Márpedig erről nem ő tehet, így született. Azonban ott vannak a vetélytársai, akik így egyértelműen hátrányt szenvednek vele szemben a sportpályán. Ember legyen a talpán, aki igazságot tud tenni.

Mindenesetre Semenya 2009 után megnyerte a 2011-es vb-t is, majd a londoni és a riói olimpiát, végül pedig a 2017-es világbajnokságot.

A legendás csehszlovák Jarmila Kratochvílová 1983-as világcsúcsával azonban ő sem bírt, sikerkorszaka pedig 2018-ban véget ért, mert a nemzetközi szövetség akkor úgy határozott, hogy 400, 800 és 1500 méteren nem indulhatnak olyan női versenyzők, akiknek bizonyos határérték feletti a tesztoszteronszintjük, csak ha gyógyszerekkel korlátozzák.

Semenya erre nem volt hajlandó, s hiába ment perre, a nemzetközi Sportdöntőbíróság és a Svájci Szövetségi Bíróság is elutasította a keresetét. Kezelés nélkül indulhatott volna 5000 méteren is a tokiói olimpián, amelyen még csak 30 éves lett volna, de nem kvalifikálta magát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik