Boksz: Uszik izgalmas csatában megfosztotta trónjától Joshuát

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.09.26. 00:30
null
Nem bírt Uszikkal a címvédő (Fotó: AFP)
A 34 éves ukrán Olekszandr Uszik 12 menetet követően, egyhangú pontozással győzte le a brit Anthony Joshuát szombaton a londoni nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzésen, ezzel megszerezte a WBA, a WBO, az IBF és az IBO világbajnoki övét is.

 

Londonban, a Tottenham Hotspur labdarúgócsapatának stadionjában csapott össze egymással nehézsúlyú WBA-, WBO-, IBF-, IBO-világbajnok, a 31 esztendős angol Anthony Joshua és az ukránok korábbi vitathatatlan cirkálósúlyú uralkodója, a 34 éves Olekszandr Uszik. A felvezetés is megér néhány szót, ugyanis a Tottenham stadionjában mintegy 70 ezer ember gyűlt össze, a mérkőzést hatalmas show előzte meg, a hangulatra pedig egyáltalán nem lehetett panasz.

Az első menetben óvatosan kezdtek a felek, de látszólag Uszik taktikája ült jobban – el is vitte az első három percet. A folytatásban aztán még jobban bokszolt az ukrán, míg Joshuának nem jöttek össze a tiszta találatok. A harmadik menet végéhez közeledve Joshua kapott egy hatalmas ütést fejre, de állva maradt.

A negyedik menetben némileg összeszedte magát a címvédő, ekkor már teljesen tiszta találata is volt, de Uszik továbbra is energikusnak tűnt. Az ötödik menetben már egyértelműen felvette a ritmust Joshua, a hatodikban pedig volt egy tiszta találata jobbal, ekkor úgy tűnt, az ukrán kezd elfáradni. Uszik azonban tudott válaszolni, a hetedikben egy bődületes ütést is mért ellenfelére – ekkor benne volt a levegőben, hogy kiütés lesz a meccs vége.

Végül azonban nem lett az, Uszik az utolsó menetekben is magabiztosan bokszolt, hiába indított ellene támadást egyre gyakrabban a brit. A 10. menet után a BBC szakírói úgy saccolták, hogy két menet előnye lehet Usziknak, míg az utolsó etap előtt már úgy látták, hogy csak a kiütés mentheti meg Joshuát.

A címvédő nem ütötte ki ellenfelét, sőt majdnem Uszik mért rá KO-t az utolsó másodpercekben. A meccset egyhangú, 117:112, 116:112, 115:113-as pontozással az ukrán nyerte meg, így négy szervezet világbajnoki övét is elnyerte. Uszik egyébként közel tíz kilogrammal volt könnyebb a mérlegelésen ellenfelénél.

A szerződésben foglaltak szerint Anthony Joshuának van lehetősége arra, hogy visszavágót kérjen Usziktól.

Statisztika az ütésekről menetenként

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
nso_uj_cikk_embed
mceBlockPasteEnd

 

ÖKÖLVÍVÁS
PROFI GÁLA, LONDON (TOTTENHAM HOTSPUR STADION)
Nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzés

Anthony Joshua (brit)–Olekszandr Uszik (ukrán) 112:117, 112:116, 113:115

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik