Ökölvívás: miközben Európa bezárt, Londonban zavartalanul bokszolnak

L. P. I.L. P. I.
Vágólapra másolva!
2020.03.15. 16:17
null
Fodor Milán (balra) kedden az olimpiai kvótáért lép szorítóba (Fotó: Matey István/Hajdú-Bihari Napló)
A szombaton győztes Gálos Roland (57 kg) után Fodor Milán (63 kg) is bejutott a 16 közé, és egyetlen lépésre került a tokiói olimpiai kvótától a londoni ökölvívó kvalifikációs torna második napján.

 

Miközben a világ sportja lassan becsukja kapuit, és alig telik el úgy óra, hogy ne röpítsék világgá valamelyik sorozat vagy esemény törlését, halasztását vagy áthelyezését, az ökölvívók a 2012-es játékok kézilabdatornájának otthont adó Copper Boxban látszólag gond nélkül elkezdték londoni kvalifikációs tornájukat.

Miután Dakarban az afrikai és Ammanban az ázsiai selejtezőt már sikeresen lebonyolították, az amerikai pedig majd március 26-án kezdődik Buenos Airesben, az európai kvóták túlnyomó részét (50 férfi és 27 nő) itt osztják szét. Nem véletlen, hogy a járvánnyal dacolva 45 ország 342 nevezett bunyósából 315 oda is ért a brit fővárosba, köztük a NOB decemberi engedményét érvényesítve 15 profi is. (Magyarországot a hivatásosok közül a 75 kg-os Bacskai Balázs képviseli.) Akinek Londonban nem jut kvóta, a májusi párizsi világselejtezőben még próbálkozhat – már ha azt a tornát akkor és ott megrendezik…

VÁRNAK A SORUKRA

A sorsolás következtében öt magyar ökölvívó a hétvégén még nem mutatkozott be Londonban. Közülük Szaka István (FTC, 52 kg) erőnyerő, és az ír Brendan Irvine ellen rögtön a nyolcaddöntőben, azaz Tokióért húz kesztyűt hétfőn este. Kozák László (Vasas-Süllős, 69 kg) a belga Mohamed Rachem ellen jó eséllyel bokszol hétfőn délután a 16 közé jutásért, de a folytatásban az ukránok Eb-bronzérmese, Jevhenij Barabanov várhat rá, és még ha ott nyer is, azzal sem lenne meg a kvótája, mert váltósúlyban csak hatot osztanak ki. Bacskai Balázs (Vasas-Süllős, 75 kg) sorsolása sem leányálom: 2010-es Európa-bajnokunk a litvánból lett norvég Mindaugas Gedminas ellen kezd hétfőn délután, de a nyolc közé jutásért már az első kiemelt, tavalyi világbajnok orosz Gleb Baksi jelenthet emberes feladatot – és kvótát itt sem nyolcat, csak hatot adnak…

A hölgyeknél a 69 kilós Oláh Eszter (Eger) az ukrán Anna Liszenko ellen nyolcaddöntőzik kedd délután, az ugyanekkor bemutatkozó vb-bronzérmes anyukának, Nagy Tímeának (Madárfészek Akadémia, 75 kg) pedig minden tudására szüksége lesz az orosz Zenfira Magomedaljeva elleni nyolcaddöntőben – a két súlycsoport öt, illetve négy olimpiai kvótát ad.

A verseny teljes abszurditását mi sem jellemzi jobban, mint hogy megérkeztek, sőt már az orvosi vizsgálaton is sikeresen átestek az odahaza a COVID-19-cel egyre súlyosabb háborúban álló olaszok, akik már március 3-án befutottak Kelet-Londonba, miután egy izolált délolasz edzőtáborban tartották magukat távol a koronavírustól. És persze az oroszok is teljes fegyverzettel részt vesznek a tornán, holott őket nemzeti színekben biztosan nem engedi indulni Tokióban a NOB. Apropó, NOB: mint ismert, formabontó módon nem az ökölvívás nemzetközi szövetsége, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szervezi a kvalifikációt, majd az olimpiai tornát is.

A szombati nyitányon Gálos Roland mellett Pribojszki Kata (Sopron Gyevát, 60 kg – a keddi nyolcaddöntőben az első fordulóban erőnyerő, ám verhető spanyol Melissa González-Tudge lesz az ellenfele – női 60 kg-ban hat tokiói hely keresi a gazdáját) is győzött, egyedül Tarnóczy Tamara (51 kg) volt kénytelen búcsúzni.

A vasárnapi folytatásban előbb Szűcs Szabina (Vecsés, 57 kg) nem tudta megoldani a román Maria Claudia Nechita elleni feladatot, a két súlycsoporttal feljebb lépő rutinos rivális a második menetben számoltatott is a vecsési lányra, majd a mérkőzésvezető a harmadik felvonásban beszüntette a küzdelmet.

A 63 kilós Fodor Milán (Vasas-Süllős) marcona szakállal lépett ringbe az észt Semjon Kamanin ellen, és a vagány fellépésnek volt is foganatja, mert kezdettől meggyőzően bunyózott, az észtet a harmadik menetben többször is ápolták, és a magyar kisváltósúlyú sima pontozással lépett a 16 közé. Kedd este a lengyel Damian Durkacz következik, a tét a tokiói kvóta! Tallósi Péter (FTC, 81 kg) ugyanakkor befejezte szereplését, miután hiába szakadt le a svéd Liridon Nuha szemöldöke a harmadik három percben, ha az addigi produkció lepontozásával nem a passzívabbnak tűnő Tallósi járt jól.

Magyar idő szerint nagyjából 22 órakor a kőszegi Hámori Ádám (91 kg) is kötelek közé lép a 16 közé jutásért, az örmény Narek Manaszjan ellen.

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS TORNA, LONDON
Férfiak. A 16 közé jutásért. 63 kg:Fodor Milán–Kamanin (észt) p. gy. (5:0).81 kg:Nuha (svéd)–Tallósi Péter p. gy. (5:0). Nők.A 16 közé jutásért. 57 kg:Nechita (román)–Szűcs Szabina d. f. gy. a 3. m-ben

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik