Bernáth Attila is ezüstérmet szerzett Belgrádban

L. P. I.L. P. I.
Vágólapra másolva!
2024.04.28. 18:23
Ezüstöt nyert az Eb-n Bernáth Attila (Fotó: Török Attila)
Lakos Regina után a férfiaknál is be kellett érnünk a második hellyel, miután Bernáth Attila a döntőben elmaradt a korábbi produkciójától.

Tizennégy éve bokszolt legutóbb magyar férfi ökölvívó döntőt az Európa-bajnokságokon, nyernie pedig a rendszerváltozás óta csak Kovács Istvánnak, Erdei Zsoltnak és Bacskai Balázsnak sikerült. Bernáth Attila törhette volna meg 2010 után a jeget, és ha azt a teljesítményt nézzük, amit az orosz Jegorov elleni negyeddöntőben és a spanyol Lozano elleni elődöntőben mutatott, állt is neki a zászló. Csak hát a kék sarokban is volt valaki, a minden hájjal megkent török Samet Gümüs, akitől okkal féltette a magyar tábor Attilát, hiába mondta azt a meccs előtt, hogy „Tudom, hogy megverem, és ő is tudja, hogy megverem…”    

Mivel az öt pontozóból három muszlim volt (azeri, bosnyák és tunéziai), volt ok az óvatosságra, és amikor a simán megnyert első felvonás után éppen ez a három adta oda a töröknek a menetet, az óvatosság gyanúvá érett. Innentől nagyon meg kellett volna hajtani a folytatást, de Bernáthból ezúttal hiányzott a tűz, az első három percben látott kőkemény pontos találatokból egyre kevesebb lett, a finisre pedig a meggyőződés is elfogyott a debreceniek légsúlyú bunyósából. Persze nemcsak muszlimok pontoztak, a horvátnál például gond nélkül Bernáth nyerte meg a meccset, de ilyen is a boksz.
Az ezüstöt persze egy hete látatlanban aláírtuk volna, a döntőből maximum tanulnia kell Bernáth Attilának, hogy aztán május végén Bangkokban megcsípje a még kiadó négy 51 kilós olimpiai kvóta egyikét (Gümüs már kvótás, ő legalább nem lesz ott…), amire egyébként a Belgrádban remeklő, összesen hat Eb-érmet szerző ifjú magyar csapatból még legalább hárman pályázhatnak.

45. EURÓPA-BAJNOKSÁG, BELGRÁD
Férfiak
48 kg. Európa-bajnok: Edmond Hudojan (Oroszország), 2. Baregam Harutjunjan (Örményország) –  döntő:      p. gy. (5:0) –, 3. Rade Joksimovics (Szerbia) és Ergjunal Szebahtin (Bulgária).
  51 kg. Eb: Samet Gümüs (Törökország),    2. Bernáth Attila (Magyarország) –   d:    p. gy. (4:1) –, 3. Rafael Lozano (Spanyolország) és Omer Ametovics (Szerbia)
54 kg. Eb: Dmitrij Dvali (Oroszország), 2. Billal Bennama (Franciaország) – d: p. gy. (5:0) –, 3. Virbán Gábor (Magyarország) és Jaszen Radev (Bulgária)
57 kg. Eb:  Eduard Szavvin (Ororszország),      2. Javier Ibanez (Bulgária) –  d: p. gy. (4:1) –, 3. Samuel Kistohurry (Franciaország) és Artur Bazejan (Örményország). Veres Roland helyezetlen
 60 kg. Eb: Vszevolod Sumkov (Oroszország), 2. Radoszlav Szimeonov (Bulgária) – d: p. gy. (5:0) –, 3. Artur Szahakjan (Örményország) és Tomiszlav Djinovics (Montenegró). Kovács Kruzító helyezetlen
63.5 kg, Eb: Gabil Mamedov (Oroszország), 2. Alexandru Paraschiv (Moldova) – d: m. n. –, 3. Kovács Richárd (Magyarország) és Malik Hasanov (Azerbajdzsán)
67 kg. Eb:    Tarhan Igyigov (Oroszország),      2. Lasa Guruli (Grúzia) –   d: d. f. gy. a 3. m-ben –, 3. Vahid Abbaszov (Szerbia) és Ararat Harutjunjan (Örményország),
5. Buza Rafael (Magyarország)
71 kg. Eb: Jovan Nikolics (Szerbia),   2. Eszkerhan Magyijev (Grúzia) –    d:   p. gy. (4:1) –, 3. Vasile Cebotari (Moldova) és Erdemir Tugrulhan (Törökország). Buza Rómeó helyezetlen.
75 kg. Eb: Rami Mofid (Bulgária), 2. Dzsambulat Bizsamov (Oroszország) – d:  p. gy. (3:2) –, 3. Remo Salvati (Olaszország) és Almir Memics (Szerbia), 5. Mester Soma (Magyarország)
80 kg. Eb: Gabriel Veocic (Horvátország), 2. Rasztko Simics (Szerbia) – d:  p. gy. (5:0) –, 3. Szavelij Szadoma (Oroszország) és Yojrelin Cesar (Franciaország), 5. Simon Márkó (Magyarország)
86 kg. Eb: Sarabutgyin Atajev (Oroszország),     2. Aljakszej Alfiorau (Fehéroroszország) – d:      fa. az 1. m-ben –, 3. Veljko Raznatovics (Szerbia) és Vincenzo Lizzi (Olaszország)
92 kg. Eb: Muszlim Gadzsimagomedov (Oroszország),  2. Narek Manaszjan (Örményország) – d: m. n. –, 3. Szadam Magomedov (Szerbia) és Alfonso Loren Berto (Azerbajdzsán), 5. Fehér Koppány (Magyarország)
+92 kg. Eb: Ayoub Ghadfa Drissi El-Aissaoui (Spanyolország), 2. Dusan Veletics (Szerbia) –  d: d. f. gy. a 2. m-ben , 3. Jordan Hernandez (Bulgária) és Luka Pratlijajic (Horvátország)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik