Öttusa-vb: Bereczki motiváltabb, mint a tavalyi Eb-győzelme előtt

Vágólapra másolva!
2023.08.18. 17:39
null
Bereczki Richárd fő célja a kvótaszerzés (Fotó: Dömötör Csaba)
Nehéz időszak után sikerre éhesen vág neki a jövő heti, angliai olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak Bereczki Richárd Európa-bajnok öttusázó.

 

A KSI 27 éves versenyzője tavaly szeptemberben, Székesfehérváron nyert az Eb-n egyéniben és a csapattal is, idén azonban eddig nem remekelt.

„Nem volt könnyű időszak, sérülések, betegségek akadályozták a felkészülésemet. Ezek minden sportolónál előfordulhatnak, de nálam mindig a lehető legrosszabbkor jöttek. Az idénynyitó fedett pályás versenyt lovasbaleset miatt kellett kihagynom, és az első világkupán sem tudtam elindulni” – magyarázta.

A világkupa-sorozat áprilisi második állomásán, Ankarában viszont már bejutott a 18-as döntőbe és a tizedik helyen végzett.

„Addigra sikerült összeszednem magam, viszont a májusi, szófiai világkupán külön harcot vívtunk Szép Balázzsal a világversenyeken való szereplésért. Mivel Balázs nyerte a párharcunkat, ő választhatott, és az Európa-bajnokság mellett döntött, nekem a világbajnokság maradt. Most már azt mondom, jó, hogy így alakult, mert volt idő újraalapozni magam mentálisan és fizikálisan is. Május óta a világbajnokságra készülök, az jár a fejemben. A fő célom a kvótaszerzés, ezért utazom Angliába.”

Bereczki hozzátette még, hogy most motiváltabb, éhesebb a sikerre, mint tavaly ősszel, a sikeres Eb előtt.

„Kemény lesz a mezőny, de minden verseny nehéz, ahol kvótát osztanak. Erős csapattal utazunk, már azt is nagy dolognak tartom, hogy csapattag lehetek, befértem a legjobb négy közé. Jó lenne újabb egyéni és csapatéremmel zárni a versenyt, mint tavaly Fehérváron” – tette hozzá.

Elárulta, hogy szép emlékek fűzik a vb-nek otthont adó Bathhoz, a 2019-es Európa-bajnokságon ott nyerte első felnőttérmét, amikor Málits Istvánnal harmadikak lettek férfiváltóban.„Szeretem az ottani versenyeket, mert az angolok mindig kitesznek magukért” – mondta.

A vb-n az első három hely ér párizsi kvalifikációt, de ha olyan öttusázó végez érmes pozícióban bármelyik nemnél, aki már korábban kiharcolta az ötkarikás részvétel lehetőségét, a kvóta nem tolódik lejjebb, a ki nem osztható helyeket az olimpiai világranglistáról töltik majd fel.

A magyar öttusázók közül eddig Bőhm Csaba és Gulyás Michelle rendelkezik párizsi indulási lehetőséggel. Ebben a sportágban nemzetenként és nemenként legfeljebb két versenyző nevezhető az olimpiára, így amennyiben többen jutnak kvalifikációhoz, az adott szövetség dönt az indulókról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik